EGY HÍR MARGÓJÁRA 2.

Jövő év elején nyílik meg a tervek szerint az esztergomi gyógyhotel, mely 1,3 milliárd forintból valósul meg.  Az Egom Medhotel Kft. egy négycsillagos gyógy- és wellness szállodát alakít ki a Táti útról nyíló Verseghy Ferenc utcában mintegy 1,2 milliárd forintos beruházásban, melynek 73 százalékát uniós pályázat biztosítja.

 

A tervek szerint a négyszintes hotel első és második emeletén működnek majd az egészségügyi szolgáltatás helyiségei, így a vizsgálók és kezelők, valamint a különféle laboratóriumok, melynek partnere lesz a Vaszary Kolos Kórház labor-diagnosztikai egysége. A négycsillagos hotel tervezett 23 vendégszobája és hozzá kapcsolódó szolgáltatásai pedig a harmadik és negyedik emeleten kapnak majd helyet. A gyógy- és wellness szálloda várhatóan 2015 elején nyílik meg Esztergomban.

A hír önmagában az esztergomiak számára akár lelkesítő is lehet. Az elmúlt fél évszázadban annyi minden került el innen, annyi mindent vittek el Esztergomból, hogy bármi is épül, az örömmel töltheti el az ittenieket.
Mégis, a hírt olvasva próbáljunk egy szélesebb perspektívából, összefüggéseiben megvizsgálni: mit is jelent ez a város illetve a Vaszary Kolos Kórház számára.
Próbáljunk elvonatkoztatni az elmúlt 4 évtől, mely kétségtelenül „kis betűvel” kerül be az egykori főváros dícsőbb napokat is megélt történetébe.
Lehet vitatni az élményfürdőnk megépítésével kapcsolatos körülményeket, működtetésének nehézségeit, de az építmény ott áll a Szigeten. Az „élményt” adó részén túl, a jövőbeli egészségturizmusra számítva jelentős részét képezi a gyógyítás céljait szolgáló lehetőségek, mint kubatúra, mint eszközök vonatkozásában.
Arról nem is beszélve, hogy torzóként ott áll a 2 szálloda évek óta befejezetlen épülete. Az egykori tervek szerint ezek tették volna nyereségessé a fürdőnket, erősen építve a gyógyturizmusra.
Kevesen gondolják azt, hogy ezeket a torzókat el kéne bontani. A józanész azt diktálná, hogy mielőbb be kellene fejezni a szállodák építését és a legrövidebb időn belül, bármilyen formában, de működtetni kellene a fürdőt.
Kórházunk legmodernebb épülete a reumatológia és a mozgásszervi rehabilitációs osztálynak ad otthont.
Most nem térnék ki itt sem az építéssel kapcsolatos súlyos anomáliákra, de tényként kell megállapítani, hogy az építés idején az egész megyére kiterjedő betegellátásra készült fel ebben az épületben a kórház. Tervek készültek arra, hogyan fog együttműködni az élményfürdő OEP által finanszírozott egysége a kórházi szakellátással.
Erre a jövőbetekintő, az Unió által is támogatott egészségturizmusra, a kórház számára is jelentős, plusz bevételt hozó stratégiát lehet felépíteni.
Az Ister-Granum Eurorégió központjában levő kórház jogosan gondolkodott VIP szobák rendszerének kialakításában, a felvidéki kapcsolatok fokozatos fejlesztésében…
Eggenhofer Béla, amikor 1933-ban átvette a kórház vezetését Gönczy Bélától terjedelmes tanulmányban írta le rövid és hosszútávú elképzeléseit. 1948-ig folyamatosan figyelemmel kísérhették az esztergomiak ennek megvalósulását a szülészet kialakításától kezdve a belgyógyászat és a sebészet emeletráépítéséig. Utóbbiak már a háborús években valósultak meg.
Ma túlélésre játszunk! Napról-napra élünk!
A rendszerváltás után az MDF kormány egyik utolsó intézkedéseként biztosított forrást a kórház rekonstrukciójára. Ebből valósult meg az új manuális tömb és a belgyógyászat rekonstrukciója. A következő - Horn - kormány a „szomszédvár” Tatabánya számára is hasonló nagyságrendű forrást biztosított. Ezzel kialakult a megyében a 2 jelentős kórház koncepciója.
Azóta azonban mintha hiányozna az át és végiggondolt, előremutató stratégia… Az esztergomi fejlesztések elmaradását magyarázhatná egy olyan új stratégiai elképzelés, hogy a megyében csak 1 kórház fejlesztése lehetséges vagy kívánatos. ,Ez persze méltatlan lenne, az egykori főváros számára, de legalább logika lenne benne. A valóság azonban nem ez… Az amúgy sokszor hangoztatott szűkös források felhasználásában, térségünkben nehezen lelhető fel az átgondolt stratégia.  Lábatlanon egészségház épült, a néhány évtized után logikus, ésszerű gazdasági okok miatt kiüresedett dorogi kórházat nem kevés pénzből felélesztették. 20 kilométeres körben jelentős tőkebefektetéssel számos szakrendelőt hoztak létre. ( Lábatlan, Nyergesújfalú, Dorog) Esztergomban is törekszünk önálló szakrendelések kialakítására.
Józanésszel ez – a mai egyre növekvő és dráguló eszközigény és az egyre fokozódó orvoshiány miatt – elfogadhatatlan, stratégiai elképzeléseket mellőző döntések következményeként értékelhető.
Ebben a környezetben az esztergomi Vaszary Kolos Kórház jövőképe nehezen fogalmazható meg.
Beszűkítették a Reumatológiai Osztályunk ellátási területét, megszüntették megyei osztály jellegét és a mozgásszervi betegellátás súlypontját elhelyezték a királyvárosból.
Napi hír az is, hogy a szőnyi kórház a gerincbetegek ellátására kapott jelentős lehetőséget. Esztergom pályázatai nem jártak sikerrel!
Ugyanakkor 1,2 milliárdos egészségügyi magánberuházás indul Esztergomban
A kórház állami kézbe kerülésével azt reméltük és reméljük, hogy a fenntartó olyan új átgondolt egészségügyi stratégiát alakít ki, mely biztosítja A 120 éves Vaszary Kolos Kórház átmeneti megtorpanás utáni  további fejlődését. Vannak biztató jelek. A város adósságterheinek jelentős részét átvállalta az állam.  Kétségtelen, hogy Szent István városa újkori történetének igen nehéz éveit éli. Történelmi múltunk és sok évtizedes tudatos visszafejlesztés után joggal számítunk a választások után egyfajta pozitív diszkriminációra.
Ha áttekintjük a Vaszary Kolos Kórház történetét, azt úgy is megfogalmazhatjuk, meghatározhatjuk, hogy válságok sorozatán, azok túlélésével fejlődött és dolgozott az elmúlt 110 év során..
A bevezetőben idézett hír, a fentieket figyelembe véve nem tekinthető „jó hírnek” a kórház számára, de a remény hal meg utoljára!
Bízzunk abban, hogy a közelgő választásokon az ország olyan kormányt választ, mely összefogva a helyi erőkkel - egyházzal, civil szervezetekkel- biztosítja majd, hogy Esztergom elinduljon egy felfele ívelő pályán, és ugyanakkor az itteni kórház jövője, ezzel a környék betegeinek korszerű ellátása, évtizedekre biztosítva lesz.