„SZEMBEN AZ ÁRRAL”

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már jártak a Gyimesben, az 1000 éves határnál, és azoknak, akik még nem jutottak oda el. Azt hiszem, minden magyar embernek életében egyszer el kellene ide zarándokolnia. Ez persze nem megvalósítható, de remélem egyre több fiatal áll majd meg itt Erdély keleti „végénél”.

 

 

Akik jártak már itt bizonyára betértek a Deáky fogadóba, panzióba, és ha szerencséjük volt személyesen is megismerkedhettek a tulajdonossal Deáky Andrással. A rövid találkozás csak felületes impressziót adhat, de ez alapján is Deáky Andrást abba a - napjainkban nem túl sok embert jelentő - kategóriába lehet sorolni, amit úgy lehetne jellemezni: igaz, hiteles és magyar.

„ A gyimesbükki csángó magyarok egy olyan sajátos történelmi, társadalmi és földrajzi környezetben élnek, amely nagyon sok mindenben különbözik attól, amit természetesnek, vagy normálisnak nevezhetnénk. Kálváriájuknak megismerése elgondolkoztathatja azokat, akik azt hiszik, hogy nemzetiségi gondjaink, problémáink maguktól megoldódnak. A megoldás a kezünkben van! Megmaradásunk szülőföldünkön elsősorban tőlünk függ! Attól, hogy merünk-e magyarok lenni, merjük-e önmagunkat őseinkkel, történelmünkkel, szokásainkkal nyelvünkkel, kultúránkkal, szellemi-lelki értékeinkkel együtt vállalni!”- a könyv ajánlójában

A Deáky panzió udvara már önmagában is jelentős látnivalókkal várja a betérőket:

Serban Nonaventura, moldvai csángó magyar szobrász fából faragott kompozíciója: „Szent István felajánlja a Szent Koronát a Boldogságos Szűzanyának”. 2000-ben készült el Deáky András megrendelésére. Különös jelentősége van ennek itt az 1000 éves határtól 500 méterre.

2006. október 15-én avatták fel a Vitéz Sebő Ödön emlékére elkészült kopjafát. Az ünnepségen Pitti Katalin énekelt és Tamás József segédpüspök adta az áldását. Rövidesen a kopjafa mellé kerül Sebő Ödön bronzszobra is.

Füredi Gábor fafaragó készítette el 2008-ban az „Összmagyarság Történelmi Emlékhelyét”. Az emlékműben az öt kopjafa az anyaországról leszakított nemzettesteket szimbolizálja.

Hatalmas kőtömb állít emléket Wass Albertnek és II. Rákóczi Ferencnek. 2009 nyarán került ide Orbán Imre alkotása.

Aki pedig elsétál a Magyar Királyi Állami Vasutak legkeletibb 30. számú őrházához, ott furcsa érzéseket él át. „Kisugárzása, szellemisége van minden magyar ember számára”. A könyvből részletesen megismerheti az olvasó, hogyan vásárolta meg a lepusztult, és ledózerolás előtt álló épületet Deáky András, és hogy lett belőle zarándokhely, ahova az avatáskor 2-3 ezer ember vártak, de több mint 40 ezer magyar ment el!

Az őrház mellett áll a romos Rákóczi-vár, amit szintén szeretne megmenteni az enyészettől Deáky András. Látva eddigi erőfeszítéseit, a temető mellett kialakított kilátó ( 2011) létrehozása, a katonai emlékhely rendbetétele, minden reményünk meglehet, hogy teljesülni fog ez a terve is.

Deáky Andrást jó hallgatni, és jó olvasni gondolatait. Amíg ilyen emberek születnek, élnek közöttünk, értünk, talán még nem veszett el minden.
Halász Péter írja a könyv szerzőjéről:

„ Ez a könyv is bizonyíték rá, hogy rajta nem fogott a kor hitványsága, amely oly sok embert tett kétszínűvé, gyűlölködővé. Éppen ellenkezőleg, ő szembefordult a megosztásra törekvő erőkkel, éppen a népek közti megértést hirdeti, ugyanakkor keményen kitartott és kitart magyarsága, római katolikussága, a gyimesi értékek védelme és felmutatása mellett.”

Akik pedig segíteni tudják Deáky András munkáját és megtehetik, álljon itt a lehetőség:

GYIMESBÜKKÉRT EGYESÜLET  BANKI ADATOK

OTPBANK
BANKA: OTP BANK ROMANIA SA, SUCURSALA MIERCUREA CIUC
CLIENTUL: ASOCIATIA PRO GHIMES-FAGET – GYIMESBÜKKÉRT EGYESÜLET

CONT IBAN: RO41OTPV260000531232HU01
        RO37OTPV260000531232RO01
        RO91OTPV260000531232EU01
        RO51OTPV260000531232US01

SWIFT COD: OTP ROBU
COD FISCAL: 29428065/08.12.2011

Deáky András  Tel: 0040-0723-591410