HÁROM ORVOSTÖRTÉNÉSZ KÖSZÖNTÉSE

A Magyar Orvostörténelmi Társaság három kiemelkedő tagtársát – Bírtalan Győző egyetemi tanárt, Karasszon Dénes egyetemi tanárt és Szállási Árpád egyetemi magántanárt – köszönti 85., illetve 80. születésnapjuk alkalmából.

Azok előtt tisztelgünk, akik az elmúlt évszázad kézepétől kutatásaikkal, szakirodalmi és oktatói tevékenységükkel újból európai színvonalra emelték a hazai orvostörténelem hírnevét.

A nagy ívű pályák sokban különböznek egymástól, de ami összekötötte őket, az a Magyar Orvostörténelmi Társaság, s annak pezsgő szellemi élete, amelyben nemcsak részt vettek, de formálták, alakították, képviselték is hazai és nemzetközi fórumokon.

Kiemelkedő tevékenységüket számos könyv, nagyszámú tudományos publikáció jelzi, s ezek nemcsak a hazai, de az európai orvostörténet-írás jeles alkotásai is, tudományunk közös kincse.

Az a megtiszteltetés ért, hogy egyszerre köszönthetem őket, ami szimbolikus is, hiszen egy nagy nemzedék három kiválósága együtt képez maradandó értéket. Mindhárman az orvostörténelem művelésén kívül jeles szakmai pályát is befutottak: egyikük kiváló belgyógyász, s elmélyült kutató, másikuk bakteriológus és állatorvos, egyben az állatorvoslás kultúrtörténetének nemzetközileg is elismert búvárlója, harmadikuk a gyakorló orvos igazi szakmai kihívását jelentő körzeti orvos, rendkívüli tájékozódással bíró kulturtörténész.

Mindhárman kiváló egyetemi tanárok, s mindennapi munkájukban az orvostörténelem nem „kikapcsolódást”, hanem ösztönzést, az orvosi jelen és a múlt kérdéseinek összekapcsolódását is jelenti.

E kötettel az orvostörténelem iránt érdeklődő tagtársaink tisztelegnek előttük születésnapjuk alkalmából. Köszöntjük Őket, s az elkövetkező évekre töretlen, eredményes munkásságot, s az ehhez szükséges egészséget kívánjuk.

Professzor Urak, az Isten éltesse sokáig mindhármukat!

Kelt Budapesten 2010 júniusában

Prof. Dr. Sótonyi Péter
akadémikus
a Magyar Orvostörténelmi Társaság elnöke