JAVÍTANA A KORMÁNY AZ ORVOSOK HELYZETÉN

Hivatalos adatok szerint több mint 17 ezer orvos és ápoló kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az elmúlt tíz és fél évben. Azt nem lehet tudni, jelenleg mennyien dolgoznak közülük a határokon túl, de az biztos, hogy például a speciális orvosi területeken egyre komolyabb az orvoshiány - írta a Magyar Idők.
 

A külföldre távozott vagy ezen gondolkodó egészségügyiek nagyobb része, 11 517 szakember orvos, és nagyjából ötven százalékuk még azelőtt döntött, hogy szakvizsgát tett volna. A már végzett szakorvosok közül a migráció legnagyobb számban a belgyógyászokat, a háziorvosokat, az aneszteziológusokat, a sebészeket, a szülész-nőgyógyászokat, a csecsemő- és gyerekgyógyászokat, a pszichiátereket, a neurológusokat és a patológusokat érinti. Mára e szakmák mindegyike hiányszakmának számít.

Az orvos-elvándorlás az átlagosnál is feszítőbb azokon a speciális orvosi területeken, amelyeket viszonylag kis számú orvos művel. Ez ugyanis más országokban is igaz, ezekre az orvos-szakmákra így még erősebben érvényesül az elszívó hatás. Ezt bizonyítja például, hogy az elmúlt több mint tíz évben – az idei első fél évet is beleértve – 27 szívsebész, 48 érsebész és 76 klinikai onkológus távozott Magyarországról, miközben az ő munkájukra különösen nagy szükség van idehaza, ahol továbbra is a szív-érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések jelentik a vezető halálokot.

– Már csak küszködve sikerül kiállítani az osztályok, szakrendelések működéséhez szükséges minimális létszámot a sebészeteken, nyugdíjas orvosokkal, másik intézményből besegítőkkel vagy úgy, hogy az ügyelő orvosoknak egyszerűen nem adják ki a kötelező szabadnapot – nyilatkozta a Szakmai Kollégium Sebészeti Tagozatának elnöke. Oláh Attila tájékoztatása szerint az olyan speciális sebészeti szakmákban, mint a mellkas- vagy az érsebészet, már-már ijesztő a szakemberhiány. Pótolhatatlan veszteség ez akkor, amikor összesen alig 100 érsebész és mintegy 40 mellkas-sebész dolgozik az egész országban – hangsúlyozta...

2015.09.22. MOK - Weborvos/magyaridők.hu -