KÓRHÁZIGAZGATÓK ESZTERGOMBAN: SÓLYOM OLIMPIA 16.

Egy korábbi cikksorozatunkat ismételjük meg kiegészítve új adatokkal, ismeretekkel, a múltból eljutva napjainkig. Igazgatóink között különböző egyéniségek voltak, a munkásságukat a kórházért áldozó orvostól a pillekönnyű morális alapon állóig. Sólyom Olimpia az első női vezetőnk volt. 8 éven keresztül irányította az intézményt.

 

Szontagh Csaba lemondása után az új főigazgató kinevezéséig Pák Gábor kapott megbízást az ügyek vitelére. November 11-én ő nyújtotta be azt a javaslatot a Megyegyűlésnek, mely alapján elfogadták a Bőrgyógyászati Osztály szüneteltetését, az urológia részlegként való, a sebészeten belüli működtetését, annak helyére a szemészet és a gégészet beköltöztetését, a Véradó kiürítését.

Az új igazgatói pályázatra meglepően sokan 11-en nyújtották be pályázatukat. Mindannyiukat meghallgatta a megyei Egészségügyi Bizottság és egy külön e célra létrehozott ad hoc bizottság is. 5-en voltak helybeliek: Pák Gábor, Berbik István, Varga Győző, Osvai László főorvosok és Sólyom Olimpia adjunctus, Molnár Mihály, Orosházáról, Nagyné Nagy Katalin Érdről, Marcell Mihály Kistarcsáról, Abaházy J. Attila, Dévényi Ferenc és Heidt Edit Budapestről.

Az Egészségügyi Bizottság Osvai Lászlót, az ad hoc bizottság pedig 2 jelöltet tartott alkalmasnak: „A” változat szerint Osvai Lászlót, „B” változat szerint Sólyom Olimpiát.
Osvai László 1977-ben szerzett diplomát és a kórház belgyógyászatán helyezkedett el. 1994. óta az Esztergomi Tüdőgondozó főorvosa. A 98-as választásokon bekerült az Esztergom Város Képviselőtestületébe is, és ott a Pénzügyi és az Egészségügyi Bizottság tagjaként, és mint kórházi tanácsnok dolgozott.

Sólyom Olimpia Szerencsen született.1984-ben kapott diplomát, 1989-ben gégész szakvizsgát szerzett, majd foniátriából is szakképesítést nyert.1999-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egészségügyi menedzseri diplomát is kapott. 1984 óta dolgozott a Vaszary Kolos Kórházban, először Ambrus Ilona, majd Nagy Elemér, végül Vaszkun László osztályán. 1990 és 1994 között az SZDSZ városi képviselője volt a Testületben.

A döntés előzetes egyeztetések után 2000. január 27-én született meg a Megyegyűlésen. A Vaszary Kolos Kórház új igazgatója 29:18 arányban Sólyom Olimpia lett.

A kinevezéshez Esztergom Város Képviselőtestületének beleegyező nyilatkozata is szükséges volt. Újabb egyeztetések történtek és végül február 17-én, a testületi ülésen, melyen jelen volt, nyomatékot adva a megyei döntésnek, Lázár Mózes és Latorcai János is, elfogadták a megye javaslatát.

Sólyom Olimpia átalakította a vezetést. Orvosigazgatónak nevezte ki Pák Gábort, gazdasági igazgató Stróbl József, minőségbiztosítási igazgató Tőrös Péter lett, Üveges Péterné pedig az új intézetvezető főnővér posztját kapta meg.

Az új vezetés egyik rövidtávú célja az volt, és ez egyezett Esztergom Város kívánságával, hogy a Kórház működtetése visszakerüljön a Városhoz. Ez meg is valósult.

2002. február 13-án ünnepélyes keretek között kerül aláírásra az a dokumentum, mely ezt az eseményt örökítette meg.

392 millió adóssággal rendelkezett ekkor az intézmény.

A másik rövidtávú cél az volt, hogy teljesen szabad kezet kapjanak a kórház irányításában. Ennek egyik elméleti akadálya a kórházi tanácsnoki poszt volt. Mindent eszközt – ebbe beleértendők a legnagyobb emberi megaláztatások is – felhasználtak, hogy eltüntessék a kórházban beosztott orvosként dolgozó tanácsnokot. Ez a törekvés részsikerrel járt. A Város megszüntette a kórházi tanácsnoki funkciót. A következő választásokon azonban egyéni körzetben Osvai László ismét nyert és a Népjóléti Bizottság elnöke lett, tehát hivatalból felügyelnie kellett az intézményt. Mindenkinek be kellett látni, hogy valamilyen kompromisszumot kell kötni. Ez létre is jött. Bár írás nem erősítette meg, de ennek lényege az volt, hogy a Népjóléti Bizottság elnöke névleges pozíciót kap a kórház vezetésébe, a menedzsment pedig tagságot a városi bizottságban, a kórház tényleges kontrollja pedig a polgármester kezébe került. Ez a jónak látszó  politikai kompromisszum később visszájára fordult!

Mindenesetre a kórház vezetése élén Sólyom Olimpiával, megkezdhette elképzeléseinek megvalósítását.

Néhány, még Szontagh Csaba által elképzelt terv is megvalósult:
Felszentelték az újjáépített Kápolnánkat. CT labor nyílt meg a kórházban.
A továbbiakban számos elképzelése  realizálódott a vezetésnek.

Kiszervezett formában dolgozott a gyógyszertárunk. Közadakozásból felújították a szülészet épületét Határon átnyúló példaértékű betegellátási szerződésre tettek pontot az egyik szlovák biztosítóval.

Lebontásra került az „ősi”lazarett épület és a véradó, helyén modern lakópark alakult ki. Csak az itt megnyílt Granmed Ingatlankezelő és Egészségügyi Szolgáltató Kft emlékeztet ma arra, hogy egykoron ezen a területen állami egészségügy ellátás folyt!

A gégészet, a szemészet beköltözhetett a manuális tömb 4. emeletére és végre korszerű körülmények között gyógyíthatták betegeiket.

2006 júliusában aláírásra került az a szerződés, amely egy újépület felépítéséről szólt, ahol a reumatológia és a mozgásszervi rehabilitáció kap majd helyet!
A kórház gyarapodását mindenki támogatta és a kórház által testületi ülésen is bemutatott finanszírozási és működtetési elképzelést is elfogadták a képviselők.
Látszólag nem volt semmi probléma az intézménnyel, így Sólyom Olimpia gyakran és méltán idézhette dr. Szollár Lajos
dékán úr látogatásakor tett megjegyzését, miszerint a Vaszary Kolos Kórház a „kórházak ékköve”

Persze a magyar egészségügy alapproblémái a forráskivonás, a finanszírozási anomáliák ellen a menedzsment nem sokat tehetett.
Riasztó volt a város számára az a tény, hogy 2007 nyarára az adósságállomány elérte a 620 millió forintot. Törvényi kötelezettség volt az önkormányzati biztos kinevezése Kollár Zoltán személyében 3 hónapra.
A következő év nyarára 475 milliós adósság mellett Fenyves Ernő lett biztossá kinevezve.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Kedves Kórházi Dolgozó!
2008. október 28-án Dr. Sólyom Olimpia Főigazgató Asszony benyújtotta lemondását Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felé. Lemondását a Képviselő-testület elfogadta.
Tájékoztatni szeretném Önt, mint kórházi dolgozót a kialakult helyzethez vezető útról, és a belső téves információkról, melyek Önben is ébreszthettek, ébresztenek kételyeket.
2005 augusztusában a kórház vezetése azt nyilatkozta Képviselő-testületi ülésen, hogy az intézmény magánerős beruházása az Önkormányzatnak nem fog kiadást jelenteni. Állították, hogy az új komplexum kitermeli a fenntartási és hiteltörlesztési költségeket. Határozottan kijelentették, hogy az Önkormányzat adósságállományában ez nem lesz tényező.
A Kórház menedzsmentje a város részéről teljes körű bizalmat kapott, és ennek a bizalomnak köszönhetően jött létre a magántőkés beruházás. Az utolsó pillanatig a legnagyobb bizalmat élvezhették a Kórház vezetői.
2008 novemberében ott tartunk, hogy Esztergom Város Önkormányzata 15 éven keresztül, évi 160-170 millió forintot fog arra fordítani, hogy a Kórház magántőkés beruházását finanszírozza. A Kórház az általa választott konstrukcióba kényszerítette a fenntartót, és a Város Polgárait is. Az egészségügyben lezajló változások sajnos az esztergomi kórházat negatívan érintették, de az sem okozhat ekkora kiadási különbséget az Önkormányzatnak. Ez a beruházás durva számítások alapján, a futamidő végére a Városnak 2,4 milliárd forintjába fog kerülni.
A Kórház menedzsmentje évek alatt folyamatosan úgy tájékoztatta Esztergom Város vezetését, hogy a Vaszary Kolos Kórház, Esztergom intézményének nincs lejárt idejű tartozása. Későbbiek folyamán kiderült, hogy a határidőn túli tartozás állományt átcsoportosították a le nem járt szállítói tartozások közé. Az általunk indított vizsgálat során kiderült, hogy az intézmény adósságállománya 600 millió forintos nagyságrendet jelentett.
Ekkor került először Önkormányzati biztos a kórház élére, dr. Kollár Zoltán személyében. A menedzsment és a biztosi tevékenység nem fért össze, így sajnos a kórházvezetés zsarolásának eleget téve a Kórház jelenlegi menedzsmentjét választotta a Képviselő-testület, az Önkormányzati biztos helyett. Tanácsadói tevékenységet engedélyezett ekkor a kórházi vezérkar, mely természetesen nem jár olyan irányítói és ellenőrzési tevékenységgel, mint a biztosi jogkőr.
2008. június 13-tól az Önkormányzat Fenyves Ernő személyében újból biztost nevezett ki a Vaszary Kolos Kórház élére. A biztosi tevékenységnek köszönhetően az adósságállomány csökkent, és az osztályok a göngyölíthető felhasználási keretekkel jobban gazdálkodnak. A folyamatos beszámoltatásnak is köszönhető az elért eredmény.
A magánerős beruházásnál felmerült problémák indokolták a tanácsadói tevékenységről a biztos jogkör visszaállítását az Önkormányzat részéről
A város vezetését jelenleg is próbálják olyan vádakkal illetni, hogy a kórháznál privatizációra kerül sor.
Természetesen ezek a szándékos vagy tévesen gerjesztett vádak nem igazak, arra alkalmasak, hogy a valódi problémákról eltereljék a figyelmet.
A város vezetése 100%-os önkormányzati tulajdonban kívánja működtetni továbbiakban is a kórházat. Törekszünk arra, hogy a jelenleg kiszervezés alatt működő tevékenységek (pl. vérszállítás, személyszállítás) egy részét közalkalmazotti jogviszony keretébe visszaállítsuk, visszarendezzük.
Tisztába vagyok vele, hogy a Vaszary Kolos Kórház dolgozói nehéz körülmények között végeznek áldozatos munkát, és sokszor erejükön felül vállalnak terheket.
Közös érdekünk, hogy városunknak a térséget is ellátó minőségi kórháza legyen, és ehhez a kórházi dolgozók összetartása, együttes munkája nélkülözhetetlen, melyhez az Önkormányzat – erejéhez mérten – támogatást fog nyújtani.
Esztergom 2008. november 28.
Üdvözlettel:
Meggyes Tamás
polgármester
/A levélből csak az önkormányzat felelősségének kérdése hiányzott. A kórházi kontroll felszámolásában ugyanis az önkormányzat is asszisztált!/
Sólyom Olimpia távozott tehát az intézményből. Orvosi hivatását nem adta fel.
Az első női vezetője volt az intézménynek. Ő sem tudta megváltani a környezetét. Jó politikai háttérrel, főleg a stratégiai elképzelések kialakítója volt, a napi, sokszor kellemetlen döntések kivitelezését kollegáira bízta. Nem volt diktátor, a kollektív vezetés hívének szerette feltüntetni magát. Talán egy más kollektívát vezetve hosszabb ideig irányíthatta volna a kórházat!
Persze a kollektívát ő alakította ki, és néhány elhibázott stratégiai döntésnek a következményeit is viselnie kellett. Mindazon által a kórház dolgozói nem haraggal és indulatokkal fognak rá visszaemlékezni.