HÍRLEVÉL DÉL SZUDÁNBÓL

Akik örömmel olvasták eddig Pátkai főorvos úr hírleveleit a világ különböző tájaiból, azoknak újabb örömöt jelent, hogy  ezúttal a legutóbbi utazásáról, a dél szudáni munkájáról olvashatnak 2 folytatásban.

 

Hírlevél Dél Szudánból

I.

Humanitárius Küldetésben

Amikor a hetvenes években Szontagh Csabával Ugandában vállaltunk munkát és első afrikai utunkon ismerkedtünk a kontinens népeivel, politikai, földrajzi adottságaival, történelmével és egészségügyi ellátásával, nem gondoltam, hogy több mint negyven év után újra Kelet-Afrikába utazom. Az Orvosok Határok Nélkül - MSF humanitárius szervezet svájci központjából 2016. október 3-án kaptam meghívást Dél Szudánba. Szakmai feladatokra és a háborús helyzetre felkészítő tájékoztatók után 2016. december 4-én a KLM és a Kenyai légitársaság Genfből, Nairobin át hozott Jubába, Dél Szudán fővárosába. Innen kis helyi gépeken, további kétórás úton, Rumbek-ben átszállással, értem az ország északi részén, a szudáni határ közelében elhelyezkedő Agok-ba.

Történelmi, politikai, földrajzi háttér

A 19. század végén az egyiptomi és brit fennhatóság alatt Samuel Baker, Charles George Gordon, majd Emin Pasa voltak az egyenlítői tartomány kormányzói. Kelet - Afrika történelméről és a régióban évtizedek óta zajló polgárháborúkról itthon keveset hallottunk. Alig hallottunk arról, hogy a fővárostól, Jubá - tól mintegy 30 km-re a Fehér Nílus keleti partján, Gondokoróban volt a rabszolga - kereskedelem egyik bázisa és az emberek adás-vétele eltörléséért folytatott küzdelem is részben ide köthető.  Hírlevelem második részében Sass Flórára emlékezem, aki ebben az emberkereskedelem eltörlésében Samuel Baker oldalán jelentős szerepet játszott.

2011-ben Franciaország nagyságú, hazánk területének hatszorosán több mint tízmilliós népesség Szudántól való elszakadásról döntött. Létrejött Afrika legfiatalabb állama, megalakult az önálló Dél Szudán. A föderális köztársaság elnöke Salva Kiir Mayardit. Az ország fővárosa Juba. Hivatalos nyelve angol, de arab, dinka - 30-40 %, nuer, bari, shilluk nyelveket is beszélik és közel 200 etnikai csoport, több mint 60 nyelv azonosítható. Pénzneme a dél-szudáni font. A világ szegény országai közé tartozik. Dél Szudán magyar képviseletét Kairó látja el. Biztonsági gondok miatt nem ajánlott, hogy turistaként utazzunk az országba, ha mégis utazunk, vízumot a Kenyai Dél Szudáni Nagykövetségen lehet beszerezni, de elméletileg a reptéren is felvehető.

Az egyenlítőtől északra őserdő, szavanna, mocsaras területen elhelyezkedő országnak tengerpartja nincs. Délen Uganda és Kongó, nyugaton a Közép Afrikai Köztársaság, északon Szudán, keleten Etiópia és Kenya határolják. A Nílus mentén a szud - akadály, mocsaras Bahr el Ghazal - a Gazellák tengere, sűrű papirusz dzsungellel, az esős évszakban Magyarországnyi kiterjedésben természetes akadályt jelentett a felfedezők útjában, az arab hódítás az iszlámmal együtt Dél Szudánnál megtorpant, a helyi népek megőrizték ősi kulturális vallási hagyományaikat. Mára jelentős muszlim kisebbség és animista vallások mellett a keresztények vannak többségben, a lakóság 77 %-a keresztény.

Darfor-i születésű szerzetesnővér, Josephine Bakhita az ország első szentje, patrónusa. Bakhita arab név jelentése szerencsés, áldott. Második János Pál Pápa avatta szentté. Kilencéves korában elrabolták a rabszolga kereskedők, adták vették a piacon, 13 éves korában vásárolta meg egy olasz kereskedő. Olaszországban döntött a szerzetesi hivatás mellett. Dél Szudánban a hagyományos vallás értékorientációja számos párhuzamot mutat a kereszténységgel. “Isten az ember szívébe helyezte az örökkévalóságot, hívők és hitetlenek szívébe egyaránt - Prédikátor 3:11. Don Richardson, Eternity in Their Hearts, 2006. Az Örökkévaló minden kultúrában megmutatta magát, de keveseknek jelent meg.  Vagy a szép Károli fordításban: “Mindent szépen csinált az õ idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot…” Dél Szudánban kedves történetben mondják el az ember és az égiek kapcsolatát. A nuer törzs hagyománya szerint a boldog ősidőkben föld és az ég között kötéllétrán lehetet közlekedni. Ez a lehetőség főként az idősebb generáció számára nyílt meg. Sajnos, egy alkalommal a hiéna is felment a mennybe és viselkedését ott nehezen fogadták el, nehezteltek is rá. Lejött a földre és hogy ne kövessék az égiek elvágta a kötelet. Az istenek ezután felhúzták a létrát, nem volt többé kapcsolat. A dinka változat szerint egy mohó asszony kapájával megütötte az Istent és ő mérgében felhúzta az égig érő kötelet.

Az ásványi kincsekben, olajban, gázlelőhelyekben gazdag Dél Szudán számos nehézséggel küzd. A jelenleg is dúló polgárháború a viharos történelmi múlt öröksége. Szudán 1956-ban vált függetlenné, a vallásilag, etnikai szempontból eltérő északi muszlim és déli keresztény terület népei Dél Szudán függetlensége, 2011 óta is szemben állnak - a helyi népcsoportok között sincs megbékélés, együttműködés. Nomád pásztorkodást, földművelést folytatnak. A polgárháború következményei mérhetetlenül súlyosak. Sok kézifegyver van a lakósok kezén. A konfliktus arányait érzékelteti, hogy 1983 és 2005 között közel kétmillió ember esett áldozatul, tehát minden ötödik dél szudáni és négymillió menekülni kényszerült. Rombolás, pusztítás, brutális gyilkolás, esetenként a kórházakban is, melyek korábban a biztonság, a bizalom menedékei voltak, betegeket ágyukban lőtték agyon, a stáb, ha tudott menekült. Az erőszak  önmagát fenntartó ciklusa megbénította a társadalom gyógyító mechanizmusait, mely különösen mutatkozik a lelki egészség területén. Az epilepsziával és mentális zavarokkal küszködők ellátatlanok, alig van néhány szakember és az általános egészségügyi dolgozók alig képzettek a lelki segítés területén. A tízmilliós országban 100 000 lakósra 1 orvos jut. A függetlenné váláskor az anya és csecsemőhalálozásban Dél Szudán a világelsők között volt. Bár a kormányzat számos konvenciót, kötelezettséget, emberjogi egyezményt aláírt, nincs elmegészségügyi politika és törvény. Az országos, regionális kormányzás makro vezérlése nem, vagy alig érezteti hatását a közösségek, a családok és az egyén szintjén. A stressz - trauma gyógyítás, a lelki segítés hiánya miatt sincs hatékony erőfeszítés a megbékélés, megbocsátás útjain.

Jelentős kínai érdekeltségek vannak főként az olajkitermelés és kereskedelem területén, az USA, az Európai Unió és Izrael is fontos partnerek és az Arab Liga is felajánlotta együttműködését. 2011 óta nagyobbrészt etióp ENSZ csapatok, mára jelentős amerikai támogatással, újabban japán békefenntartó katonákkal próbálják uralni a helyzetet. Az infrastruktúra fejletlen, csak 100 km aszfaltozott út van, az esős évszakban az utak csaknem járhatatlanok. Szudánnal megosztják az olaj jövedelmet és a csővezeték, az olajfinomítók és a vörös - tengeri kikötő Port Sudan is Szudánhoz kapcsolja a fiatal afrikai országot. Négy reptere van - Jubában, Malakalban, Wauban és Rumbekben. A főváros, Juba Entebbéből, Nairobiból, Kairóból, Kartumból és Addisz - Abebából érhető el. Van két egyeteme, a Jubai és a Szudáni Katolikus egyetemek, de az írástudatlanság jellemző, vidéken a lakóság csak 1% végzi el az elemi iskolát.

Az Orvosok Határok Nélkül MSF humanitárius szervezet 1983 óta aktív a régióban, az ország csaknem mindegyik államában, közel húsz missziót és sürgősségi állomást működtet. A szervezet 2008 óta Aggok regionális kórházát segíti. A terület a polgárháború különösen viharos régiója. Tőlünk északra Abyei is függetlenségre törekszik, mely a Szudántól ugyancsak elszakadást követelő Darfurral határos és itt északon vannak jelentős olajmezők.

A fejletlen elsődleges egészségügyi ellátás miatt a speciális részlegekkel rendelkező másodlagos központokra így Aggok kórházra is hatalmas teher nehezedik. Járványos agyhártyagyulladás, TB, HIV, szülészeti, újszülött, malnutríciós és sebészeti részlegek sehol másutt nem hozzáférhetők mintegy 80 km-es sugarú körzetben. A kórháznak neurológusa és pszichiátere nincs. Az én feladatom többek között magában foglalja a helyi és nemzetközi stáb alapvető klinikai pszichiátriai képzését, szupervízióját, a pszichiátriai betegek ellátásának megszervezését. A 148 ágyas általános kórházban, a másodlagos betegellátás szintjén 6 orvos, 14 orvos - asszisztens, 28 nővér-ápoló, 80 segédápoló dolgozik.  Velük együttműködve látjuk el az akut és krónikus pszichés zavarokban szenvedőket, akik felvételt igényelnek, és akiknek ellátása járóbetegként megoldható. A képzési programokon az elsődlegesen fontos ismereteket foglaljuk össze. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet hatalmas tapasztalata, a WHO irányelvei, saját afrikai és ázsiai gyakorlatom és nem utolsósorban kiváló magyar kollégák szakmai elvei a jelenlegi feladataim ellátásában megbízható támpontot jelentenek. 

Folytatjuk -