VÖRÖSMARTY

A legenda szerint Vörösmarty Mihály 1842-ben, saját költségén adott ki egy kötetet a műveiből, de a könyvből még 20 darab sem fogyott el. A nyomdász a számla fejében a bútorait is lefoglaltatta, s már az árverést is kitűzték, amikor a jeles poéta, az utcán sétálgatva, összetalálkozott Kossuth Lajossal.
 

-    Mi a baj Mihály? – kérdezte együtt érzőn, s amikor megtudta a szomorúság okát, fölhorgadt benne az igazságérzet.
-    Várj csak, majd segítünk!

Írt nyomban egy vezércikket „Szégyen, gyalázat…” kezdettel, s másnap a mű összes példányát elkapkodták.

Ma azonban nehezebb dolga volna a koszorús költőnek, ha összeakadna a jeles publicista-politikussal.

-    Jaj, jaj, Mihály – sóhajtana Kossuth.

-    Te vagy az a nacionalista hőzöngő, aki azokat az avítt dilettantizmusokat írtad, hogy „Hazádnak rendületlenül”, meg „Itt élned halnod kell?” Ha én a te érdekedben cikket írok, holnapra megbélyegezett ember vagyok, oda az egész nimbuszom, a külföldi sajtó lejáratna, és kimutatnák az eddigi tevékenységemről is, hogy retrográd, gyűlöletkeltő és színvonaltalan.

-    Akkor hát nem segítesz, Lajos? – kérdezné kétségbeesetten Vörösmarty

-    Kitalálunk valamit…Mondd csak, nincsenek az opuszaid között ilyen homoerotikus szabadversek? Vagy valami obszcén nemzetgyalázás? Azt dicsérhetném. Esetleg a deviencia egyéb felkarolása, valami kis antirasszista szonett…

-    A Vén cigány aránylag jól sikerült…

-    Hú, ez meredek! Legyen inkább az a címe: A fiatal roma. Az ifjúság pozitív töltetű. Szólhatna arról, hogy a szorgalmas, dolgos roma gyerek munkát keres, de nem kaphat a bőrszíne miatt. Erre válaszul a liberálisok átnevezik a kisföldalatti végállomását Tolerancia térre, kitűzik az EU kék és a homokosok szivárványszínű zászlóját, majd lekapcsolják a Váci utcában a közvilágítást, és a vaksin ott botorkáló emberektől te bocsánatot kérsz. Ezt talán megírhatom… De a legjobb volna, Mihály, ha felhagynál ezzel az egész literatúrával, és inkább keresnél valami értelmes szakmát.

Ungváry Zsolt
Demokrata
2013. február 13.