VÁROSUNK, MÚLTUNK 1.

A 110 éves esztergomi Helischer József Városi Könyvtár új könyvsorozatot indított „Városunk, múltunk” címmel. Az izgalmas kezdeményezés első kötete a nemrégiben elhunyt kiváló történész, Pifkó Péter: „Töredékek a királyi városról” címmel  eddig kiadatlan írásaiból közöl válogatást. Minden esztergominak el kellene olvasnia!!
 

A virilislistákkal foglalkozó részből közlünk egy rövid részletet:
„Volt olyan értelmiségi, aki 15-20 évig is rajta volt a virilislistákon, de anyagi helyzete miatt a 60-70. helyen szerepelt csak. Néhányukat mégis meg kell említenünk, mivel a város szellemi életében jelentős helyet foglaltak el. Az orvosok közül Mátrai Rothkepf  Ferenc érdemel említést. Ő 1884-ben lett a kórház főorvosa, majd a Vörös Kereszt Kórház igazgatója. 1896-ig a városi kórház igazgató tisztét is betöltötte.
1900-ban a neves botanikus, orvos, tanár, Feichtinger Sándor is felkerült a listára.
1910-ben az orvosok a póttagok közt tűntek fel, így Gönczy Béla, a Vaszary Kolos Kórház igazgatója és Seyler Emil, a kórház orvosa. Korszakunk vágére újabb orvosokkal bővült a virilisek száma. Közülük dr. Vándor Ödön, Huszár Gyula és Berényi Zsigmond méltók az említésre.
A századfordulóra anyagilag megerősödtek a gyógyszerészek is. E korszak két legismertebb gyógyszerészét emeljük most ki. Az egyik Zsiga Zsigmond volt, s a Szent Istvánhoz címzett gyógyszertárat vezette. A másik Kerschbaumayer Károly, aki a Megváltóhoz címzett gyógyszertár tulajdonosaként apósának, Hulényi Péternek helyét foglalta el a virilislistán. Kettőjükön kívül Bartha Tivadar vizivárosi gyógyszerészt is megemlíthetjük.

Az egyházi személyek közül kiemelkedett Vaszary Kolos hercegprímás, aki a virilislista első helyén állt. Listára került még Perger Lajos szentgyörgymezői plébános, Boltizár József, Graeffel  János és Blumenhauber Ferenc kanonok is. Századunk elején jelentős volt a papok „előretörése” a listán elfoglalt helyüket illetően. A már említett kanonokok mellett új tag volt Rajner Lajos,  Mally János, Komlóssy Ferenc pedagógus, történész kanonok is ekkor tűnik fel a virilisek között. Idősebb korára került olyan anyagi helyzetbe Pór Antal, a tudós történész, az Akadémia tagja, hogy virilisként szerepeljen”

Az olvasmányos és hihetetlen érdekes írások többek között foglalkoznak Esztergom lényeges épületeinek történetével, Esztergom és Petőfi, Jókai, Kossuth, Babits és Cseh Tamás kapcsolatával, a királyi Város fejlődésével tanodáinkkal, moziainkkal és még számos más érdekességgel.
A kötet beszerezhető a Városi Könyvtárban!!