MEGFORDÍTHATATLAN AZ ELVÁNDORLÁS,….

A nemzetközi sajtó is felfigyelt nemrégiben arra, amit Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke nyilatkozott: az elmúlt hat évben naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról.
 

Hogy a hazánkat elhagyó orvosok miért döntöttek a „kivándorlás” mellett, talán már unalmas ismételgetnünk: a norvég, brit, német fizetések tízszer magasabbak a magyar jövedelmeknél a szektorban. Ráadásul ezekben az országokban minden van, ami a gyógyító munkához szükséges. Hogy aztán a magyar orvosok kétharmada miért nem tervez hazajönni, az sem túlságosan meglepő: a megkérdezett orvosok negyede a mélyreható korrupciót nevezte meg, mint olyan okot, mely visszatartja őket a hazaköltözéstől. Jelen helyzetben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint a hálapénz eltörlése lehet az első lépés abban, hogy rendbe tegyék az egészségügyet. A MOSZ elnöke szerint pedig már az komoly előrelépést jelente, ha megtripláznák a magyarországi béreket 1500 euróra.

De addig mi történik a hazai kórházakban a magyar betegekkel? Annyi bizonyos, hogy a kisebb településeken egyre komolyabb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt.

– Amint a mellékelt adatok mutatják, az elmúlt években emelkedő tendenciát mutatott a szakdolgozói összlétszám, és a létszámkeret alapján sikerült tartósan öt százalék alá csökkenteni a betöltetlen állások számát – közölte megkeresésünkre a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése. – Az orvosok összlétszáma is stabil, a távozó és a felvett orvosok száma összességében kiegyenlíti egymást. Fontos kiemelni a rezidensek számának folyamatos, számottevő emelkedését.

A megyei kórház vezetése ugyanakkor elismerte, országos tendencia, hogy a kisebb településeken egyre nagyobb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt. – S úgy tűnik, a folyamat nem megfordítható – válaszolta kérdésünkre a kórházvezetés. – A Kaposi Mór Oktató Kórház Marcali Telephelyén mindössze 12 közalkalmazott orvos van, akik fele továbbfoglalkoztatott nyugdíjas.

A kórház azt is közölte, a munkáltató nem rendelkezik adatokkal arról, hogy a munkaviszonyát megszüntetett munkavállalói közül mennyien távoztak külföldre. A kérdésre, hogy több orvossal csökkenthetők lennének-e várólisták, a kórház úgy válaszolt: a tervezhető ellátások várólistája elsősorban az arra fordítható keret szűkössége miatt keletkezik, nem az orvoslétszám a fő befolyásoló tényező. – Az intézményben – az országos statisztikákkal egybehangzóan – orvosi hiányszakmának számít az aneszteziológus, a klinikai laboratóriumi, a radiológus, s patológus és a tüdőgyógyász szakorvos.

Márkus Kata

2015.02.09. MOK - sonline.hu -