ÉPÍTÉSTÖRTÉNET

FEJEZETEK A VASZARY KOLOS KÓRHÁZ ÁPOLÁSTÖRTÉNETÉBŐL 4.

 

1933-ban a kórház vezetésében változás állt be. Gönczy Béla halála után, az igazgatói feladatokat Eggenhofer Béla vette át. Az új igazgató változatlanul számított a Szatmári Irgalmas Nővérek munkájára és jó kapcsolatban épített ki a Simor főnővérével Genova M. Norbertával és a Kolos főnővérével Török M. Milburgissal.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 27.

 

A pavilonrendszerben épült kórházban, 8 épületben 104 helyiséget alakítottak ki. Az építés és a felszerelés költségei 280 000 koronát tettek ki.

A kórházat, mely a legfőbb adományozó iránti tiszteletből a Kolos kórház nevet kapta 1902. január 6-án avatták fel és már 9 hónapja folyt benne a gyógyítás, midőn az ünnepélyes zárókő letételre sor került.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 26.

Dr. Gönczy Béla kórházigazgató főorvos meghatódottan mondott köszönetet a polgármester beszéde után és biztosította a jelenlevőket, hogy az új kórház be fogja tölteni hivatását.

Az ünnepség után a jelenlevők bejárhatták a kórház teljes területét és mindenki elismerőleg nyilatkozott a látottakról.

Megindult tehát a munka az új közkórházban.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 25.

 Az építkezések gőzerővel folytak tovább.

Szeptember eleji ülésén a Kórházépítő Bizottságban megállapítják, hogy az eddigi kiutalásokkal a kórház építési alapjainak készpénz készlete kimerült. Pedig számos igény merült még fel, például:Az őrültek megfigyelő-pavilonjában az ablakokat magasabbra kell helyezni, az előirányzott 8 telefon helyett 9-re lenne szükség és meg kell gyorsítani a mázoló és lakatos munkálatokat is.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 24.

 

Ennyi kitérő után térjünk vissza a kórházépítés történetéhez, annál is inkább mert az 1901-es év a megvalósítás éve! Évek óta sok-sok ember által dédelgetett álom valósult meg ebben az évben. Persze nem volt nehézségek nélküli a munka.

Februárban mutatta be Bobula János azokat a gipszmintákat, melyek alapján elkészült 2 nagyméretű “fej dísz”, ma is a régi sebészet bejáratát ékesíti.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 23.

 

1901

Az elmúlt év szeptemberében lezajlott orvoskongresszus és a kórházépítés munkálatai felkeltették a város érdeklődését az egészségügy iránt. Számos cikk és írás foglakozott ebben az időben ezzel a témával. Az Esztergom és Vidékében például cikksorozat indult “Orvosi Kartell” címmel, melyben így írtak gyógyító elődeinkről:

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 22.

A kongresszust 240 terítékű bankett követte a Fürdő Szálló kerthelyiségében.

Megmaradt a menü leírása:

Szárnyas ragout, viza, hollandi mártással, nyársonsült és pácolt marhanyelv körítve, stirai kappan és fogoly, saláta, almás és crem béles, sajt, mocea, borok / neszmélyi és szekszárdi vörös /

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 21.

Nem érdektelen megemlékeznünk a korabeli Esztergom egyik jelentős eseményéről, magáról az orvoskongresszusról sem.
10 órakor kezdődött a rendezvény a Kaszinó termeiben. Az elnökség zöld asztala mögött foglalt helyet Kéthly Károly elnök, babarci Schwarcer Ottó és Konrád Márk alelnökök Nagyváradról, Hochalt Károly a főpénztáros, Jendrassik Jenő főtitkár, Grósz Emil titkár és Mátray Ferenc helyi elnök.

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 20.

 

Az Országos Orvosszövetség május 10.-i budapesti ülésén határozott arról, hogy szeptember 2-án Esztergomban lesz a következő kongresszusuk. Erre az időpontra időzítették az alapkőletételi ünnepséget. A város lakossága pontos tájékoztatást kapott a kongresszus tematikájáról. Az Országos Orvosszövetséget így mutatták be:

AZ ESZTERGOMI KOLOS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE 19.

…..Ekkor Pfalcz József 4%-os engedménnyel állt elő és vállalta, hogy legalább felerészben esztergomi ácsokkal, kőművesekkel és napszámosokkal dolgoztat majd. Végső ajánlata 215 603 korona 97 fillér volt. Ifj. Eggenhoffer József tartotta az 5,2%-os engedményt, de csak a kőművesekre vállalt kötelezettséget, hogy felerészben esztergomiak lesznek és a végső árajánlata 217 498 korona 30 fillér volt.

Tartalom átvétel