EZEK MIATT VAN ROMOKBAN AZ EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügy Fidesz által elkezdett centralizációja nem segített a rendszeren, sőt, az elképesztő központosítás miatt még a Kádár korszaknál is bürokratikusabb, lassabb lett - mondta el Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese az új Egyenlőség honlapján látható videóban.
 

Az alulfinanszírozottság a magyar egészségügyi rendszerben már olyan mértékű, hogy sok-sok év kitartó lelkiismeretes munkája után mára kiégtek az orvosok és ápolónők. Ennek nyomán az elfogadható szint alá süllyedt az ellátás. Akik megtehetik, menekülnek a magánellátás felé. Az utóbbi években még azok is ezt teszik egyre inkább, akik anyagilag ezt nem is engedhetik meg maguknak.
A kormányzatnak nincs tényleges rálátása, hogy mi történik az egészségügyben, mert az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb színű kormányok szinte teljesen leépítették az egészségügyi szakpolitikai elemző rendszereket, az egészségpolitikai szakmát. Ez a tendencia jelenleg is folytatódik.
Nem képezünk elég orvost sem Magyarországon, ahonnan ráadásul 6 ezer szakember ment el, s következésképpen komoly orvoshiány van. Másban is megmutatkozik, hogy a magyar egészségügyi ráfordítás GDP arányosan folyamatosan csökkent. Jelenleg 7,4 százalékot költünk erre, míg a nyugati országok 11-12 százalékot az OECD adatai szerint. Még a történelmi válságban lévő mediterrán országokban is nálunk jelentősen többet, 8-10 százalékot fordítanak erre a területre. Csakhogy a rossz egészségi állapot miatt a nyugatiaknál is nagyobb arányban kellene az egészségügyre költenünk.
MOK - Forrás: Új Egyenlőség
2017.01.10. 09.