KAMENSZKY ISTVÁN (1797-1858) 2.

Kamenszky István megyei főorvosunk írta az első magyar nyelvű környezetvédelemmel foglalkozó orvosi értekezést: „Orvosi Értekezés A Magyarországi Levegő egészséges létéről általányosan és felelt azon három kérdésre: Mellyek a Köznép közönségesebb nyavalyáji Magyarországon? Millyen okokból erednek azok? S micsoda diaetetikai életmóddal lehet megelőzni s elkerülni azokat?” E dolgozat ismertetését olvashatják az alábbiakban:
 

A szerző bemutatkozásként, bevezetésként megemlékezik pályaválasztásáról, amikor is „Hippocrates lelke bájola meg, eddig szerzett ismereteimet tehát szent lugasába tereltem”
Az egyetem elvégzése után a Rókus Kórházba került. „Az orvosi Karban czéálirányosan töltvén esztendeimet el, s az ugy nevezett szoros próbatételeket kiállván bővebb gyakorlás s tapasztalat végett Pest nemes szabad Királyi Városának sz. Rochus Kápolnájánál levő Ispitályba jutottam.”
Az itt szerzett segédorvosi tapasztalatait felhasználva készítette el dolgozatát
Tekintettel arra, hogy az ország levegőjéről nyugaton rossz véleménnyel vannak, ezt a véleményt megváltoztatni „hazafiúi” kötelességének érzi.
Az levegőminőségét, földrajzi tényezők alapvetően befolyásolják, és más a klíma „felső-Magyarországott”, Közép-Magyarországon és Alsó-Magyarországon. Felső-Magyarország vármegyéit bokros, erdős hegyek dominálják, ennek megfelelően a”tél hosszas”, a levegőt a „hegyek mint lombikok megtisztítják”.
Közép-Magyarország síkságait számos folyó /Duna, Tisza, Rába, Kőrös/ szeli át. Itt gyakoribb a kigőzölgések miatt a nedves, vizes levegő. Megjegyzi, hogy „Ezen tartomány nyugati része sok okból boldogabb, mint a kelet (!)…
Alsó-Magyarország földje is sík és termékeny, „mivel a nap sugarit közelebbről, egyenesen, elhajlás és akadály nélkül kapja”Itt a legmelegebb a levegő az országban.
A különböző kigőzölgések az egészségi állapotot nagymértékben befolyásoljál.
Kitér a barlangok levegőjére, ezeknek is szerepe lehet az egészség megtartásában. Vizsgálja hazánk levegőminőségét év és napszakonként is.
Összefoglalásként megállapítja:
„ A Magyar levegőt az Idegen Írók még sokkal feketébb színnel írják le, mint gondolni lehetne”. Ez természetesen nem fedi a valóságot, hisz:
„azon felül, hogy az Ország maga általányosan tekintve nem egészségtelen, földjemindennel is bővelkedik a mi az egészség fentartására s az életédesítő gyönyörködtetésre kívántatik”
Megemlíti, hogy a magyarországi vizeket jobban fel lehetne használni a gyógyításban, de”bal szokás szerint megvetjük a saját honi kincsünket, mellyhez könnyen férhetnénk és nagy áron vesszük a külföldi szüleményeket, noha mieinknél gyakran alábbvalók”!!
„Az éghajlat, melly alatt Magyrország fekszik, azok közé tartozik, mellyet…maga Hippocrates is legjobbnak ítél”

Összefoglalva a dolgozat 25. oldalán a következőket állapítja meg:
„Hiába vádolják tehát a Külföldiek Levegőnket…a Magyar Levegőt jóságára nézve nem múlja felül semmi Európa tartomány Levegője.
Ezt követően felteszi a kérdést:
„Mellyek a Köznép közönségesebb nyavalyáji Magyarországban?

/folytatjuk/