EGYRE TÖBB A NYUGDÍJAS ORVOS

Az orvosok elöregedése, a középgeneráció hiánya akár már a közeli jövőben betegellátási problémákhoz vezethet - állapítja meg az egészségügy látleletének is tekinthető kormányzati dokumentum. A nyugdíjkorú doktorok, ápolók továbbfoglalkoztatása emiatt alapvetően fontos, de az érintettek szerint a helyzetet nem a nyugdíjas-szövetkezetek fogják megoldani - írta a magyaridők.hu.

A közelmúltban nyilvánosságra hozott kormányzati kiadvány, a 2013 és 2015 közötti időszakot elemezve egyebek mellett megállapítja: az orvosok körében a legnagyobb csoportot az 50-64 évesek alkotják (35,8 százalék). Az általános problémát okozó elöregedés jelensége az alapellátásban a legjelentősebb. A fiatal, 5-6 éve pályán lévő orvosok aránya növekszik ugyan, de a középgenerációban komoly létszámhiány mutatkozik, ami az idősebb orvosok nyugdíjba vonulásával hozzáférési problémák kialakulásához is vezethet - mutatnak rá. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az orvosok összesített létszáma az uniós átlagnak megfelelő, földrajzi eloszlásuk nem egyenletes, koncentrációjuk különösen az orvosegyetemi városok - Budapest, Szeged, Debrecen és Pécs - vonzáskörzetében magas.
- Az idős gyógyítókat sem nélkülözheti az egészségügy, egy nyugdíjkort elérő kórházi orvos még legalább tíz évig rendkívül hasznos munkát tud végezni például egy kisebb megterhelést jelentő szakrendelőben - mondja a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke. Pásztélyi Zsolt nem titkolja, hogy az ő munkájuk nélkül a szakrendelők gyakorlatilag működésképtelenek lennének. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek keretében vajon több orvos, nővér vállalna-e a jövőben nyugdíj mellett munkát, az elnök nemmel válaszolt.
Tapasztalata szerint ugyanis, aki nyugdíj mellett is dolgozni szeretne, kisvállalkozóként tér vissza, és az ugyancsak kedvező adózású katát választja. Azok megtartását pedig, akik a nyugdíj mellett közalkalmazottként folytatnák az orvosi, nővéri hivatást, vagy maradnának egyéb egészségügyi területen, egyetlen dolog segíthetné: ha az egyre komolyabb munkaerőhiány miatt mentesítenék az egészségügyet a kényszernyugdíjról szóló kormányhatározat alól.
2017. június 20. (kedd)
MOK - magyaridők.hu