H1N1 tünet!

Kép és fogalomzavarosnak tűnik a cím. A H1N1 az influenza egy támadó vírusa, melyben a „H”, a hemagglutinin fehérjére, az „N” a neuroamidáz proteinre utal. Különleges virulens változata volt az 1918-as spanyolnátha okozója, mely az emberiség történetének egyik legpusztítóbb járványát okozta, 50-100 millió embert megölve.

Eredetileg más címet gondoltam írásomnak. Pl. ezt: „Megérett a gyümölcs”. Ezzel azonban a ma oly népszerű összeesküvés elméleteket erősítettem volna.
A H1N1 vírus körül kialakult mizéria a magyar egészségügy sokkos állapotára utal.
( A sokkos beteg magára hagyva biztosan meghal, és minél később kezdik el a sokktalanítást, annál maradandóbb károsodásokkal kell számolni a gyógyulás folyamán )

Miről is van szó?

Az elmúlt, közel 8 évben a politika, az egészségpolitika hihetetlen intenzitással rombolta le a magyar egészségügyet.
Az antihumánus Molnár, és a média celeb Horváth Ágnes fémjelezte a liberális ámokfutást. Sokan reménykedtek, bíztak Székely Tamásban, aki kijelentette, hogy a további forráskivonáshoz nem asszisztál, ha ilyen történne, inkább lemond. Ma az ő vezetésével folyik a további forráskivonás, és fel sem merül benne a lemondás gondolata. Inkább rémhírterjesztéssel való feljelentésekkel fenyegetőzik. Hiába, Öszöd szellemi gyermeke ő is, annyi párttársával együtt.
Állítom, hogy a H1N1-tünetben is ott van Öszöd szelleme.

Ismeretesek azok a felmérések, melyekben a lakosság, a szavahihetőségben az orvosokat vezető helyre pozícionálta.
Ez ellen szisztematikusan tenni kell! És folyamatosan tesznek is – mondhatnák az összeesküvés elméletének hívői.
A végletekig lepusztított magyar egészségügyet még összetartó egészségügyi dolgozókat el kell lehetetleníteni!
Ha a kimerültségig hajszoljuk őket, többet fognak hibázni, mely hibákat a média kellő módon felnagyíthatja. Anyagilag is el kell lehetetleníteni őket. Menjenek külföldre a fiatalok! Az itt maradó „öregeket” meg majd elintézi az idő, hisz az ő élettartamuk a legrövidebb az értelmiségi pályák között.

Kétségtelen, az anyagi szorításon kívül a morális károkozás is sikeresen folyik az ország egészségügyében (is).
Soha nem fordultak korábban annyian a természetgyógyászok, a paramedicina felé. Milliókat keresnek a kuruzslók, a sarlatánok, miközben az ország morbiditási és mortalitási adatai semmit nem változnak. Évente egy közel esztergomi város nagyságával kevesebben vagyunk!

Ebbe a felületesen vázolt sorba lép be a H1N1-tünet.
A közel 8 éve regnáló politika, egészségpolitika felhívja a figyelmet, hogy súlyos járvány közeleg, milliárdokat költenek az oltóanyag kifejlesztésére. Kinyilatkoztatják, hogy egy komoly járvány a GDP-t is károsan befolyásolná, kihatna az ország amúgy sem túl rózsás gazdasági helyzetére is. Tehát nagyon fontos a megelőzés, a prevenció! Közel 8 évig nem volt fontos, nem áldoztak rá, most fontossá vált?! Igaz milliárdokat költöttek az oltóanyagra. Ennek ellenére nem tudhatunk meg semmit az oltóanyagot előállító cég szerződéseiről, tulajdonosairól!

Az oltás bevezetésének az előkészítése az abszolút hozzá nem értést, a dilettantizmust példázza.
Egészségügyünk vezetői, akik minden bizalmi tőkéjüket elveszítették már, most hirtelen elvárják, hogy az egészségügyben dolgozók egy emberként melléjük álljanak, kijavítsák dilettantizmusuk káros következményeit, átvállalják az ő felelősségüket.

Legrosszabb helyzetben a betegek, illetve a leendő betegek kerültek. Naponta teszik fel a rendelőkben a kérdést: „Mit javasol doktor úr, beoltassam magam?”

Mi, itt Esztergomban még viszonylag könnyebb helyzetben vagyunk. Választott képviselőnk orvos, ismeri a vakcina gyártás részleteit, a Parlament Egészségügyi Bizottságában ülve, a lehető legközelebb van a magyar egészségügy irányításához. Olyan információkkal rendelkezik, melyeket mi csak sok év múlva szerezhetünk majd meg.

Egykori kollegánk, országgyűlési képviselőnk, Tittmann János doktor úr, bizonyára meg fog szólalni a témában, és tanácsokat ad a kérdéseket megfogalmazó kollegáinak, és nem utolsó sorban a potenciális megbetegedő választópolgárainak.

Jogosnak tűnhet a feltevés: egy vírusbetegségnek mi köze van a politikához. Az írásom bevezetője talán ad némi támpontot a kérdés megválaszolásához. Ugyanakkor ne felejtsük el a H1N1 vírus, többi társaihoz hasonlóan nem fog szelektálni: jobb vagy baloldali érzelmű a gazdaszervezete, hanem – ne adj Isten – támadni fog.

Végül nem kerülhető meg az egyéni állásfoglalásom a kérdésben:
„Beoltassam magam vagy nem?”

Megengedhetetlennek tartom, hogy az ország lakosaiban meginogjon a megelőzésben, a prevenció jelentőségében vetett hit!

Kívánatos lenne, hogy vezetőink levonják a következtetést: az egészségügyben dolgozókba vetett hit lerombolása helyett, ezt a hitet, elsősorban a betegek érdekében ne rombolják tovább, hanem erősítsék!

Ugyanakkor az orvostársadalom részéről is elvárható a szakmaisághoz való nagyobb ragaszkodás.

Higgyünk benne, hogy rövidesen – néhány hónap múlva – olyan vezetőink lesznek, akiktől messze áll a dilettantizmus, akiknek lesz fogalmuk a hippokratészi elvekről.
És ha egy szóval kell válaszolni a fenti kérdésre, az nem lehet más csak: IGEN!

Osvai László dr.