VÁLASZTÁSI KAMPÁNY ESZTERGOM 2010

E heti képviselői hozzászólásomnak ezt a címet szeretném adni: Esztergomi orvosok a nagypolitikában. Nem elemzés a célom, csak egyfajta rövid áttekintés, mire képes a nagypolitika színpadán egy hippokratészi esküt elmondott orvos.

Ismeretes, hogy a lakosság körében az orvosoknak, még mindig sokkal nagyobb a hitele, mint a politikusoknak. Az emberek többsége nem is tekinti orvosoknak azokat az egészségpolitikusokat, akik az elmúlt 2 évtizedben hatékonyan közreműködtek a magyar egészségügy tönkretételében:
Csehák Judittól, Kökény Mihályon, Molnár Lajoson, Horváth Ágnesen keresztül Székely Tamásig.
Az esztergomi kötődéssel is bíró Kóka János ebből a felsorolásból kicsit kilóg, ő nem csak az egészségügy, hanem az egész magyar gazdaság tönkretételében is tevékenyen részt vett.
Ennyi bevezető után röviden elevenítsük fel az esztergomi orvosok tevékenységét a Parlamentben, illetve törekvésüket a Parlamentbe való bejutásban.
 
Dr. Nemes Tamás
Azon kevesek között volt a rendszer-átalakítás hajnalán, aki megpróbálta képviselni választóit, és a vízlépcső vitájában nemmel szavazott. Ez azonban nem volt elég, hogy a parlamenti politizálás színpadán maradjon, sőt arra sem, hogy kórházigazgatóvá válasszák. Visszatért az egészségügyhöz és az ÁNTSZ-től ment nyugdíjba.
(Azt a nem szavazatot egyszer meg kellene köszönni neki!)
 
Dr. Arató Géza
4 év után meg se kísérelte, hogy folytassa a parlamenti munkát. Belelátva a nagypolitika mindennapjaiba, annak hátat fordítva, a szakmát választotta. Néhány év kitérő után, ma elismert osztályvezetője a Vaszary Kolos Kórháznak.
 
Dr. Varga Győző
Pártját képviselve mindig, szinte minden választáson indult. Nincs könnyű helyzetben. Végig kellett néznie, asszisztálnia az SzDSz ámokfutását és szétesését. A politika soha nem hagyta cserben. Különböző vezető pozíciókban próbált, nem sikertelenül korrupciótól mentes, és segíteni akaró politikus lenni. Nem szakított hívatásával és kórházunkban a járóbeteg-ellátásban ma is besegít.
 
Dr. Tittmann János
Ő szakított hivatásával és országgyűlési képviselő és polgármesterként végigszavazta az országgyűlésben az elmúlt 8 évet, az MSzP mellett. Egyéni számítását maximálisan megtalálta a politikában. Mi, egykori munkatársai valamikor nagy jövőt jósoltunk neki. Emlékszem rá, mint az orvos kamara elnökére. Koncepciózus, újszerű elképzelései voltak. Sokan, ilyen emberekkel képzeltük el a magyar egészségügy megújítását. Emlékszem a Simor Kórház kis orvosi szobájában egy beszélgetésünkre, és emlékszem a Relabor Kft székházában az aranygyűrűs, vastag szivart szívó Tittmann Jánosra. A munkaképességükben csökkent emberek rehabilitációjának segítéséből jelentős céget alapított, és vagyont halmozott fel. Jó helyen volt, jó időben. Egykori kollegái, akik hippokratészi esküjükhöz híven éhbérért, egyre romló körülmények között próbálják még fenntartani Esztergom és környéke egészségügyi ellátását, mégsem irigylik. Tittmann Jánosnak ma már semmi köze sincs Hippokratészhoz! Profitrorientált tőkésként definiálhatjuk. A 2010-es országgyűlési választásokon nem indul! Ha eljön majd az elemzések ideje, bizonyára kimutatható lesz, mennyit ártott Esztergom és a környék egészségügyének!
 
Dr. Jónás László
Ő viszont, mint a „Szabaddemokrata Magyar Demokrata Szövetség és Fórum” képviselője indul a 2010-es választásokon. Ezzel a zavaros pártháttérrel természetesen semmi esélye sincs. Orvosként viszont tisztában kellene lennie egy alapvető hippokratészi tanítással: a „nil nocere” (nem ártani!) elvével. Az orvoslás még meglevő presztízsét felhasználva, egyéni karriert épít, és nevét adja egy olyan sugallt gondolathoz, mely leegyszerűsítve így hangzik: Minden csak jobb lehet annál, amit Orbán Viktor és a Fidesz szeretne megvalósítani, vagy képvisel. Ezért – Almássy Kornél barátjaként (?!) – szövetséget kötött az SzDSz-szel, az MSzP-vel.
Pedig a „nil nocere” elvének megsértésével nem csak jó orvos nem lehet az ember, de hosszútávon hiteles, keresztény elveket valló politikus sem.
 
Osvai László dr.

 

Hozzászólások

„Minden csak jobb lehet

„Minden csak jobb lehet annál, amit Orbán Viktor és a Fidesz szeretne megvalósítani, vagy képvisel.”
Mit is mondott az Elnök úr? Azt, hogy felelősségre kell vonni azokat a politikusokat, akik törvénysértő cselekedeteket követtek el!
Ezzel a kívánsággal egyet tudok érteni, a baj csak az, hogy megint nem mondott igazat az elnök úr (nem először és tartok tőle nem is utoljára) Véleményem szerint azért nem igaz, amit mondott, mert a felelősségre vonást csak abban az esetben gondolja komolyan az elnök úr, amennyiben az érintett politikus nem tagja az ő pártjának!
Alátámasztja ezt a véleményemet az, hogy úgy lehet képviselőjelölt a polgármester, hogy nem tartja be a jogerős bírósági ítéleteket, megsérti a munkaügyi törvények előírásait, nem tartja be az Önkormányzat SZMSZ-át, stb!
Mindebből látható szerintem, hogy a törvényi előírásokat a jövőben csak az elnök úr pártján kívüli embereknek kell betartaniuk!
Egyébként ön idéz egy latin szöveget, hibául róva fel képviselőtársának, hogy politikai munkája során azt figyelmen kívül hagyja!
Szerintem nem szép és karakán dolog, úgy vádolni másokat, hogy a nekik hibául, vagy bűnül felróttakat Ön is elkövette! Mert:
Az Ön hozzájárulásával is született olyan döntés, amely miatt:
—több mint 100 tanuló elhagyta szeretett iskoláját(a jogtalanul meghurcolt tanárokat nem is említem)
—a bírósági perek tízmillókba kerültek a város polgárainak
—a város főutcáján csak behunyt szemmel szabad közlekedni, annyira rút épületeket látni
—alaposan kárt okoztak nem egy polgárnak a rámpa elbontásával, vagy a mozgássérültek nem is számítanak?
—stb, lehetne sorolni hosszan(több van, sokkal több, mint amit pozitívnak lehet mondani)
Tudja szerintem azért jobb sok minden az Ön pártjánál, mert nem helyes az a gyakorlat, hogy törvényeket betartani, károkat nem okozni, csak azoknak kell, büntetés terhe mellett, aki nem tagjai az Önök pártjának! Márpedig tettével erre az elvre mondott igent az Ön Elnöke!
Ezért hiteltelen amit mond, és ezt Ő is pontosan tudja!
Nem nagydolog, volt már ilyen 1998 és 2002 között! Túléljük ezt az „Új irányt” is, már, amennyiben nyernek a választásokon, ami azért nem 100%.