IN MEMORIAM DR. NÉMETH ANDRÁS (1924-1999)

Magyarország 2013-ban szerződést köt az Eurotransplanttal. Ennek köszönhetően a magyar transzplantáció még inkább bekapcsolódik Európa vérkeringésébe, így rövidebbek lehetnek a sokszor évekre nyúló várólisták. Magyarországon. 2015 decemberében megtörtént hazánkban az első tüdőtranszplantáció is, és nem sokat kellett várni az első esztergomi beteg tüdőtranszplantációjára sem, amire 2016 ugusztusában került sor.
 

Számtalanszor elmentem már Esztergomban a Ferencesek egyik bejárata előtt, ahol is egy emléktábla áll a következő szöveggel:
In memoriam
1944. november - 1945. március
E rendházban működő hadikórház, a többszáz
sebesült, az életmentésüket önként vállaló
Németh András, Faragó atya, ferences atyák,
irgalmas és önkéntes nővérek emlékére
Ki lehetett ez a Németh András? – tettem fel magamnak a kérdést és meglepődtem, amikor utána néztem.

A világ orvostársadalma Magyarországot a vesetranszplantáció bölcsőjeként tartja nyilván. 1902-ben Ullmann Imre, pécsi születésű orvos hajtott végre először veseátültetést egy bécsi klinikán, amit részletesen dokumentált is, igaz, a kísérletet természetesen még kutyán végezte. Az emberen végzett magyarországi veseátültetés első mérföldkövét Németh András tette le Szegeden, az első műtétet 1962. december 23-án végezte.
A 8 gyermekes családból származó Szántó Istvánnak - aki végstádiumú vesebetegségben szenvedett - egyik testvére László adta a veséjét. Soha ilyen műtét még nem történt hazánkban. A beteg 79 nappal élte túl a beavatkozást. A donor ma is él.
A kilökődést befolyásoló gyógyszeres terápia akkor még nem biztosította, hogy a sebészi bravúr után tartósan megőrizhető legyen a transzplantált vese.
De ki volt az úttörő sebész, aki Szegeden vállalkozott a műtétre?
Németh András 1924. július 8-án született Szegeden.
1942-ben érettségizett a Baross Gábor Gimnáziumban. Ennek az iskolának volt tanára egykor Babits Mihály, és tanulója Rákosi Mátyás!
Kevesen tudják Esztergomban, hogy 1944-ben II. éves orvostanhallgatóként, mint karpaszományos tizedes, hadi kórházat igazgatott városunkban. Ennek az emlékét örökítette meg, a már említett tábla.
1948-ban szerezte meg az orvosi diplomát, 1952-ben először sebészetből, majd 1954-ben urológiából szakvizsgázott. Élénken érdeklődött a vesebetegségek iránt. 1954-ben saját készítésű készülékével ő végezte az első művese kezelést Magyarországon.
1958-ban lett Urológiai Osztályvezető.
1962-ben ½ éves ösztöndíjjal Londonban dolgozott. Az itt szerzett tudása alapján 1962. december 21-én elvégezte hazánkban az első vesetranszplantációt,
amely Európában mindössze a 30. ilyen beavatkozás volt.
Németh András 1969-ben lett kandidátus, és 1971-ben docens.
1956 –os tevékenysége miatt az 1974-ben megpályázott debreceni urológiai tanszék nem lehetett az övé.
1989-ben a nyugdíjba vonulásával egyidőben lett egyetemi tanár
1997-ben kapta meg a Pro Urbe díjat Szegeden.
1999. október 10-én váratlanul hunyt el