DR. PÁTKAI ISTVÁN FŐORVOS ÚR 75 ÉVES!

A Veszprém megyei Ősi, kis falú Várpalota mellett. A község létezéséről az első írásos emlék 1009-ből származik. Számos neves szülöttét sorolhatjuk fel: Kubik Anna színésznő, Kévei György és Erdélyi Zoltán Ybl díjas építészek és 75 évvel ezelőtt itt született kollegánk Pátkai István is.
 

Pátkai István Székesfehérvárott érettségizett és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 6 éven keresztül az egyetem Pszichiátriai Klinikáján dolgozott. 1971-ben vette feleségül Baghy Gizellát, együtt jöttek Esztergomba. Pátkai doktor számára nem volt ismeretlen az esztergomi kórház. Leel-Őssy professzor urat szabadsága alatt a klinikáról ő helyettesítette. Felesége a szemészeti, ő pedig a pszichiátriai osztályon helyezkedett el.
Mindig nagy tisztelettel emlékezett és emlékezik ma is osztályvezető főorvosára Jeel-Őssy tanár úrra.
Illyés Melinda, Patócs Mária, Koródi Katalin, Horváth Mária, Bíró Sándor, Selmeczy László, Arató Géza, Tittmann János és Révész Tamás voltak az orvoskollégái.
1974-ben Szontagh Csabával megpályáztak egy ugandai állást a Kampalai Makerere Egyetemen. a két család 4 évet töltött Ugandában.
1978-1982-ig újra itthon folytatta pályafutását, azonban Afrika visszahívta és 1982-87-ig Nigériában gyógyították a betegeket feleségével.
1987-1994-ig aztán alapvetően új, modern utakra navigálta Esztergom és környékének pszichiátriai betegellátását.
1994-ben a Nemzetközi Keresztény Vakmissió ( Chrisoffel Blintenmissio – CMB ) hívta meg Baghy Gizellát Afrikába. Kisebb megszakításokkal 2005-ig 20 éven keresztül látták el az afrikai szem és pszichiátriai betegeket.
Rövid hazai tartózkodás után Délkelet-Ázsiában folytatta a házaspár missziós tevékenységét.
Az ekor-lap olvasói Pátkai főorvos úr izgalmas, szellemi épülést hozó hírleveleit rendszeresen olvashatták, hol a Fülöp-szigetekről, hol Bankokból, Indonéziából, Szingapúrból, majd Tibetből, Indiából, Kínából …
Nyugdíjas éveikben is vállaltak rövid megbízatásokat Afrikában illetve Ázsiában. Legutóbbi hírleveleit már piliscsabai otthonából keltezte.
Rövid életút ismertetőm természetesen nem pótolhat egy későbbiekben megírandó részletes méltatást!
Jelen rövid írás csak figyelemfelhívás! Figyelemfelhívás egy kivételes életút 75. évi állomására!
Tisztelettel köszöntjük a 75 éves Pátkai István!
Isten éltesse még nagyon sokáig!!!

Osvai László dr.