KÓRHÁZIGAZGATÓK ESZTERGOMBAN: MERSÁNY GÉZA 13.

Egy korábbi cikksorozatunkat ismételjük meg kiegészítve új adatokkal, ismeretekkel, a múltból eljutva napjainkig. Igazgatóink között különböző egyéniségek voltak, a munkásságukat a kórházért áldozó orvostól a pillekönnyű morális alapon állóig. Nem kétséges, hogy Mersány Géza az előbbi kategóriába tartozott!

 

 
Mersány Géza 1938. szeptember 18-án született a Hajdú-Bihar megyei Nagykerekiben. Általános iskoláit szülőhelyén végezte el, majd a Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1964-ben szerzett diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Rövid ideig a Szervezési Tanszéken dolgozott, majd 1966-ban Polgár községben körzeti és járási orvosi állást vállalt. A szervezési, irányítási feladatok vonzották.
1971-től Püspökladányi Rendelőintézet igazgatójává nevezték ki, majd családi okok miatt kényszerült munkahelyet változtatni, 1976-tól a gödöllői Egészségügyi Osztályt vezette 1981-ig.

1981. augusztus 15-től lett az esztergomi Kórház igazgatója. Személyében kórházunkban a korábbi keménykezű irányítást egy demokratikus vezető vette át. Igazgatóhelyettese dr. Sinka Gábor, javaslatára a gazdasági ügyek felelőse Szegőfi Béla lett.

Orvosbarát, a konfliktusokat jól kezelni tudó igazgató volt. Vezetése alatt számos fejlesztés valósult meg. A teljesség igénye nélkül: 1984-ben összevonták a dorogi és az esztergomi Röntgen Osztályt, rekonstrukciós munkálatok történtek a belgyógyászaton és a Dobozi utcai Kórházban. 1985-ben új ideg-elme pavilont avattak fel. A volt Eggenhofer villába költözött a kórházvezetés.

A dolgozók informálására „kórházi híradó” címmel folyóirat jelent meg. Hatékonyan támogatta Szállási Árpád „Szegényháztól a kórházig” című kórháztörténeti munkájának megjelenését. Alapítója volt a „Kórházalapító Vaszary Kolos Bíboros Emlékére” – ma is működő alapítványnak.

1986-ban - mert nincs új a nap alatt - az ő vezetésével intézkedési terv született „a leggyakoribb halált okozó betegségek megelőzésére, a megbetegedések gondozási szintű ellátására és rehabilitációjára”.

1989. június 15-én a Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága még meghosszabbította vezetői megbízatását, de a „rendszerváltás” kezdetén központi intézkedések történtek a kórházvezetői feladatok ellátásával kapcsolatban.
Belügyi és népjóléti miniszteri rendeletben szabályozták a kérdést. Ennek megfelelően orvos-igazgatói munkakörre bármely 10 éves gyakorlattal rendelkező szakorvos pályázhatott. A kinevezéshez arra volt szükség, hogy a soron kívül összehívott főorvosi értekezlet, mely kibővült az intézmény szakorvosaival titkos, szavazással egyszerű többséget mondjon ki. Nem volt azonban azonos a lehetőség mindenki számára, hisz a korábban igazgató újraválasztásához, ha több mint 4 éve vezette már az intézményt, a főorvosok és a szakorvosok tanácsának megjelent tagjainak kétharmados egyetértése volt szükséges. Sőt, ha már 8 éve volt igazgató, akkor újraválasztásához a „kibővített főorvosi tanács létszáma kétharmadának egyetértése szükséges” – mondta ki a miniszteri rendelet. Ezen diszkriminatív határozat gyakorlatilag azt jelentette, hogy mindenhol új igazgatót kell választani. A Vaszary Kolos kórházban 5-en pályáztak.

Mersány Géza belátva a törvény presszióját, pályázatát visszavonta.
Ezt követően a minisztériumban köztisztviselőként dolgozott. Dr. Tittmann János – aki sokmindent köszönhet neki – egy időben tanácsadóként igényt tartott munkájára. Komoly szerepe volt abban, hogy a Dorogi Kórház rekonstrukciójára sor kerülhetett. Egy idő után azonban Dorog város polgármestere – Mersány Géza egykor beosztottja – már másokkal képzelte el a helyi egészségügy szervezését.

8 évig irányította kórházunkat. Fényképe ott van a kápolna Gönczy-termének falán, korábbi igazgatóink sorába.
Bizonyára voltak hibás döntései is, melyeket azonban eredményei felülírtak!

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház vezetőjének lenni megtisztelő rang. Sokan emlékezünk jószívvel munkásságára.

Nem érhette meg 73. születésnapját.  Új vezetési stílust valósított meg. A korábbi inkább diktatórikus irányítást, felváltotta egy más, különböző véleményeket is meghallgató demokratikus vezetési stílus. Súlyos betegség után hunyt el kórházunkban.