25 ÉVES A KÓR-LAP!

„Nem első próbálkozás, hogy a Kórház dolgozóit írásos formában rendszeresen tájékoztassuk az érdeklődésre számottartó problémákról. Az eddigi kísérletek hosszabb-rövidebb idő után meghiúsultak. Jelen próbálkozásunk, mely az Orvosi Kamara támogatásával indul, reméljük hosszabb életű lesz.” – 25 éve a Kór-Lap első számában írtam ezeket a sorokat!
 

Negyed évszázad nem kis idő. Nem hiszem, hogy sok olyan közkórházi sajtótermék van hazánkban, amely ennyi idő óta minimális megszakítással létezik!
A lap 2003-ig írásos formában havonta jutott el a kórház dolgozóihoz és az érdeklődőkhöz. Ezt követően került fel az internetre „ekor-lap.hu” névvel.

Az első számban annak idején Szállási Árpád a Magyar Orvosi Kamara történetét foglalta össze röviden. Rendszeres szerzője lett a lapnak és az itt leközölt írásaiból 2 kötet is megjelent a 25 év alatt „Orvostörténeti mozaikok 1 ill. 2” címmel.
Jankovich Mihály sebész főorvos úr akkor került kórházunkba. Bemutattuk őt az olvasóknak. A kollegákkal folytatott beszélgetésekből is 2 interjú kötet született azóta: „Orvosportrék Esztergomból” címmel.
A napi egészségügyi aktualitásokon kívül a kultúra, az irodalom mindig jelen volt a lap oldalain. A vers és a medicina kapcsolatának külön oldalt szenteltem.
Az „orvosportrék”-ban egykori jelentős esztergomi orvosoknak állítottam emléket, csakúgy, mint a 10. számot elért „Kolos füzetek”-ben.
A Kór-Lap soha nem kapott elismerést a mindenkori vezetés részéről. Valószínű azért, mert amíg voltak kritikus hangok, azoknak helyt adott a lap. A Kórház honlapján napjainkban is inkább más internetes linket ajánlanak az olvasók figyelmébe.
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kórház történetéhez hozzátartozik a lap, a Kolos Kórház históriájának megírásakor megkerülni nem lehet! /legfeljebb a forrásmegnevezést lehet elfelejteni!/
A lap jövője nyilván összefügg a szerkesztő sorsával is. Az utam nagyrészét már megtettem, de amíg egészségem és lehetőségeim engedik: folytatom!

Osvai László dr.