Információ

TÖRTÉNET A KÓRHÁZ MÚLTJÁBÓL

Néhány évvel ezelőtt, az első igazgatónk, Gönczy Béla születésnapja körül rendszeres összejövetelek szerveződtek. A régi kollegákat is meghívva emlékeztünk az intézmény egykori életére, orvosaira, nővéreire. Egy ilyen alkalommal hangzott el Wirth Kálmán főorvos úr története, melyet írásban is eljuttatott hozzám.

MIRŐL ÍRT AZ ESZTERGOM ÉS VIDÉKE 100 ÉVVEL EZELÖTT?

A Nagy Háború a vége felé közeledett. Nem hadszíntéri tudósításokat, vagy vezércikkeket idézünk most, hanem ízelítőt adunk arról, milyen színes híreket olvashattak az esztergomiak újságukban 100 évvel ezelőtt, 1917. Július 8-án:
 

A HETEDIK IKSZ

Hetven évvel ezelőtt ért véget a modern pénztörténet egyik legsúlyosabb inflációjának rövid, de kegyetlen időszaka, megszületett az új pénz, a máig is fogalomban lévő forint. A pengő gyakorlatilag egyetlen év alatt megsemmisült. A magyar történelemben korábban elsőként Károly Róbert veretett forintot 1325-ben korabeli firenzei liliomos aranypénzek mintájára.
 

BÉLÜGYEK

„A szív és az agy nagy tiszteletnek örvendenek. A szív létfontosságúnak számít, mert ő pumpálja a vért a testben, az agyat azért csodálják, mert minden másodpercben bámulatos gondolatmeneteket talál ki.

 

CSÍZIÓ 2015. FEBRUÁR

Ember, ne félj: nő már a nap!
A jégfogú szél nem harap.
A koldus is dúdolva jár,
ragyog rongyán a napsugár.
                   
Áprily Lajos: Nő már a nap /részlet/       
 

A GYEREKKOR FÁI

Ezerszer látott kép. Uzsonnázó család a fűben, s kissé odébb, szinte elfeledve az árnyas liget előterében, magányos gyerekkocsi. Látszatra semmi se történik a tökéletes idillben. Pedig mennyire hogy történik! Méghozzá olyasmi, ami egyedül a világ születéséhez fogható. A gyerekkocsi sátra alól egy néma csecsemő figyel egy néma fát.

 

HÍRLEVÉL A FÜLÖP-SZIGETEKRŐL [1] 2.

Akik figyelemmel kísérik dr. Pátkai István főorvos úr írásait a világ különböző helyeiről, most is rendkívül érdekes beszámolót olvashatnak a Fülöp-szigetekről. A főorvos úr tudósítását 3 részletben közöljük:

 

Linkajánló

BUÉK

 

 

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. 1999-ben díjat alapított általános, gimnáziumi és szakközépiskolai tanárok részére, hogy támogassa és erősítse a kémia színvonalas iskolai oktatását. Egy kuratórium ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként 400 ezer forintos díjat.

 

Tartalom átvétel