MÁRCIUS 24. A TUBERCULOSIS VILÁGNAPJA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése értelmében március 24-e a TUBERKULÓZIS VILÁGNAPJA. Ezen a napon világszerte felhívják a figyelmet az egyik legnagyobb népbetegség további terjedésének veszélyeire. A baktériumok az utazások és a migráció nyomán hatalmas erővel támadnak a gazdag országokban is, minden társadalmi rétegben. Tbc-ben évente kétmillió ember hal meg a világon.
 

1882. március 24-én tette közzé a tuberkulózist okozó baktériumok azonosításához vezető kutatási eredményeit Robert Koch, amellyel igazolta a megbetegedés fertőző természetét, ezért tartják a TBC világnapját március 24-én.
A tbc elleni küzdelem a magyar egészségügy sikertörténete. Magyarországon a korábban népbetegségnek számító és a halálázási statisztikákban vezető helyet elfoglaló rettegett betegség ma jelentősen visszaszorult, de nem tűnt el véglegesen. A világon pedig még milliós nagyságrendben halnak meg emberek a fertőzés következtében.

Robert Koch a bakteriológia egyik megalapítója, a kolera, alépfene és a tüdővész kórokozóinak felismerője. Nevét kitörülhetetlenül beírta az egészségügy történetébe.

 A Koch-féle posztulátumok - ma is tanítják a leendő orvosoknak - azok a feltételek, amelyeknek teljesülniük kell egy bakteriális kórokozó azonosításakor:
•    A mikroorganizmus az adott betegség minden esetében jelen kell legyen
•    A mikroorganizmus tiszta tenyészetben kimutatható legyen
•    A kitenyésztett mikroorganizmust érzékeny állatba oltva ki lehessen váltani a betegséget
•    A mikroorganizmus tiszta tenyészetben kitenyészthető legyen a kísérleti állatból
Robert Koch,a világhírű Nobel-díjas tudós gyarló ember is volt. 1866-ban feleségül vette Emma Adolfine Josephine Fraatzot, akitől Gertrud nevű lánya született. 1893-ban Koch beleszeretett a 17 éves színésznőbe, Hedwig Freibergbe, aki majdnem 30 évvel fiatalabb volt nála. Felesége a clausthali házuk fejében beleegyezett a válásba és 1893 szeptemberében Koch és Greiberg összeházasodtak.
Koch 1910. április 9-án szívrohamot kapott, amit akkor még túlélt. Május 24-én előadást tartott a Porosz Tudományos Akadémia előtt a tuberkulóziskutatásról és három nappal később, május 27-én Baden-Badenben egy újabb szívrohamba belehalt.