A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY NAPJA 2016

Semmelweis Ignác születésnapja - 1818. július 1. - a Magyar Egészségügy Napja. Akármit is írt egykori főnöke, az anyák megmentőjéről, ma nem Klein tanárt, hanem Semmelweis Ignác születésnapját ünnepeljük és köszöntjük az ő szellemiségében dolgozó egészségügyiseket!
 

 

 

„Értesülve, hogy Dr. Semmelweis az aligazgatóságtól kapott elutasító döntés után közbelépett a magas Oktatásügyiminisztériumnál asszisztensi szolgálati idejének meghosszabbítása érdekében, alulírott bátorkodik az Államtitkár Úrnak alázattal előterjeszteni kifogásait ezzel a meghosszabbítással szemben:

Abból a körülményből, hogy a legutóbbi gyermekágyi lázjárvány megszűnte óta a halandóság csökkent, semmiképp sem következik, hogy ez már a kóros mosakodások eredménye, s hogy ezzel megvan a gyermekágyi láz oka, és megelőzhető ennek megismétlődése. Ehhez ez a kísérletezés még túl rövid (ideig tartott), s ezért Semmelweis dr. részéről még túl korai és merész az ilyen nagy érdem kisajátítása.

Végül ebben a vélt érdemben és a tantestületi barátai buzgó támogatásában bízva, Semmelweis dr. oly merészen és önhatalmúan viselkedett, hogy ez teljesen ellentétben volt a neki adott instrukcióval: nevezetesen nem jelentette a tanárnak, utóbbi ismételt baráti figyelmeztetése ellenére sem, az intézetben előforduló rendellenes, művi beavatkozást igénylő szülészeti eseteket, önhatalmúlag végzett műtéteket, ugyancsak operált röviddel a vizit előtt nem csak sürgős, hanem haladékot tűrő esetekben is, csakhogy megfossza a tanárt a tanítványai előtti operálás és bemutatás alkalmától. 
Megtiltotta az ápolónőknek és a bábáknak, hogy bejelentsék a tanárnak a vizit alkalmával a rejtett testrészeken levő beteges állapotot, nem követte ennek utasításait, s elrendelte azok ellenkezőjét. Így f. év március elején meghalt egy gyermek végbélösszenövés következtében, s ezt az állapotot azért nem lehetett felfedezni, mert az asszisztens nem követte, sőt megtiltotta a tanár által elrendelt újszülött-klystirozást, aminek a célja többek között az is, hogy felfedezzék a végbél szervi hibáit.
Miután Semmelweis dr. asszisztens így viselkedett, s ezzel kötelességéről megfeledkezve szembefordult a tanárnak mind az intézet javát általában, mind a nyilvános tanítást különlegesen célzó működésével, és teljesen figyelmen kívül hagyta az emberiesség érdekét, ez a viselkedése bizonyára nem hangolhatta utóbbit arra, hogy előbbi asszisztensi szolgálati idejének a meghosszabbítását ajánlja, mivel ezzel nyilvánvalóan megszegte volna a hivatali esküje által számára előírt kötelességeket. Alulírott reméli is, hogy a magas Minisztérium nem kívánja utolsó szolgálati éveit megkeseríteni egy vele szemben ellenséges érzületű asszisztens által, akivel lehetetlen lenne számára együttműködni egészségének feláldozása, sőt szolgálatának hátránya nélkül.”
Bécs  1849. március 28-án
Klein J. dr
az I. Szülészeti Klinika tanára s.k.