BESZÉLGETÉS DR. OSVÁTH TAMÁS FŐORVOS ÚRRAL

Dr. Osváth Tamás főorvos úr, a Vaszary Kolos Kórház Sürgősségi Osztályának új, megbízott vezetője ügyelet után szobájában fogadott. Valamennyien reméljük, hogy vele hosszú időre megoldódik az SBO irányításának problémája
Milyen volt az ügyeleted?
 

-Napközben kicsit zűrös, éjszaka már elfogadható.

A napokban adta ki a MOK a sürgőségi betegellátással kapcsolatos állásfoglalását. Mi a véleményed róla?

-Volt annyi időm, hogy már bele tudtam nézni ebbe a dokumentumba. Amit ott leírtak azzal én egyet tudok érteni, de jelen pillanatban az ott megfogalmazottakat betartani nem lehet. Egyrészt a finanszírozás miatt, másrészt a szakdolgozók hiánya miatt.

Szőkítsük a kört, hogy látod az esztergomi SBO helyzetét?

-Itt is szakember hiány van, bár mióta az osztályt átvettem a helyzet rendeződni látszik, úgy az orvosok, mind a szakszemélyzet szempontjából. Rövid még az itt töltött időm ahhoz, hogy mélyebb elemzést adjak.

Nem kis bátorságra vall, hogy elvállaltad az SBO vezetését az egészségügy jelenlegi helyzetében!

-Műszakvezetőként már jó 10 évet dolgoztam Vácott illetve Balassagyarmaton, tehát némi rálátásom volt és van is erre a területre. Azt, hogy mit veszek át, azt részletesen megtárgyaltam a kórház menedzsmentjével. Persze számos probléma derülhet ki még majd menet közben. Mindenesetre úgy érzem tényleg bátorság kellett a döntésemhez.

Mikor vetted át az osztály vezetését?

-Január 15-től vagyok a Vaszary Kolos Kórház Sürgősségi Osztályának megbízott vezetője.

Hogyan és honnan kerültél Esztergomba?

-Ahogy említettem korábban Balassagyarmaton, majd Vácott dolgoztam a sürgősségin vállalkozóként. Múlt év novemberében jött egy felkérés, hogy tudnék-e Esztergomban műszakot vinni. Akkor eljöttem és végigdolgoztam itt néhány műszakot. Kellemes benyomásaim voltak. Váratlanul ért az ismételt felkérés, hogy vállaljam el az osztály vezetését is!

Beszélj, kérlek arról a „csapat”-ról, akik Esztergomban a sürgősségi betegellátást végzik. Van-e egyáltalában „csapat”?

-Néhányan onnan jöttek, ahonnan én is. Őket természetesen ismerem, megbízható, jó szakemberek. Az itt dolgozó „régiekkel” maradéktalanul jó viszonyt sikerült kialakítanom. Elmondhatom, hogy van olyan beosztottam, aki az ÁEK-ban is dolgozik, ami meglehetősen jó tanműhelynek tekinthető. A szakdolgozókat illetően egy nagyon korrekt, jó gárdát találtam itt. Ehhez hasonlóval, nem sokkal találkoztam eddigi pályafutásom során.

Hogyan lettél sürgősségi szakember, és hogyan lettél egyáltalában orvos?

-1986-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Ezután kis kitérővel intenzív és belgyógyászati háttérrel kezdtem a pályámat. Pár évig Németországban is dolgoztam. Már, mint medikus is szívesen mentőztem. Orvosként 1996-tól a mátyásföldi mentőknél, mint főállású dolgoztam. Így szereztem meg az oxiológiai képesítésemet és ettől kezdve a sürgősségi betegellátás területén tevékenykedtem-

Hogyan lettél orvos?

-A fővárosban az Eötvös Gimnáziumba jártam és akkoriban az volt az elképzelésem, hogy mérnök leszek. Pécsett a műszaki főiskolán el is kezdtem az ezirányú tanulmányaimat. Rövidesen kiderült számomra, hogy ez nem volt jó választás. Unokabátyám akkoriban már Debrecenbe járt az orvosegyetemre – később sebész lett –és a vele való jó kapcsolatom vitt arra, hogy megpróbálkozzak ezzel a hívatással.
Szóltál már Balassagyarmatról, Vácról, és most Esztergomban beszélgetünk. Hol van az otthonod?

-Ürömön lakok, ami végül is nincs messze Esztergomtól. Családi házban élünk a párommal, aki pszichiáter. Ő még maradt Balassagyarmaton, de hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudhatjuk. Első házasságomból, van egy 28 éves fiam, aki Keszthelyen él.

Munka után mit csinálsz szívesen?

-A labdarúgást nem csak nézem, hanem időnként művelem is. Ürömön van egy fedett pálya és unokabátyámmal szívesen lejárunk oda mozogni. Szeretek utazgatni is.

Mit szeretnél itt nálunk megvalósítani, milyen szakmai álmaid, elképzeléseid vannak?

-Visszatérve a MOK által írt és kiadott állásfoglalásra, ezek tartalmát követendőnek tartanám, de ma még, ahogy utaltam is rá megvalósíthatatlanok. Jó lenne, ha itt az SBO-n nem csak vállalkozók dolgoznának. Ki kell itt építenünk egy olyan stabil csapatot, akikre mindig lehet támaszkodni. A jövőben szeretném akkreditálni is az osztályt.

Hogyan látod a központi családorvosi ügyelet és az SBO kapcsolatát?

-Jelen pillanatban nincs semmilyen kapcsolatunk, annak ellenére, hogy egy általam jól ismert cég tartja kezében a központi ügyeletet. Sokat gondolkodtam, és úgy vélem, hogy a kapcsolatfelvétel szükséges lenne.

Milyen a kapcsolatod a kórházvezetéssel?

-Többször tárgyaltam a kórház vezetőivel és kompromisszumokra törekedtünk. Azt gondolom ez eddig sikeres volt. A jövő majd bebizonyítja, hogy a későbbiekben ez hogyan működik majd.

Köszönöm a beszélgetést.
Sok sikert kívánok munkádhoz!

Osvai László dr.