CSAK EGY ÉVFORDULÓ?

Magyarország idén előszerződést, 2013 januárjában pedig szerződést köt az Eurotransplanttal. Ennek köszönhetően a magyar transzplantáció még inkább bekapcsolódik Európa vérkeringésébe, így rövidebbek lehetnek a sokszor évekre nyúló várólisták. Magyarországon, Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett működik transzplantációs központ.
 

Számtalanszor elmentem már Esztergomban a Ferencesek egyik bejárata előtt, ahol is egy emléktábla áll a következő szöveggel:

In memoriam
1944. november - 1945. március
E rendházban működő hadikórház, a többszáz
sebesült, az életmentésüket önként vállaló
Németh András, Faragó atya, ferences atyák,
irgalmas és önkéntes nővérek emlékére

Ki lehetett ez a Németh András? – tettem fel magamnak a kérdést és meglepődtem, amikor utána néztem.
50 éve történt Magyarországon az első vesetranszplantáció!

A világ orvostársadalma Magyarországot a vesetranszplantáció bölcsőjeként tartja nyilván. 1902-ben Ullmann Imre, pécsi születésű orvos hajtott végre először veseátültetést egy bécsi klinikán, amit részletesen dokumentált is, igaz, a kísérletet természetesen még kutyán végezte. Az emberen végzett magyarországi veseátültetés első mérföldkövét Németh András tette le Szegeden, az első műtétet 1962. december 23-án végezte.

A 8 gyermekes családból származó Szántó Istvánnak - aki végstádiumú vesebetegségben szenvedett - egyik testvére László adta a veséjét. Soha ilyen műtét még nem történt hazánkban. A beteg 79 nappal élte túl a beavatkozást. A donor ma is él.
A kilökődést befolyásoló gyógyszeres terápia akkor még nem biztosította, hogy a sebészi bravúr után tartósan megőrizhető legyen a transzplantált vese.

De ki volt az úttörő sebész, aki Szegeden vállalkozott a műtétre?

Németh András 1924. július 8-án született Szegeden.
1942-ben érettségizett a Baross Gábor Gimnáziumban. Ennek az iskolának volt tanára egykor Babits Mihály, és tanulója Rákosi Mátyás!

Kevesen tudják Esztergomban, hogy 1944-ben II. éves orvostanhallgatóként, mint karpaszományos tizedes, hadi kórházat igazgatott városunkban. Ennek az emlékét örökítette meg, a már említett tábla.

1948-ban szerezte meg az orvosi diplomát, 1952-ben először sebészetből, majd 1954-ben urológiából szakvizsgázott. Élénken érdeklődött a vesebetegségek iránt. 1954-ben saját készítésű készülékével ő végezte az első művese kezelést Magyarországon.
1958-ban lett Urológiai Osztályvezető.

1962-ben ½ éves ösztöndíjjal Londonban dolgozott. Az itt szerzett tudása alapján 1962. december 21-én elvégezte hazánkban az első vesetranszplantációt,
amely Európában mindössze a 30. ilyen beavatkozás volt.

Németh András 1969-ben lett kandidátus, és 1971-ben docens.

1956 –os tevékenysége miatt az 1974-ben megpályázott debreceni urológiai tanszék nem lehetett az övé.

1989-ben a nyugdíjba vonulásával egyidősen lett egyetemi tanár

1997.ben kapta meg a Pro Urbe díjat Szegeden.

1999. október 10-én váratlanul hunyt el