A BATTHYÁNY-STRATTMANN DÍJ ESZTERGOMI KITÜNTETETJE

Dr. Jankovich Mihály sebész főorvos, prof. Leel-Őssy Lóránt után a második orvos, aki kórházunkból átvehette a rangos Batthyány-Strattmann díjat. Az ünnepélyes átadásra a minisztériumban került sor 2010. március 10-én. A díjjal, a díjazott életpályáját ismerték el, ugyanakkor egész Esztergom büszke arra az orvosára, aki 1990 óta vezette a kórház sebészeti osztályát.

Különös játéka a sorsnak, hogy az ekor-lap elődjében, mely még nyomtatásban jelent meg, 1991. I. évfolyamának 1. számában „Új főorvos az I. Sebészeti Osztály élén”, címmel életem első riportját Jankovich Mihállyal készíthettem.

A beszélgetés akkor így indult: „A Vaszary Kolos Kórházban mindig meghatározó személyiségek voltak a sebészeti osztályvezetők. Elég, ha csak Gönczy Bélára, vagy Egenhoffer Bélára gondolunk. 1990. november 1-től új főorvosa van az I. sebészeti osztálynak, dr. Jankovich Mihály.”

Jankovich Mihály ugyanolyan meghatározó személyisége lett kórházunknak, mint az említett korábbi elődei, vagy mint közvetlen elődje, akitől átvette az osztály irányítását, dr. Mátyus Lajos.

Április 2-án ünnepeljük majd 65. születésnapját. Ha szülőhelyén szeretnénk köszönteni, már nem kell hozzá útlevél, bár annak idején az anyakönyvi kivonatát szlovákul állították ki. Nenice vagy Lukanénye Balassagyarmattól 15- kilométerre északra terül el.

Családjában soha nem volt orvos. 20 év múlva így mesélt felmenőiről:

„A Jankovich nemzetségnek több ága van. A miénk a grófi ág, édesanyám pedig báró Majthényi Zsófia. Egy alkalommal a Duna palotában, a rendszerváltás után összejövetelt rendeztek az egykori magyar arisztokraták. A régi főnemesség 3 részre osztható: az egyik 45-ben, a másik 56-ban hagyta el az országot, a harmadik pedig itthon maradt és végigélte a szocializmust. A legnehezebb szót érteni az első csoporttal, akik azt hangoztatják, hogy hagyhattuk magunkat? Egy ilyen társaságba keveredtem az említett összejövetelen. Volt ott Bethlen, Palavicini, Grassalkovich és Eszterházy is. Mindenki érdeklődött a másik foglalkozása után. A nálam idősebbek nem végezhettek egyetemet. Kádármester vagyok - mondta egy Grassalkovich. Galériám van Szentendrén - mondta egy Bethlen. Mindegyikre azt mondták nagyon derék. Amikor én elmondtam, hogy sebész vagyok megdöbbentek, és azt mondták: jaj, de borzasztó, hogy ezek a kommunisták mire rá nem kényszeríthették az embereket.”

Jankovich Mihály Debrecenben vehette át orvosi diplomáját, ahol „summa cum laude” végzett, mint az évfolyam egyik legjobb tanulója. Pályáját Miskolcon kezdete Hüttl tanársegéde, Herczeg László mellett. Miskolcon képzelte el a jövőjét.

A sors mégis úgy akarta, hogy nem lett főnöke utóda. 8 pályázó közül ő nyerte el az Esztergomi Kórház sebészetének vezetését.

Innen Esztergomból is szakmai karriert futott be. A magyar sebészek között vezető helyen jegyzik a nevét.

Nem ez a hely ahol szakmai sikereit, eredményeit hosszan sorolhatnánk.

Engedtessék meg főleg laikus olvasónk számára, hogy a gratuláló sorok írója, minden rokonát Esztergomba hozta, hogy itt Jankovich Mihály főorvos operálhassa meg!

60. születésnapján feltettem neki a kérdést:

„15 év után megbántad azt a döntésedet, hogy Esztergomhoz kötöd a jövődet?

Ezalatt az idő alatt, életemben történteknek két oldala van. Az egyik a szakmai sikerek, a másik a magánéleti tragédiák. Fiam betegsége, feleségem halála és sorolhatnám. Nehéz volt, hogy a munkahelyemre ne hozzam be a problémáimat. A Jóisten napjainkra megsegített. Úgy alakult az életem, hogy megtaláltam azt a nőt, azt a társat, akivel kiegyensúlyozottan, csodálatosan élhetek. Mintha kicseréltek volna. Gyermekeim is sikeresek lettek, szóval jóra fordult a sorom.”

A Vaszary Kolos Kórház történetében Gönczy Béla, Egenhoffer Béla, Mátyus Lajos mellett ott van, mint méltó utód, Jankovich Mihály neve is.

A kórház vezetése, és valamennyi dolgozója nevében tisztelettel és köszönettel gratulálunk a magas kitüntetéséhez. Isten éltesse sokáig!

Osvai László dr.

/ Jankovich főorvos úrral készült korábbi interjú olvasható: az ekor-lap – Beszélgetés 2 címke alatt /