MEGJELENT A KOLOS FÜZETEK KÖVETKEZŐ SZÁMA

Az esztergomi belgyógyászat történetével foglalkozik a Kolos füzetek következő száma, elletve számai, hisz 2 füzetbe lett összesűrítve a nagy múltú kórház egyik legfontosabb osztályának története. A bevezetőkből idézünk:

 

 

 

Dr. Dinnyés József osztályvezető főorvos 2017. május 30-ától elbúcsúzik a  Vaszary Kolos Kórház I. Belgyógyászai Osztályától. Ezzel egy korszak záródik le az esztergomi I. Belgyógyászat történetében.
Hogy mit hoz a jövőn az osztály számára azt ma még senki sem tudhatja, de a főorvos úr távozását kihasználva kísérletet teszünk arra, hogy az Esztergomi Kórház  I. Belgyógyászatának történetét összefoglaljuk és megörökítsük az intézmény és a város számára is. Sokan próbálták már megfogalmazni múltunk ismeretének fontosságát. Talán érthető, hogy Esztergomban Babits Mihályt idézzük:

„Múlt nélkül nincs jövő, s minél gazdagabb a múltad, annál több formában kapaszkodhatsz a jövőbe.”

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház I. Belgyógyászati Osztályának történetét ismertetve eljutottunk a kezdetektől 1980-ig.
Nagyon sok tehetséges orvoskolléga kezdte itt a pályafutását, vagy dolgozott le itt néhány évet, és jónéhányan ezen az osztályon töltötték le aktív gyógyító munkájuk évtizedeit.
A szerző csak remélni tudja, hogy nem maradt ki senki a megemlékezésből, a méltatásból.
Nincs ilyen reményem a szakdolgozókkal kapcsolatban. A sok száz önzetlen, napi ápolást, gondozást nyújtó nővér közül csak néhányuk nevét tudtam előbányászni a múlt homályából.
Az osztály 1980-tól napjainkig nyúló történetének ismertetésekor sincs ez másként.
Tisztelet annak a sok-sok nővérnek, akik az áldozatos munkájuk mellett okították a pályakezdő fiatal orvosokat, akik nélkül a doktorok sokkal kisebb hatékonysággal tudták volna gyógyítani az esztergomi és a környék betegeit.
Tisztelet azoknak, akik biztosították az orvosok és a nővérek zavartalan munkáját az informatikusoktól, az adminisztrátoroktól kezdve, a műszaki segítőkön át a takarítónőkig.
Egy rövid füzetben valamennyiük nevét nem lehet felsorolni.
Ezért szíves elnézését kérem mindazoktól, akik úgy érzik méltatlan, hogy nevük nem kapott helyt ezeken az oldalakon.  Kérem, tudatosuljon bennük, hogy ha egy osztály épületének minden épületelemét nem is tarthatjuk számon, az egyes építőelemek tartják össze azt az épületet, amit jelen esetben több mint 100 éve az esztergomi kórház I. Belgyógyászatának nevezünk!