MÉG EGY KITÜNTETÉSRŐL!

Egyszer tévedj, - mert fáradt vagy, mert már nem bírsz koncentrálni, mert már 1000x magyaráztad el, és még se hallgatnak rád, mert rongybábúként rángatnak, amikor a lelkedet kiadtad, és mégse…, amikor nem tudod feldolgozni, hogy miért ment el valaki, akit itt szerettél volna tartani, amikor minden részeg beléd rúghat, amikor végzed a munkád éhbérért – akkor válik munkád bulvár hírré.  Egy kollegánk kitüntetése sem lett médiaszenzáció, mégis ismeretlenül is gratulálok neki!

El fogom vágni a torkát - ezt közölte Szarvas József tavaly szeptember 19-én Budafok mellett egy árokba borult motorossal, és kezében a barkácskését tartotta. Március 15-én a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesül, mert ott, az út szélén átszúrta a férfi légcsövét, és ezzel megmentette az életét.

„Szerencsére még tudott beszélni, kívülről ugyanis nem látszik, hogy a gégéje be van dagadva" - elevenítette fel karácsony előtt a Heti Válaszban, a darázscsípés miatt allergiás sokkot kapó motoros történetét. Ám csak jóval később az árokparton, érzéstelenítés nélkül elvégzett gégemetszés után derült ki, hogy a motorosnál ellenanyag is volt. Hiába, gyorsan kellett cselekedni, Szarvas József, a székesfehérvári kórház traumatológus főorvosa csak annyi ideig várt - fogorvos felesége kérésére -, amíg a beteg elveszíti az eszméletét, hogy ne érezze a vágás miatti fájdalmat.

Az orvosi egyetemeken is oktatott módszer szerint az ádámcsutkája alatti lágyabb gyűrűnél kell bevágni, majd a résbe egy tollszárat kell tenni. Akkorra már egész csődület volt a beteg körül, az egyik arra járó autós a lábát tartotta, egy nő a közeli patikába hajtott el, egy másik sofőr pedig egy másik tollat nyújtott át a főorvos feleségének, mivel az elsőként alkalmazott eszköz nem volt megfelelő.

Ezen a vértől bugyborgó  tollon keresztül lélegeztette a főorvos a beteget a mentőszolgálat megérkeztéig, és még ezt követően is részt vett az ellátásában. Végül egy névjegykártyát is otthagyott, hogy vállalja az esetleges felelősséget, ennek köszönhetően hívhatta fel már aznap este hálálkodva a megmentett férfi felesége, és a mentők szóvivője is. A székesfehérvári Szent György kórház főorvosa, a Magyar Kézsebészeti Társaság titkára a nemzeti ünnepen magas állami kitüntetésben részesült, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták neki.

É. A.

Forrás: MOK

2010.március 13.