Ki is volt?

KI IS VOLT DR. FONYÓ JÁNOS?

Szállási tanár úr írása lelkesítő elismerést fogalmaz meg egykori kollegánkról dr. Fonyó Jánosról. A fogolytábor orvosaként egy szülész, kiemelkedő közegészségügyi jártasságról is tanúbizonyságot tett. A beindított orvosi folyóirata méltán vált ki elismerést 100 év után is. Vajon meg tudjuk-e válaszolni a címben feltett kérdést: Ki is volt dr. Fonyó János?
 

KI IS VOLT DR.BENEDEK GÉZA?

Működött a magyar összefogás Erdélyben. A egészségügyi miniszter aznap bocsátotta ki az intézménynév visszaváltoztatásáról szóló rendeletet, amikor háromszéki politikusok átadták a minisztériumban a név visszaváltoztatására vonatkozó kérvényt, melyet több mint 29 ezer ember írt alá. De ki is volt Benedek Géza, akinek a nevét, munkásságát feledésre szerette volna ítélni a román hatalom?

 

CSAK EGY ÉVFORDULÓ?

A régi Vármegye-háza dísztermében Mária Terézia képe alatt, Tisza István és Majláth György portréja néz le ránk.Ha valaki veszi a fáradtságot és a régi sebészet - majd reumatológia - bejáratánál elhelyezett márványtáblát végigolvassa, ott a kórház építésére adományozók névsorában - igen jelentős összeggel, 2000 koronával - Majláth György nevét is megtalálja.
 

200 ÉVE SZÜLETETT HECKENAST GUSZTÁV

 

Bármennyire is tönkrement, szétzilálódott oktatásunk, mégis 1848. március 15-e vázlatos eseményeit valamennyi magyar gyermek ismeri. Pilvax, Petőfi, Jókai, nyomda, 12 pont, Nemzeti dal, múzeum-kert, Táncsics. A tájékozottabb tanulók a nyomda nevét is ismerik Landerer-Heckenast. Heckenast Gusztáv születésének 200. évfordulóján talán érdemes többet is megtudni róla.

245 ÉVE SZÜLETETT JOHN DALTON

 

Ha ma élne a „fogyatékosok” között tartanánk számon, nem kaphatna hívatásos vezetői jogosítványt. Ő maga így írt erről: „a látvány azon része, melyet mások vörösnek neveznek, az én számomra alig tűnik többnek, mint a fény árnyalata vagy hibája”. Állítólag a kéken és a lilán kívül csak sárga színt látott. És mégis, a tudománytörténet egy jelentős alakjaként tartja számon John Daltont.

125 ÉVE SZÜLETETT ISSUKUTZ BÉLA (1886-1979)

Egy korábban felnőtt orvosgeneráció számára az „Issekutz”, a puha fedelű kék könyv, egyet jelentett a gyógyszertani ismeretekkel. Ha egy gyógyszer dózisára, hatóanyagára voltunk kíváncsiak ezt fellapozva találhattuk meg. 125 éve született a magyar farmakológia egyik kimagasló alakja Issekutz Béla.

100 ÉVE SZÜLETETT VARJAS BÉLA (1911-1985)

 

Az esztergomi születésű neves irodalomtörténészre, az irodalmi tudományok doktorára, a Széchenyi Könyvtár egykori igazgatójára, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtörténeti és Bibliográfiai Munkabizottságának alapító tagjára Szállási Árpád tanár úr írásával emlékezünk születésének 100. évfordulóján.

IN MEMORIAM DR. TÁBORI LAJOS ( 1930-1992 )

Esztergom egészségügyének története bővelkedik olyan orvoscsaládokban, akikre méltán büszkeséggel tekintünk vissza napjainkban is. Az a kollega, akire most emlékezünk 1930. szeptember 4-én született Szent István városában.

Tábori Lajos 80 éves lenne, de már 18 éve eltávozott közülünk. Édesapja is orvos volt.

100 ÉVE SZÜLETETT AGNES GONXHA BOJAXHIU

Ezen a néven senki sem ismeri. Ha azonban azt mondjuk Teréz anya, a világ minden táján ismerősen cseng a neve. 1910. augusztus 26-án született Üsküb ( ma Szkopje ) városában. Szülei Koszovó déli részéből költöztek ide.
 

Ágnes 18 éves korában határozta el, hogy missziós nővér lesz Indiában. Szerzetesi fogadalmát Darzsilingben tette le 1931. május 25-én, a Teréz nevet lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből választotta.

IN MEMORIAM RUDNAY SÁNDOR

190 éve, 1820. május 16-án. a Szent Vendel téren, ünnepélyes keretek közt fogadta Esztergom népe Rudnay Sándort, aki közel 300 év után visszahelyezte az érseki székhelyt a városba; ezen a helyen áll ma a Kerektemplom.

Tartalom átvétel