VARGA DÉNES 80 ÉVES

Dr. Varga Dénes akkor született, amikor Gönczy Béla és Vándor Ödön meghalt. Jól ismerte az Esztergomban oly népszerű Muki bácsit – Rajner Jánost a belgyógyászat osztályvezetőjét – hisz lányát feleségül vette. Most 80 éves. Isten éltesse!
 

Varga Dénes a fővárosban született, iskoláit is ott végezte. Egyetemi pályáját az állatorvosin kezdte, majd rektori engedéllyel került át az Általános Orvosi Karra. 1958-ban kapta meg a diplomáját.
Átmenetileg Zsámbékon lakott, de rövid időn belül Esztergomba került és itt kezdte meg gyógyító munkáját. A kórházban szolgálati lakásban nyert elhelyezést. Ezem időszakban ismerkedett meg Rajner János főorvos úr lányával, akit feleségül is vett.
Nem maradt a kórházban, apósa segítségével körzeti orvosi állást vállalt Dunaalmáson. 1963-ig dolgozott ott.
Dunaalmásról visszacsábították Esztergomba, ahol körzeti orvos lett Szenttamáson.
Olyan kollegái voltak ebben az időben mind Takács János, Takáts József, Olajos János, Nagy Pál.
1 ½ évig városi főorvosi feladatokat is ellátott. Ilyen minőségében szerepe volt a kórház új szülészetének létrehozásában. Megszervezte a gyermek-nőgyógyászati ellátást is.
A városi főorvosi feladatok azonban nem elégítették ki érdeklődését, így miután utódot szerzett magának Kisdéry József személyében, ismét a körzetet választotta
25 éven keresztül lakásában volt a rendelője, majd átmenetileg Petőfi Sándor kollegájával a SZIM gyárában dolgozott.
Kihasználva a megnyíló lehetőségeket a környéken elsőként lett vállalkozó orvos.
Számos egykor intézménynek így a Pilisi Állami Gazdaságnak, a SZIM-nek, a Kályhagyárnak, az ÁFÉSZ-nek, az UNIKER-nek volt üzemorvosa.
Szoros baráti kapcsolatokat ápolt a kórház, mára már elhunyt, főorvosaival, így Lélek Istvánnal, Mátyus Lajossal, Csernohorszky Vilmossal.
Jó barátjának nevezhette néhai kollegáját, Olajos Jánost, vagy Nádori Rezsőt.
Számos fiatal kezdő családorvos töltötte nála kötelező gyakorlatát.
41 év és 90 napi munka után vonult nyugdíjba.
Egy vele folytatott régi beszélgetésben így vallott életéről:
„Nem tűztem ki magam elé elérhetetlen célokat. Nem éreztem magamban soha kirobbanó tehetséget. Közkatonákra is szükség van, nem lehet mindenki parancsnok. A mindennapi életemet békében szeretném élni. Szeretem a barátaimat. Azt remélem, hogy sokat nem ártottam az embereknek, szándékosan biztosan nem. Mindig vigyáztam, hogy nagy hibát ne kövessek el. Ha mégis előfordult, Isten bocsássa meg, akaratomon kívül történt.”
Isten éltesse 80. születésnapján!

Osvai László dr.