KI IS VOLT IFJ. BOBULA JÁNOS?

Ha ifj. Bobula János ma végigsétálna az esztergomi Vaszary Kolos Kórház területén, ugyancsak meglepődne. Az egykor modernnek számító pavilonrendszer, mely egységes, és építészetileg harmonikus képet mutatott, alapvetően megváltozott. Különböző stílusú épületek hirdetik a XX.-XXI. század stílustalanságát. Mi köze van ifj. Bobula Jánosnak az esztergomi kórházhoz?

 

 

Ki is volt ifj. Bobula János?

 

A Farkasréti temetőben egy rendszeresen nem gondozott sír található a 362 parcellában, melyen Bobula János neve olvasható. Kevesen tudják, hogy ő volt a Kolos Kórház megálmodója, tervezője.


 

 

Édesapját, id. Bobula Jánost Magyarország jelentős építészei között tartja számon. A Magyar Szalon a korabeli Budapest 9 legjelentősebb építésze közé sorolta.

1844. március 15-én született Liptóujvárott. Volt kőművestanonc, segéd, majd ösztöndíjjal elvégezte a Műszaki Egyetem Építészmérnöki karát. Az egyetem után Francia és Németországban tökéletesítette tudását. Életpályája elején létrehozta a Pesti Nemzeti Demokrata Tót Kört, a Szlovák Újságot, vezette az első „tót-magyar” nyomdát és kiadót. Később visszavonult a szlovák közélettől. Unokája Bobula Ida ( 1900-1981 ) már a sumér-magyar nyelvrokonság legismertebb kutatója lett. Id. Bobula János építészi munkáinak csúcsát jelentette az Andrássy u. 62. alatti palota, melyet 8 évig tulajdonolt. Anyagi nehézségei miatt volt kénytelen eladni.

Az ő tervei alapján épült többek között az Üllöi úti Seb- és Belgyógyászati Klinika is!

1888-ban adta ki „Magyarország iparügye” című elismerést hozó könyvét, 1892-1898 között az Építészeti Szemle alapító szerkesztője, 1892-1897 között országgyűlési képviselő volt. Többször járt Esztergomban. Tervbe vétetett a Széchenyi téren egy szálloda és színház építése, ez azonban nem valósult meg.

Esztergomban végül egyik fia, János alkothatott. ( Másik fia, Titusz Amerikában lett építész )

 

Ifj. Bobula János 1871. február 24-én született Budapesten. Ott végezte iskoláit is. Középiskolában a Kármin Mór ( 1843-1915 ) által alapított „mintagimnázium”-ba járt. Osztálytársa volt pl. Kandó Kálmán, Ráth-Végh István, és Vámbery Rusztem.

1893-ban szerzett építészmérnöki oklevelet. Ezután ő is külföldön, Amerikában és Angliában tökéletesítette elméleti tudását. A Magyar Építőművészek Szövetségének egyik alapító tagja, a Budapesti Építészeti Szemle szerkesztője volt. Főleg templomokat és kórházakat ( Szabadka, Nyíregyháza, Kézdivásárhely ) tervezett. Egyik legszebb épülete a Munkácsi Városháza.

 

Ifj. Bobula János 1902. január 8-án a következő levelet írta Vimmer Imrének Esztergom polgármesterének.

 

Nagyságos Elnök Úr!

3 évvel ezelőtt szerencsés voltam azon kitüntető bizalomban részesülni, hogy Esztergom város közössége megbízott új közkórházának tervezésével ás művezetésével.

A mű elkészült és átadatott emberbaráti rendeltetésének.

Az én megbizatásom pedig lejárt. Mielőtt azonban búcsút vennék csak belső sugallatomnak engedek, a midőn az Építő bizottság Nagyságos Elnökének és az ő útján Méltóságos Walter Gyula másod elnök úrnak, valamint a nagy és kis bizottságok t. tagjainak hálás köszönetet mondok azért a buzgó és odaadó munkásságáért mellyel engem felelősségteljes munkámban támogatni és segíteni kegyesek voltak, továbbá azért a liberális felfogásért, a mellyel lehetővé tették a tervezőnek azt, hogy egy minden ízében modern és példaszerű hygienikus művet létesítsen.

Magamat Nagyságodnak kegyeibe ajánlva, maradok hazafias tisztelettel igaz híve:

Budapest 1902. január hó 8-án

Ifj. Bobula János

építész”

 

A kórház átadási ünnepségen Walter Gyula által mondott ünnepi beszédből idéznék:

… „Az építkezés, amelynek érdekében a kiküldött bizottság 62 ülést tartott, másfél évi szorgalmas munka után 1901. december 12-én befejeztetett és a kórház a bizottság által átvétetett…

 

A telep 8 kisebb-nagyobb épületében 104 helyiség található, amelyek közül 62 a betegek elhelyezésére, 42 pedig a azok céljára szolgál, akiknek feladatát a kórház rendeltetésének megvalósítása képezi. ..

Az építés és felszerelés költségei mintegy 280 / azaz kétszáznyolcvan / ezer koronára tehetők”…

 

Nagyon megváltozott a múltszázadi átadás óta az esztergomi Vaszary Kolos Kórház képe. Az egykori tervező munkájából mára már csak a kápolna és a régi sebészet épülete maradt.

 

Ifj. Bobula János mégis beépült a kórház történetébe. Szellemi termékében indult el az a munka, mely ma is tart, melynek mi vagyunk a folytatói. Illő tehát emlékeznünk rá!

 

Osvai László dr.