125 ÉVE SZÜLETETT ISSUKUTZ BÉLA (1886-1979)

Egy korábban felnőtt orvosgeneráció számára az „Issekutz”, a puha fedelű kék könyv, egyet jelentett a gyógyszertani ismeretekkel. Ha egy gyógyszer dózisára, hatóanyagára voltunk kíváncsiak ezt fellapozva találhattuk meg. 125 éve született a magyar farmakológia egyik kimagasló alakja Issekutz Béla.

 

Kőhalom Erdélyben Fogarastól 41 kilométerre a segesvári-brassói főút mellett található. A ma 5000 lelket számláló település több jelentős magyar személyiség szülőhelye. Itt született és végezte el elemi iskoláit László Gyula régész, történész, és Issekutz Béla farmakológus is.

 

1886. január 31-én született, 1908-ban fejezte be orvosi tanulmányait Kolozsvárott.

Harmadéves korától kezdve a gyógyszertan került érdeklődése előterébe. Az egyetemen Jakabházy Zsigmond professzor mellett gyakornokoskodott. 1913-ban már közös könyvük is megjelent. ( A gyógyszerismeret tankönyve ) Nem csak szakmai, de családi kapcsolat is összekötötte őket, hisz Issekutz Béla professzora lányát Jakabházy Máriát vette feleségül.

 

1914-ben már magántanárként oktatta a gyógyszertant. Erdély elvesztése után lett tanszékvezető. Először Debrecenben, majd a fővárosban dolgozott, és 1921-től az induló Szegedi Egyetemre került. 2 évig volt dékán, majd a rektori teendőket is ellátta.

Jelentős szerepe volt abban, hogy Szent-Györgyi Albert hazatért és Szegeden fejezte be a C vitaminnal kapcsolatos kutatásait.

 

1939-ben került a fővárosba és 1962-ig ő volt a gyógyszertan tanszékvezető egyetemi tanára. Hihetetlen tudományos karriert futott be.

1945-től a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lett, 1942-44 között ő volt az orvoskar dékánja. Élete folyamán, a Magyarországon elérhető összes jelentős állami és szakmai kitüntetést megkapta. A Kossuth-díjtól (1952) a Magyar Népköztársaság Zászlórendjéig (1976), a Semmelweis díjon át a Jancsó emlékéremig.

 

Számos gyógyszer előállításában volt elévülhetetlen érdeme.

Ezek közé tartozik pl. a Troparin, (ő javasolta, hogy kombinálják a novatropint a papaverinnel) mellyel eredményesen tört be a Chinoin az európai gyógyszerpiacra, a Novurit, vagy a ma is használatos Hypothiazid.

Olyan tanítványai voltak, mint ifj. Jancsó Miklós, akit többször javasolt, nem érdemtelenül Nobel-díj jelöltnek.

 

1968-ban jelent meg Id. Jancsó Miklós és ifj. Jancsó Miklós, a két orvosdoktor című orvostörténeti munkája.

80. évén felül is szívesen hódolt, kiváló eredménnyel, egyik hobbijának a sakkozásnak.

 

Az először 1939-ben megjelent gyógyszerrendelési szakkönyvét lányával Issekutz Líviával 1969-ben dolgozta át. Később ez 3 kiadást is megélt. ( 1972, 1975, 1979)