120 ÉVE TÖRTÉNT! - ESZTERGOM EGÉSZSÉGÜGYÉRŐL

Február elején még dr. Mátray Ferenc igazgató h. számolt be a kórház előző évi munkájáról a statisztikai adatok tükrében. 1895-ben 542 beteget / 387 férfi és 115 nő / kezeltek, meghalt a kórházban 47 fő / 23 férfi és 24 nő /, az ápolási napok száma 13 256 volt.

Február 20-án azonban már arról tudósítja az olvasókat az Esztergom és Vidéke, hogy dr. Mátray Ferenc lemondott és az alispán pályázatot írt ki a kórházigazgató főorvosi állásra.
A lemondás több okkal is magyarázhat. Az ambiciózus Mátray kétségtelenül azt érezhette, hogy az általa erősen támogatott új kórház építésének az ügye koránt sem halad olyan ütemben, ahogy azt szerette volna. Dr. Feichtinger Sándorral sem lehetett felhőtlen a viszonya. A végső indok azonban vélhetően mégis csak az volt, hogy miniszteri rendeletre hivatkozva a kórházigazgató főorvosi fizetését 700 forintban / + 200 forint évi lakbér / állapították meg a korábbi 1 200 forint helyett.
A megüresedett kórházigazgatói állást átmenetileg dr. Vándor Ödön látta el március 29-től.
Az igazgatói állásra pedig pályázatot írtak ki, melynek beadási határideje március 30.-a volt.
A város környékén is több változás történt az orvosi ellátás tekintetében. Dr. Kelndorter Ármin nyergesi körorvos halála után helyét dr. Deutsch Ármin süttői orvos vette át, az ő helyére pedig tömegesen adtak be pályázatokat. A 48 jelölt közül végül dr. Máté László kecskeméti orvost választották.
Pilis-Maróth-Dömös-Szentlélek új orvosi állására az utolsó napon adta be pályázatát dr. Konrád Rezső, mégis ő nyerte el ezt az állást.