200 ÉVE SZÜLETETT HECKENAST GUSZTÁV

 

Bármennyire is tönkrement, szétzilálódott oktatásunk, mégis 1848. március 15-e vázlatos eseményeit valamennyi magyar gyermek ismeri. Pilvax, Petőfi, Jókai, nyomda, 12 pont, Nemzeti dal, múzeum-kert, Táncsics. A tájékozottabb tanulók a nyomda nevét is ismerik Landerer-Heckenast. Heckenast Gusztáv születésének 200. évfordulóján talán érdemes többet is megtudni róla.

 

Annál is inkább, mert 1860 táján a jeles nyomdász, Heckenast Gusztáv, nem kisebb építész, mint Feszl Frigyes tervei alapján romantikus stílusú villát építtetett az Esztergom melletti Maróton, ahol megfordult Deák Ferenc, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Bajza József. A község könyvtára ma az ő nevét viseli.
Ki is volt ez az ember, akinek neve a magyar könyvkiadás, könyvkereskedelem és a magyar irodalom történetével szorosan összekapcsolódik.

 

Kassán született 1811. szeptember 2-án. Édesapja a kassai német evangélikusok lelkésze volt. Eperjesen járt iskolába. Először a fűszerkereskedéssel próbálkozott majd sógorának Wigand Ottónak fővárosi könyvkereskedésében lett tanuló, később segéd. 1834-től saját nevével fémjelezve vezette a céget. Bár német származású volt, de kiadott könyvei döntően magyarul jelentek meg. Az üzletét az 1838-as nagy árvíz súlyosan megrongálta. A magyar írók és külföldi kollegái siettek segítségére és így újra talpra tudott állni. 1840-ben kiadta az első, havonta megjelenő hazai könyvészeti szaklapot.

 

1840-ben társult Landerer Lajossal, aki nyomdászcsaládból származott és az említett nagy árvíz idején tanúsított magatartásáért díszpolgári címet kapott!
A Landerer-Heckenast nyomdában - az Egyetem utca 4. szám alatt - nyomtatták ki 1848. március 15-én a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Heckenast aznap nem ment be a nyomdába. Ma már nehéz lenne kideríteni miért.

 

Később a Landerer által berendezett bakjegynyomdában készítették a Kossuth-bankókat. Landerernek 1849-ben bujdosnia kellett és később már nem vezethette a céget, 1954-ben bekövetkezett halála után a nyomdát Heckenast irányította.

 

Megjelenttette többek között Berzsenyi Dániel, Csokonai Vitéz Mihály, Kisfaludy Károly, Kölcsey Ferenc, Jókai Mór írásait.
Elsőként adott ki gyűjteményes sorozatot / Magyar Remekírók /. Alapító tagja volt a Vasárnapi Újságnak, melynek 7000 előfizetője volt.

 

1873-ban eladta vállalatát a Franklin Társulatnak. A II. világháborúig ez a cég volt Magyarország egyik legjelentősebb kiadója illetve nyomdaüzeme.
1948-ban államosították, kiadói tevékenységét a Szépirodalmi Könyvkiadó vette át.
Heckenast Gusztáv 1873-ban Pozsonyban telepedett le, Itt is halt meg 1878. április 10-én.

 

1834-1873 között 1050 művet adott ki 1531 kötetben, neve összekapcsolódik a magyar irodalomtörténettel.
200. születésnapján illik megemlékezni róla!