Orvostörténeti mozaikok

A REFORMÁCIÓ HATÁSA A MEDICINÁRA

1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció. 2017 a reformáció emlékéve. Ez alkalomból közöljük le újra Szállási tanár úr írását.
 

MIRŐL ÍRT A KÓR-LAP 25 ÉVVEL EZELÖTT?

25 évvel ezelőtt Szállási tanár úr az első magyar orvosnőre Hugonnai Vilmára emlékezett. A dolgozat újraközlésének az is aktualitást ad, hogy Hugonnai Vilma 25 évvel ezelőtt március 25-én hunyt el.
 

SZÉCHENYI SZEMÉLYISÉGE, ORVOSI SZEMMEL

Mindjárt az elején szükséges leszögeznünk: kiváló orvosoknak sokszor egymástól eltérő szakvéleményeiből kívánunk rövid ismertetést adni, mivel a legnagyobb magyar bonyolult lelkivilága a historikus érdeklődésű pszichiáterek máig legnagyobb talánya….
 

HONFOGLALÓ ŐSEINK GYÓGYÍTÓ SZOKÁSAIRÓL

20 évvel ezelőtt Szállási Árpád tanár úrnak a Kór-Lapban megjelent írását ismételjük meg, abban bízva, hogy ma is érdeklődésre számíthat a téma.
 

RÉVÉSZ BÉLA ÉS A KÖZEGÉSZSÉGÜGY

Szállási tanár úr 15 évvel ezelőtti írását elevenítjük fel újra. Kevesen tudják, hogy Révész Béla Esztergomban született  1876-ban. Munkásságáról kevesen keveset tudnak. Ezen próbált javítani 15 évvel ezelőtt Szállási professzor úr.
 

140 ÉVE SZÜLETETT A NOBEL-DÍJAS BÁRÁNY JÓZSEF

16 évvel ezelőtt Szállási tanár úr cikkében feltette a kérdést: „Magyar volt-e a Nobel-díjas Bárány Róbert?” Nem csak a kérdést válaszolta meg, alábbi írásában, de Bárány Róbert rövid életrajzát is feltárta előttünk.
 

A HALOTTHAMVASZTÁS HISTÓRIÁJA

Az esztendő legborongósabb hónapjának elején van a halottak gyertyafényes napja, amikor az örökre elköltözöttekre emlékezni kegyeletteljes kötelességünk. A feltámadás mítoszának értelmezésétől és a temetési szokásoktól függetlenül. Mert ami manapság magától értetődő: a koporsó és az urnák közti szabad választás, az nemrég még teológiai és filozófiai viták tárgya volt, a sohasem létező társadalmi egység megosztási eredője.
 

ELMARADT MAGYAR ORVOSI NOBEL-DÍJAK

Odaítélték idén is az orvosi Nobel-díjakat. Ez alkalomból idézzük fel Szállási tanár úr egykori írását, melyet a következő sorokkal zárt: „e téren sem vagyunk egy nemzetnél sem alábbvalók".
 

A FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS VILÁGNAPJA

Október 1-e a „Fájdalomcsillapítás világnapja”. A kezdetekről szól Szállási tanár úr egykori írása, mely a „ A narkózis kezdetének krimije” címet viseli. Ezen a napon érdemes újraolvasni!
 

ÚJRA ARAT A FEKETE HALÁL?

„Pestissel fertőződött meg egy amerikai gyerek a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, ahol még júliusban táborozott. Amerikai egészségügyi illetékesek szerint idén már több hasonló eset történt az Egyesült Államok nyugati részén”.  – A MOK honlapján olvasható írás után talán nem haszontalan Szállási Árpád tanár úr egykori írásának felidézése, mely a pestis bacillus felfedezésének centenáriumára készült

 

Tartalom átvétel