HÍRLEVÉL PILISCSABÁRÓL 2.

Pátkai főorvos úr ezúttal otthonából írta meg következő, „visszatekintő hírlevelét”, amely azonban ugyanolyan érdekes, értékes, izgalmas írás olvasmány, mint a világ bármely részéről érkezett levelei. A második részt az alábbiakban olvashatják!

 

Naplórészletek, 2004-ből

2004. március - április
Jos közép-nigériai nagyváros, Plateau State fővárosa. Az észak-nigériai kano-i missziós szemészeti központból feleségem ide jár kéthavonta. Egy hétig tart az „outreach” - kiszállás, - vizsgálja a járóbetegeket és operálja azokat, akik műtétre szorulnak. Megdöbbenéssel értesülünk, hogy Jos-tól délnyugatra, Miangóban, ahol gyermekeink néhány évvel ezelőtt jártak iskolába, - akkoriban védett, biztonsággos kkörülmények között, most fegyveres rablótámadásokról szólnak a hírek.
Az iskola amerikai igazgatóját túszul ejtik, az egyik nigériai tanárnőt megerőszakolják, az iskola páncélszekrényét magukkal viszik. A környék elhagyott sziklás vidékén szétzúzzák a páncélszekrényt majd szabadon engedik az igazgatót. Néhány nappal később, valószínűleg ugyanazok a rablók estefelé Jos- ban, a Baptista Gyülekezet Vendégházára támadnak. Itt szokott Gizella is megszállni, amikor kéthavonta Jos-ba, az Evangel Hospital-ban operál. Most Gizella helyett amerikai kollégánk végzi a kiszállást. Szemész barátunk befejezve az egyhetes munkát, fáradtan este hétkor ér a vendégházba, ahol fegyveres banditák fogadják, földre fektetik az udvaron műszereit elveszik, zsebeit kifosztják. Félórával korábban elveszik felesége jegygyűrűjét, fülbevalóját, pénzét. Erőszakosak, több ezer dollárt követelnek, 3 éves és 8 éves gyermekeik nézték végig édesanyjuk megaláztatását. Közben valaki a szomszédságból telefonon hívja a rendőrséget és a rablók elmenekülnek. Úgy hírlik, hogy egy Amerikából érkező utazót keresnek, aki 23,000 dollárt hozott nigériai lelkipásztoroknak. Később kiderül, hogy az utazó a pénzt éppen szortírozta a vendégház egy kis toldalékában, amire a rablók nem figyeltek, úgy vélték, hogy a pénz a szemész kollégánknál, a “fehér embernél” volt és ezért törtek rá és a családjára olyan durván erőszakosan.

2004. május

Plateau State nagyobbrészt muszlimok által lakott Yelwa helységében keresztény militánsok százakat ölnek meg. Törzsi és vallási színezetű konfliktusok rendszeresek ebben a térségben, a muszlimok és a keresztények egyre ellenségesebbek egymással szemben, most éppen a keresztények 'törlesztettek'. A vérengzésre válaszul a muszlimok Kano -ban tiltakozó felvonulást rendeznek és ultimátumban követelik Obasanjo elnöktől, hogy a yelwa-i vérengzés ügyében radikális intézkedéseket tegyen. A demonstrációk itt törvényszerűen zendüléssel, gyújtogatással, öldökléssel, rablással járnak.
A jelwa-i vérengzések utáni napokban délelőtt 11 óra után hagyom el az egyetemi oktató kórház pszichiátriai rendelőjét (az egyik munkahelyem, mely a missziós szemkórháztól, ahol lakunk, kb. 10 km-re van), hogy a kb. 20 km-re levő egyetemi központban adminisztratív ügyeimet intézzem. Gyanútlanul a zendülés epicentrumán átvezető rövidebb utat választom, és alig teszek meg 1-2 km-t hosszú vascsövet látok az út közepén. Kikerülöm az akadályt, gondolom, hogy szemét, valaki talán elveszíthette a kipufogó rendszerét. Néhány száz méterrel később látom, hogy égő autógumik zárják el az utat. Visszafordulok és a hosszabb főúton megyek az egyetem központja felé. Itt egy kiégett mercédesz személygépkocsit kell elkerülnöm, katonai és rendőrségi teherautók állnak az út mellett. A fegyveres őrök tovább engednek és elmondják, hogy a békésnek induló tüntetést viharos „riot” -zendülés követte. Egy két óra múlva, miután hivatalos teendőimet elintézem, sietek haza. Sajnos a kocsink hűtőrendszere kilyukad és forr a hűtővizem. Kétszer is megállok, - az útszéli árusoknál töltöm fel a lyukas hűtőrendszert. Egyre több fegyverest látok az úton és a városban többfelé sűrű füstfelhők terjednek. Szorongva a kocsi miatt (a kocsi motorhőmérője már éppen a piros szint felé közeledik!), még inkább amiatt, hogy a zendülés otthonunkat is érinti, érek haza a viszonylag nyugodt szemkórház vidékére.
Gizella elmondja, hogy a rendőrségtől kértek védelmet és a kórház fiatalabb és idősebb 'hadra fogható népe' szervezi a mob elleni védelmet. A szomszédságunkban, amerikai misszionárius barátainkkal megbeszéljük az esetleges menekülés, evakuáció alternatíváit és átgondoljuk, hogy egy kis csomagban mit vigyünk magunkkal. Meglepő, hogy milyen kevés dolog fontos a menekülésnél, egy a repülőutjainknál használt kabincsomagba minden belefér.
Az éjszaka békés, csendes. Ma reggel bolgár anatómus professzor kollégám hív és elmondja, hogy egy barátjánál aludt, mert az egyetemi campus területére is betörtek a zendülök. Ő maga üggyel- bajjal tudott csak elmenekülni, hasalt a fűben, kövek repültek mindenfelé, a mentőkocsiban talált menedéket, de azt is támadta a mob. Betörték a mentő ablakát, ő maga a kocsiban az ülések között feküdt, hogy ne lássák kívülről, a mentő végre kitört a köveket dobáló, machettekkel felfegyverzett zendülők gyűrűjéből. Több házat  felgyújtottak, legalább három személyt megöltek. Amerikai klinikai pszichológus kolléganőm biztonságban van, angol professzor barátunkat is elkerülte a vihar, de szorongató helyzetben voltak és drámai eseményeket láttak a szomszédságukban.
Sok sebesültet vittek a kórházba, rezidenseinknek, akik a zendülés környékén laknak, nem esett bántódása.  Imádkozunk mindazokért, akik áldozatok, sérültek vagy menekültek, vagy a lázadó tömeg elszemélytelenedett banditái (20 év alatti munkanélküli és hajléktalan fiatalok, akik a becslések szerint 300 ezren vannak ebben a több mint hárommilliós nagyvárosban).
SMS-en bolgár kollégám értesít, hogy a szemkórházzal szomszédos Bompai kerületben lobbant fel a zendülés, eszeveszetten rohannak az emberek, én is megnézem, hogy mi a helyzet és mit tehetünk. John Harry a szemkórház műszaki részlegének vezetője nyugodtan mondja. Doktor, nyugi! Ide nem mernek bejönni, tudják, hogy ellenállunk, és fegyverünk is van. Ezek a gyerekek „csak gyújtogatnak”,  ha van is fegyverük nem tudják, hogyan kell használni. Közben az útszéli szerelők megjavították a kocsink hűtőrendszerét. Megddöbbentő, hogy a zendülés közben és ellenére az élet megy tovább. Ha kell és lehet menekülni akkor kocsival mehetünk, a tank is tele van akár Niger-ig is elvisz bennünket (a nigeri határ innen északra 200 km-re van), de az is lehet, hogy Jos - Abuja felé, délnek megyünk.

Kiadós eső volt az éjjel, kellemes 25 fok körüli a hőmérséklet. A kijárási tilalom még életben van. Néhány lövést hallunk a kb. 100 méterre levő főút felől.
A hadsereg és a rendőrség erősítést kapott és a helyzet javulni látszik. Ha mégis el kell mennünk valószínű, hogy Abuja-ba,  a fővárosba menekülünk.
Ezrek találtak menedéket a rendőrségeken, félnek otthon maradni.
Gizella amerikai kollégája a családjával tegnap Abuja-ba repült. Egyébként a szabadságuk már két hét múlva esedékes. Ők voltak azok, akiket hat hete kiraboltak, teljesen érthető, hogy kis gyermekeikkel már elmentek. Szemész kolléga tanácsomat kérte és bíztattam, hogy menjenek, csoda, hogy életben maradtak és mérhetetlenül súlyos traumát élt át az egész család.
Gizella vezeti a kórházat és libériai, guineai és bissau-i tanítványaival végzi a munkát. Ezek az afrikai külföldiek posztgradualis képzésen vannak nálunk. Kétségbeesve fordulnak hozzánk megnyugtatjuk őket, hogy ha elhagyjuk a terepet, akkor őket is magunkkal visszük. A súlyosbodó idegengyűlölet miatt a külföldi afrikaiak sokkal kockázatosabb helyzetben vannak, mint az európaiak. A betegek száma lecsökkent, de tegnapi szemészeti járóbetegrendelésen voltak vagy ötvenen, közöttükk machettsérültek is. Ma Gizellának 15 műtéti előjegyzése van.

Visszatekintve az 1994 óta átélt viharokra, most vannak új jelenségek. Kisebb helységekben is atrocitások fordulnak elő az őslakósok és a bevándorolt déliek, a muszlimok és keresztények között. Megdöbbentő, hogy az egyetemi campust is megtámadták a zendülők és úgy látszik szelektíven, előzetesen elkészített felmérést követve gyújtogatták a keresztények házait. A katonákat lassan vonták be, nem látszott teljes egyetértés a helyi állami és a föderális hatalom alakulatai között.