KÓRHÁZIGAZGATÓK ESZTERGOMBAN: ZSEMBERY DEZSŐ 11.

Egy korábbi cikksorozatunkat ismételjük meg kiegészítve új adatokkal, ismeretekkel, a múltból eljutva napjainkig. Igazgatóink között különböző egyéniségek voltak, a munkásságukat a kórházért áldozó orvostól a pillekönnyű morális alapon állóig.  Zsembery Dezső ma is köztünk él, szeretet és tisztelet övezi!

 

A kórház igazgatását 1970-től, az egyesítés után, a dorogi belgyógyászat osztályvezető főorvosa, Zsembery Dezső vette át.
1928. augusztus 17-én, Kiskunhalason született. 1947-ben a vasúthoz ment dolgozni és munka mellett jogot tanult. Gimnáziumi osztálytársai hatására módosított pályát és 1948-ben beiratkozott az orvosegyetemre és 1954-ben szerzett diplomát a fővárosban. Vasutas dolgozó gyermekeként – édesapja mozdonyvezető volt – a MÁV kórházba került. 1956-ban beválasztották a Munkástanácsba, és 1957-ben elbocsátották, mint „létszámfölöst”.
Rövid ideig dolgozott körzeti orvosként Tápiószelén, de inkább a kórházi munka érdekelte.
Megpályázta a Dorogi Kórház belgyógyászati állását 1957. szeptember 23-tól segédorvos lett az 50 ágyas belgyógyászaton. Főnöke Miskolcziy Zoltán volt, aki egyben a kórházigazgatói feladatokat is ellátta. Ez természetesen sok idejét lekötötte, így a segédorvosának az átlagnál nagyobb önállósága volt.

10 év múlva főnöke megbetegedett és ő vette át az osztály irányítását és ezzel egyidőben a Dorogi Kórház vezetését is.

1965-től még félmerev endoszkóppal kezdett dolgozni. 1970-ben szerezte be az első száloptikás eszközét, és teremtette meg a mai modern gastroenterologiai ellátás alapjait.
Izzig-vérig klinikus volt, nem érezte jól magát az igazgatói szerepben. A gastroenterológián kívül, Ő alapozta meg a környéken a nefrológiai ellátást is. Helyettesével, Pák Gáborral elsajátították a pritoneális díalízis technikáját és ezért nem véletlen, hogy a környéken korszerű nefrológiai ellátás működik a Fresenius Dialízis Központ „árnyékában”.
A dorogi belgyógyászat másik profiljának a reumatológiának is a megszervezője, elindítója volt.

A dorogi és az esztergomi kórházak egyesítése után 1970 novemberétől, 1972. december 31-ig az Egyesített Kórházak igazgatói funkcióját is ellátta.
Egy beszélgetésben megkérdeztem, milyen igazgatónak tartotta magát. Így válaszolt:
    „Kórházigazgatóként biztos voltak olyan intézkedéseim, amik utólag nem igazoltak engem, tanúsítottam emberekkel olyan magatartást, amit már réges-régen megbántam. Az igazság az, hogy nem tartottam magam ideális kórházigazgatónak.”
    Ideális kórházigazgatók természetesen nincsenek, de Zsembery Dezsőről elmondható, hogy ha rövid ideig is, de méltó utóda volt Gönczy Bélának.
1994. január 1-én adta át osztályvezetői helyét utódának és nyugalomba vonult.
Nyugdíjas éveiben folytatta műgyűjtői tevékenységét. Erről egy másik beszélgetésben -  amelyet Kovács Lajossal folytatott - így nyilatkozott:
„A művészetek abban meglehetősen hasonlítanak a tudományokra, hogy a tudásunkat gyarapítják az emberről, és nemcsak egyszerűen az esztétikai élmények forrásai, hanem a megismerés egyfajta módja is. A természettudományos gondolkodás és az alkotóművészet közös nevezője ebben határozható meg, érdeklődésem alapja is ez volt. Hagyományokat tisztelő, múltunk emlékeit őrző karakter vagyok. Ha körülnézek a lakásunkban, a falakon lévő festményeink az elmúlt harminc év emlékeit őrzik a régmúlt családi eseményektől napjainkig.” 

Publikációi és kiállítás-szervezései:

Dorog és környéke egészségügyének és bányakórházának története (Dorogi Füzetek 19. 1999)
A gyűjtő önarcképe
(szerk.: Kovács Lajos) –kiállítással egybekötve (Dorogi Galéria -Esztergomi Keresztény Múzeum),2000.
Megkésett emlékezés –Egerváry Potemkin Ágost festőművész (Dorogi Füzetek 25. 2001.)
Rauscher György festőművész (Dorogi Füzetek 26. 2002.) –kiállítással egybekötve.
Koszkol Jenő festőművész (Dorogi Füzetek 33. 2005.)–kiállítással egybekötve
Einczinger Ferenc festőművész (Keresztény Múzeum, Esztergom, 2005.)–
kiállítással egybekötve
Koszkol Jenő és Rauscher György –kiállítás, Dorogi Galéria,2007.
Komárom-Esztergom megyei művészek a Zsembery Gyűjteményben: kiállítás, Dorogi Galéria, 2008.
Zsembery Gyűjtemény (szerk: Wehner Tibor, Kovács Lajos) –Esztergom, Keresztény Múzeum, Dorog –kiállítás és katalógus, 2008.
 Kernstok Károly művésztelepének 90. évfordulója (Nyergesújfalu, 2009.)–kiállítással egybekötve
Zsembery-gyűjtemény, Tata, Református Gimnázium, kiállítás, 2011.
Fotók és Modern képek a Zsembery-gyűjteményből –Duna Galéria, Esztergom, 2012.
A kórház, a szakorvosi rendelőintézet és a gyógyszertárak története Dorogon 1922-2012 –kiadó: Dorog Város Önkormányzata, 2012.
Kitüntetései:
Munka Érdemrend (ezüst fokozat, 1982);
Komárom-Esztergom Megyéért Díj (1993);
 
Pro Urbe Díj (Dorog, 1995)
A Nemzeti Kulturális Örökség minisztere által adományozott Kultúra Pártfogója kitüntető cím (2004);
Dorogiak Dorogért (2005),
 
Gönczy Béla-díj (Esztergomiak gyógyításáért, 2008)
 Dorog Város Díszpolgára 2013.