IN MEMORIAM ORBÁN CSABA PHD

A metasztatikus melanoma nagy úr, előbb vagy utóbb leküzdi még a legerősebb szervezetet is…de a szellemet nem tudja megtörni. Különös kérés érkezett néhány hete a Doktori Tanács elnökéhez. Arra kérték az egyetem vezetői, hogy tegye lehetővé gyorsított eljárásban a PhD-disszertáció megvédését a patológiai doktori iskola egészségtudományi programja hallgatójának.
 

Amikor a részletek felől érdeklődtem, kiderült, hogy a doktorandusz hallgató súlyos beteg, előrehaladott melanomában szenved, és mintegy utolsó kívánsága, hogy megvédhesse disszertációját. A Doktori Iskola elnöke nap mint nap szembesül a hallgatók kérelmeivel, amelyekben a fokozatszerzési eljárás meghosszabbítását kérik különböző indokokkal. A disszertáció megvédését sürgősséggel kérvényezők elenyésző számban vannak…
A kérésnek természetesen eleget tettünk, a bizottság elnöki tisztét átvállaltam, és néhány napon belül minden feltételnek eleget tettek a szervezők. Megható volt, hogy a klinika igazgatójának tárgyalójában megjelentek a bizottság mellett az ETK oktatói, a szülők és kezelőorvosai, akik állva hallgatták végig az eljárást. Sajnos a beteg már nem tudott beszélni, így korábban írásba fektetett gondolatait (téziseit, a bíráló kérdéseire adott válaszokat) a bizottság titkára tolmácsolta. Az értekezés kiváló kísérletes munka, mely magas színvonalú folyóiratokban jelent meg, így a bizottságnak könnyű dolga volt, summa cum laude minősítéssel javasolja a fokozat odaítélését az Egyetemi Doktori Tanácsnak. A döntés kihirdetését nem lehetett megrendülés nélkül megtenni. Megható volt látni a jelölt arcán a megelégedést(?), megkönnyebbülést(?) aminek üzenete talán az volt, hogy mégsem élt hiába. Nem tudom, hogy a végstádiumban alkalmazott gyógyszerek mennyit segítettek a betegnek, de sikeres fokozatszerzés talán még többet. Csaba a húsvét előtti napokban hunyt el, remélem békében.
Története, példája szeretném, ha minél szélesebb körben terjedne el. Életének üzenete, hogy légy kutató mindhalálig, és az általad kitűzött célért a végsőkig küzdjél!
Dr. Tímár József, a Doktori Tanács elnöke
2017. április 15. szombat