130 ÉVE SZÜLETETT DR. SEBESTYÉN GYULA (1887-1954)

A tüdőtuberkulózis műtéti kezelése mindenhol, így hazánkban is megelőzte a hatékony gyógyszeres kezelést. Az olyan klasszikus eljárásokat, mint az extrapleurális ptx, a torakoplasztika és a phrenicus bénítás (sebészi kollapszus terápia) a korszak kiváló általános sebészei a harmincas évektől végezték, azonban a hazai mellkassebészetnek,  mint önálló szakmának meghonosítása kétségtelenül Sebestény Gyula nevéhez fűződik.
 

Sebestény Gyula (Eger, 1887. március 16. – Eger, 1954. július 27.) Kossuth-díjas magyar sebész, professzor, a hazai mellkassebészet megalapítója.
1887-ben született Egerben. Bene Ferenc, a híres belgyógyász dédunokája. Apja Sebestény István órásmester, anyja Bene Anna. Általános és középiskoláit Egerben és Rimaszombaton végezte. A budapesti, majd a grazi orvosegyetem hallgatója volt.
Első munkahelye Dollinger Gyula klinikája volt. Hamarosan átkerült a fővárosi Fehérkereszt Gyermekkórházba, ahonnan Pozsonyba ment másod-tanársegédnek Bakay Lajos professzor mellé.
Az első világháború alatt az orosz fronton, majd Kassán sebészkedett. A háború után újból Budapesten dolgozott, a pozsonyi Erzsébet Egyetem Budapestre menekített sebészeti klinikáját vezette. 1924-ben a klinika Pécsre költözött. Sebestény szervezte meg Pécsett az új egyetemi sebészeti klinikát és Orthopédiai Műhelyt.
1927-1928-ban egyetemi ösztöndíjjal német, svájci és francia sebészeti klinikákon mélyítette szaktudását. Ekkor ismerkedett meg a mellkassebészet legkorszerűbb műtéti módszereivel. Hazajövetele után az OTI Pestújhelyi Munkáskórház tüdősebészetének a főorvosa volt, majd 1941-től a Szent János Kórház sebészetének lett szakmai vezetője.
1947-ben nevezték ki a Pázmány Péter Tudomány Egyetem Baross utcai klinikájának élére, ahol létrehozta az első hazai mellkassebészeti osztályt. 1951-ben munkásságáért Kossuth-díjat kapott. 1954-ben halt meg.
Tudományos munkássága
Kiemelkedő tehetségű sebész volt. Tanárával, Bakay professzorral már pályája elején komoly rivalizálásra került sor.
Szakmai munkásságának fordulópontja lett, amikor jobb állás nem lévén, az OTI Pestújhelyi Munkáskórház tüdősebészetére került. Ekkor kezdett foglalkozni a TBC-s betegek műtéti úton történő gyógyításával. A penicillin felfedezése előtt nem volt hatásos módszer a TBC kezelésére. Ráadásul abban az időben sok sebész a mellkas felnyitását olyan lehetetlen eljárásnak gondolta - vagy tapasztalta -, ami a beteg biztos halálával jár. Ezért is voltak kiemelkedőek Sebestény újfajta műtéti eljárásai, amelyekkel sikeresen gyógyította TBC-s betegeit.
Nevéhez fűződik többek között az első extrapleurális pneumothorax, Jacobeus és Bauer műtétek végrehajtása, az első sikeres tüdőlebeny eltávolítása. Az általa kidolgozott Sebestény-műtét (pneumothorax mixta) a tüdőgümőkór kezelésében hozott komoly sikereket.
Sikeres, újfajta műtéti eljárásaival hamarosan nemzetközi hírnévre tett szert. Több mint 90 közleménye jelent meg magyar, német, angol, francia és szlovák orvosi folyóiratokban. Rendszeresen tartott külföldi orvosoknak bemutató műtéteket. A Baross utcai klinikán a sebészek új generációját nevelte fel, közreműködésükkel számos mellkassebészeti osztályt hozott létre az országban.
Forrás:Wikipedia