DR: KOVÁCS MÁRTA FŐORVOSNŐ Ph.D FOKOZATÁRÓL!!

Dr. Kovács Márta, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház II. Belgyógyászatának főorvosnője, 2009. május 23-án az esztergomi Királyi Vár Lovagtermében sikeresen védte meg disszertációját és Ph.D tudományos fokozatot ért el. Jelentős esemény ez, nem csak a főorvosnő, de az egész kórház, és túlzás nélkül mondhatjuk Esztergom egészségügyének történetében is. Ez az esemény adta az alkalmat beszélgetésünkre.

 

Mit kell tudni a Ph.D fokozatról?

 

Magyarországon 1993-ban vezették be angol-száz mintára az új tudományos minősítési rendszert. A Ph.D 6 szemeszter un. doktoriskolai tanulmányok, majd disszertáció benyújtása és megvédése után nyerhető el. Ez a fokozat a korábbi orvostudományok kandidátusa címnek felel meg.

 

Te ambicionáltad a tudományos fokozat elnyerését, vagy külső presszióra vágtál bele?

 

Volt bennem ambíció is. Azt gondoltam, hogy a szükséges feltételeket tudom teljesíteni. Pák főorvos úr támogatott, és számos kollega, nem csak az osztályról, hanem a kórházból is, bíztatott.

 

Hogyan indultál neki?

 

4 évvel ezelőtt kezdtem el a Semmelweis Egyetem doktori iskoláján a munkát, ami ehhez a tudományos fokozathoz vezetett. A témavezetőm Fehér János professzor úr lett, aki az Orvosi Hetilap szerkesztője is. Társkonzulensem pedig Rácz István professzor úr, a győri Petz Aladár kórház osztályvezető főorvosa volt, aki az elmúlt ciklusban a Magyar Gastroenterológiai Társaság elnöki funkcióit is ellátta. Témám a kapszulás endoszkópia lett. 4 évvel ezelőtt Esztergomban kezdtük el a vizsgálatokat, 3 évvel azután, hogy a világon bevezették ezt a metódust. A kapszulás endoszkópia új tudományos vizsgálati módszer, mely forradalmi változásokat hozott a vékonybél diagnosztikában, és az egész endoszkópiás tevékenységünkben. Olyan forradalmi változást, melyet az első gastroscópiás vizsgálatokhoz tudnám hasonlítani.

 

Mennyire mindennapos dolog, ilyen tudományos fokozatot szerezni, egy vidéki közkórházból?

 

Meg vannak a feltételek, amit teljesíteni kell, melyeket sorba vettem az induláskor és teljesíthetőnek ítéltem meg őket. 15 éves vidéki, osztályos munka után Ph.D-t csinálni ez ritka dolog. A gyakorlat az, hogy egyetemeken, klinikákon egy kialakult műhely módszertana mellett az egyetem után kezdik el az ezirányú munkát. El kell, hogy mondjam, hogy Fehér és Rácz professzor úraktól minden segítséget megkaptam.

 

Maga a védés sem volt egy szokványos helyszínű esemény, hisz Esztergomban a királyi vár Lovagtermében került rá sor.

 

Nekem nagyon tetszik ez az impozáns terem. Régi álmom volt, hogy itt kerüljön sor a védésre, melynek során mégis csak egy esztergomi anyag került bemutatásra. Magyarországon mi végeztük a legtöbb vékonybél kapszulás vizsgálatot. 300 ilyen vizsgálatunk van, az ország különböző tájairól küldik hozzánk a betegeket. Mindez megtiszteltetés számunkra és kétségtelen szakmai elismerése a Vaszary Kolos Kórháznak is. A Lovagteremben sokan elférnek, és meg is töltötte a tömeg a széksorokat. Közel 120 ember tisztelt meg megjelenésével.

 

Mióta kötődsz Esztergomhoz?

 

2001 óta lakom itt, és kezdem magam esztergominak érezni. Csolnokon születtem. Ez egy kis sváb falu a Gete lábánál. Ott jártam általános iskolába. Kiváló tanáraim voltak, Szabó Istvánnére, és Mayer Józsefre ma is szívesen emlékszek vissza. A tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem. Az akkor egy nagyon magas színvonalú képzést biztosított. A fővárosi Fazekas Gimnázium után ez az iskola adta a legtöbb sikeres felvételizőt a felsőoktatásnak.

 

Szokványos, de idevaló kérdés: miért az orvosi pályát választottad?

 

A családom biztatott erre, mert úgy ítélték meg, hogy empátiás kézségem már gyerekkoromtól átlagon felüli .Gimnazistaként nyaranta a dorogi kórházban 1-1 hónapot dolgoztam segédnővérként A legnagyobb hatást a dorogi és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház orvosai tették rám a pályaválasztásom során.

 

Konkrétan kikre gondolsz?

 

Emlékszem most is Pák főorvos hozzám intézett első mondatára, amikor a 16-os szobába bemenve – ez volt akkor az őrző – azt mondta: Márta jegyezze meg ez a klasszikus májkóma szaga…

Ugyanígy bennem élnek Zsembery főorvos úr egykori szavai is.

Esztergomban Szontagh Csaba főorvos úr tett rám nagy hatást, de a fiatalabb kollegák - Dinnyés József, Hamvas József …- is gyakran leültek velem és erősítették a pályaválasztásomba vetett hitemet.

 

Végül nem a kardiológiát, hanem a gastroenterológiát választottad. Erősebb volt a Zsembery-Pák hatás?


 

Erősebb volt, és végzésemkor Dorogon volt csak belgyógyászati állás.

 

A Vaszary Kolos Kórház legmagasabb képzettségű fiatal orvosa lettél. Maradsz Esztergomban, vagy vannak más terveid?

 

Jó lenne maradni. Szeretek itt dolgozni. Jelen pillanatban nincs olyan elképzelésem, hogy máshol dolgozzak, de hát nem lehet tudni, hogy a jövő hogy alakul. A magyar egészségügyben minden bizonytalan, semmit nem lehet előre látni.

 

Most a fiatalok rád fognak figyelni, és ez újfajta felelősséget is jelent!

 

Ezt átérzem. Látom, hogy figyelnek arra, amit mondok. Más lett a viszonyom a nővérekkel is. Mindenki azt várja el tőlem, hogy minden helyzetben higgadtan, kedvesen reagáljak. Ennek az elvárásnak nagyon nehéz megfelelni.

 

Szabadidődből mennyit foglal el a tudomány?

 

Az elmúlt időszakban elég sok időt fordítottam a szakmára, szabadidőm jelentős részét áldoztam erre a tudományos fokozatra.

 

Mielőtt bejöttünk volna ebbe a szobába, ahol beszélgetünk, a folyosón, a falon sok író és költő portréja előtt jöttünk el. Te kit választanál közülük kedvencednek?

 

Nekem azért tűntek fel ezek a képek, mert emlékszem régen hol voltak. Szontagh főorvos úr osztályán a vizitek során számtalan idézetet kérdezett a képek előtt. Hazamenve első dolgom volt, hogy ezeknek utánanézzek és újraolvassam őket.

 

Szimbolikus jelentősége is lehet, hogy ezek a képek az alagsorba kerültek. A szakmaiakon kívül milyen könyveket lapozgatsz mostanában.

 

Az éjjeliszekrényemen mostanában Antoine de Saint Exupery könyvei sorakoznak. A kis herceg, a Citadella, az Éjszakai repülés, és feleségének a Rózsa emlékiratai, melyből talán a legtöbbet lehet megtudni az ő életükről.

 

Köszönöm a beszélgetést és a kórház valamennyi dolgozója nevében még egyszer gratulálok, a tudományos fokozat eléréséhez!

 

Osvai László dr.