SEMMELWEIS SZÜLETÉSNAPJÁN 2009-BEN

"Senki sem különálló sziget; minden ember
a kontinens egy része, a szárazföld egy
darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger,
Európa lesz kevesebb, éppúgy mintha egy
hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát,
vagy a te birtokod; minden halállal én leszek
kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel;
ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang:
érted szól."
John Donne : Akiért a harang szól
 
Dr. Csókay Andrással készült riportból idézünk / Halál idő előtt / 2009. Semmelweis Napján Magyarországon.
 
 
„Egész egyszerűen nincs elég emberünk. Ennek egyenes következménye, hogy emiatt havonta százával halnak meg értelmetlenül a betegek szerte az országban….
 
Nem, arról van szó, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, hanem arról, hogy nincs biztosítva a felépülése, mert nincs nővér, nincs gyógytornász, aki a légzőtornát elvégzi vele…..
 
Mesélte egy fővárosi intézetben dolgozó kollegám, hogy vizit közben teljesen váratlanul holtan találták a beteget. Nem azért, mert szívinfarktust kapott, hanem mert ellátatlanul feküdt, belefulladva a saját váladékába…..
 
Már 2004-2006 óta emberéletekkel fizetünk a létszámhiány miatt. Hét-nyolcezer ápoló hiányzik az egészségügyből és további orvosok, szakdolgozók ezrei. A jó ápolás a gyógyuláshoz több mint ötven százalékban hozzájárul. Ha ez nincs, akkor idő előtt meghal a beteg…..
 
Egy kormánypárti felmérés szerint az egészségügyi dolgozók negyven százaléka depressziós, húsz százalékuk pedig kezelendő depresszióban szenved. Óriási az elkeseredettség, a kiégés…..
 
A szerencsétlen ápolónő, aki egész éjjel hordja a vizeletet és a székletet, küzd a betegekkel, átöleli, forgatja, nincs rendes védőfelszerelése sem, ezért betegségeket kap el, keres havonta nyolcvanezer forintot, ami arra elég, hogy egy nővérszállón meghúzza magát. Így nem lehet normális munkát végezni. Ki lesz az áldozat. A beteg…..
 
Nagyon nagy probléma a demokrácia sárba tiprása, a megvert tüntetők esete, a szemkilövések, hogy szíven szúrtak egy élsportolót, és hogy a szocialisták milliókat lopnak. De mindez számában nem vetekedik azzal, hogy a magyar egészségügyben mennyien halnak meg teljesen értelmetlenül amiatt, hogy a személyzetnek nincs erkölcsi és anyagi megbecsülése. Ez egy indirekt népirtásnak felel meg. Mintha nem is Európában élnénk, hanem az őskorban…
 
Székely Tamásban is csalódtunk. … Nem a gyógyítók oldalán áll, hanem a kormányén. Az új finanszírozási rendszerrel tovább csökkentették a kórházak bevételét, és a kórházak csődbe mennek. … Mit jelent ez a súlyos betegek vonatkozásában? További értelmetlen halálok százait, ezreit…..
 
Egyik fiatal orvos kollegám építőipari munkát vállal, mert a kilencvenezer forintos fizetése semmire sem elég, miközben sokan súlyos milliókat keresnek havonta….
 
 
Erkölcsi erőt ad az embereknek, ha olyan vezetői vannak, akik együtt éreznek vele. Ezt hét éve, mióta a baloldal hatalomra jutott, nem érzik az emberek. A szolidaritás régóta már a jobboldalról jön….
 
Az egészségügy helyzetéről azért kell beszélni, mert… beteg mindenki lehet, és ha a hozzátartozója bekerül a magyar egészségügybe, és értelmetlenül meghal, mert nincs elég ápoló, orvos, akkor arra nem fog legyinteni, ha ezt elmondjuk.”
 
/ A józanész 2 lehetőséget vet fel ezután: Beperelik, hazug állításai miatt az országos hírű idegsebészt, vagy minimum az egészségügy miniszter mond le! Félek, hogy egyik lehetőség sem valósul meg. Békés kitüntetésátadás-átvétel lesz a Parlamentben, majd pezsgőzés!!! /
 
 
 
Forrás: Demokrata
2009. július 1.
/ Részletek Lass Gábor riportjából /