DIAGNÓZIS

 

A diagnózis eléggé ismert:

A régi, ún. patriarchális nagycsalád, mely több generációt ölelve magába, gazdasági és termelői egységet jelentett, s amelynek közvetlen tapasztalat átadó szerepe volt – az iparosodás folytán felbomlott.

A helyébe lépő, legfeljebb két generációt magába foglaló kiscsalád, már nem termelői, hanem a társadalomra támaszkodó fogyasztási egység.

Ahol a más-más munkahelyen kereső szülők egyenrangúak. Élményeiket is többnyire családon kívül keresik. Már nem a gyermekek fölé, hanem mellé rendeltek. Azok pedig – kívülről irányított – szabadidejük nagyobb részét a családon kívül töltik el. Így a kiscsaládok zöme a családtagok laza együttesévé vált: lakás- és fedélközösség. E laza együttesben a házasfelek jelentős része házassági- vagy párosmagányban él. Csak megbeszélnek, de a beszélgetésről egyre inkább leszoktatja őket a különböző személyes érdek és érdeklődés: tv, a rádió és magnók bömbölése hangkulisszák közötti némaságra kényszeríti kőket.

Valaki így fogalmazta meg: Mi egy irányba nézünk: a tv képernyőjére és nem egymásra. Ám jobb ez így, mert ha egymásra nézünk, veszekszünk. Így közösen szidhatjuk vagy dicsérhetjük a műsort.

 

 

Gyökössy Endre

 

 

 

GYŰRŰ

 

Gyűrű: családi kör,

életkeret, tükör.

A szívnek foglalat,

tolvaj előtt lakat.

Egyszerű és csodás

DIAGNÓZIStitok és vallomás.

Tavasz és szerelem,

múlt és történelem.

Meg nem szűnő varázs,

nagy, nagy megáldatás.

 

 

Füle Lajos