Egészségügy

ODA A BIZALOM, SZAKAD A RENDSZER

Éger: a 2018-as választás kampányában hangsúlyos lesz az egészségügy helyzete. A hiteles kommunikációt nem a szakmai és közszereplők bénázásai lehetetlenítik el. Hanem a mindennapok tapasztalatai: az egészségügy annyira szétrohadt, hogy az emberek fenntartás nélkül hisznek el minden hírt - írta a Vasárnapi Hírek.

90 ÉVES LENNE PROF. DR. LEEL-ŐSSY LÓRÁNT (1927-2008)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017 áprilisától a 18. kerületi Ráday utcában lévő Pszichiátriai Intézményt Dr. Leel -Őssy Lóránd Otthonnak nevezte el. Vajon Esztergomban mikor örökítjük meg méltó módon díszpolgárunk nevét? 90 éves lenne! Tisztelettel őrzöm szemüvegét és reflexkalapácsát

LŐRINCZY REZSŐRE EMLÉKEZVE 2.

Lőrinczy Rezsőt, mint annyi más, Esztergom múltjából felsejlő eredeti és érdemdús személyiséget nem ismerjük! Tevékenységének minél jobb megismerését szolgálja, hogy a Szállási tanár úr által róla kialakított képet, ezúttal egy késő leszármazottja igyekszik árnyaltabbá, realisztikusabbá tenni. Őrömmel közöljük 2 folytatásban dr. Szendrei Róbert tanulmányát!
 

EGYRE TÖBB A NYUGDÍJAS ORVOS

Az orvosok elöregedése, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet - állapítja meg az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentum. A nyugdíjkorú doktorok, ápolók továbbfoglalkoztatása emiatt alapvetően fontos, de az érintettek szerint a helyzetet nem a nyugdíjas-szövetkezetek fogják megoldani - írta a magyaridők.hu.

90 ÉVES LENNE DR. KISS GYULA (1927-2001)

1927. július 14-én született Pécsett az esztergomi bőrgyógyászat legendás alakja dr. Kiss Gyula. A múlt század 2. felében kiemelkedően jó főorvosi kar volt a kórházban. Dr. Kiss Gyula kórházunk „örökös” igazgató helyettese, ennek a csapatnak volt a tagja. Mindenki csak tanár úrnak szólította.
 

MEGJELENT A KOLOS FÜZETEK KÖVETKEZŐ SZÁMA

Az esztergomi belgyógyászat történetével foglalkozik a Kolos füzetek következő száma, elletve számai, hisz 2 füzetbe lett összesűrítve a nagy múltú kórház egyik legfontosabb osztályának története. A bevezetőkből idézünk:

 

80 ÉVES DR. KOPASZ LÁSZLÓ FŐORVOS ÚR!

36 éve annak, hogy dr. Kopasz László Esztergomból Komáromba költözött. A Szent István városában 19 évet töltött el. Itt indult pályája és ma már csak a szépre emlékezve tekint vissza egykori munkahelyére.
 

MEGDÖBBENTŐ ADATOK …

Először készült átfogó jelentés, teljesítményértékelés Magyarországon az egészségügyről, amelyben 76 indikátor alapján súlyos megállapításokat fogalmaz meg az ellátórendszerről. Egyetlen év alatt 32 ezer ember lett volna megmenthető, ha jobb a magyar egészségügy.

 

90 ÉVES LENNE DR. KÁRPÁTHY LÁSZLÓ (1927-1989)

1977-ben ismerkedtem meg vele, amikor a Kórházba kerültem. Akkor Ő már 10 éve állt a szülészet élén. Fiatalos volt, szigorúságot, fegyelmezettséget sugárzott. Kimért volt és határozott. Emlékeimben nem maradt meg róla mosolygós kép.
Olyan tisztelettel néztem fel rá, ahogy egy poroszos iskolarendszerben felnőtt kezdő orvos nézhet a minden tudás letéteményesére a "főorvos"-ra.
 

A MOK DEKLARÁCIÓJA

Elodázhatatlanul sürgető a politikai közgondolkodás gyökeres megváltoztatása az egészségügyről! Magyarországon az egészségügyi ellátás és annak finanszírozása gyakorlatilag a II. Világháború óta maradék elven történik.
 

Tartalom átvétel