MEGJELENT A KOLOS FÜZETEK LEGÚJABB SZÁMA.

2016. december 17-én a Szent Lázár Lovagrend a kórház kápolnájában adventi gyertyagyújtást és lovagavatást szervezett. Ez alkalommal került bemutatásra a Kolos füzetek legújabb száma, mely a kórház kápolnájának történetével foglalkozik. A füzet utolsó oldaláról idézek:

 

 

 

A kápolnát megnyitása óta a Lovagrend is használja. Több alkalommal került sor itt lovagok avatására. A legutolsó ilyen eseményre az Alapítvány fennállásának 25. évfordulóján tartott tudományos ülésen. A  2 napos konferencia során, előadások hangzottak el a lovagrend és az alapítvány történetéről. A konferencia után a Lázár közösség megkoszorúzta Paskai bíboros és Mindszenthy bíboros urak sírját. A második napon 4 lovag avatására került sor a kápolnában. Az ünnepségen részt vett a rend 50. nagymestere, Dobrzenský z Dobrzenicz gróf . Itt volt a Liechtensteini Hilfswerk delegációja is.

A kápolna újraszentelése óta 16 év telt el.

Elfogultság nélkül mondhatom, hogy a Vaszary Kolos Kórház kápolnája az egyik legszebb az ország hasonló rendeltetésű épületei között.
16 év után azonban óhatatlanul is adódnak olyan problémák, melyek megoldása sokáig nem odázható.
A tetőzet újabb megerősítésre vár. A Gönczy teremhez vezető lépcső megsüllyedt, így a terem csak a kápolna bejárata felől érhető el, ez zavarhatja annak hitéletét.
Vannak eddig megvalósulatlan tervek, elképzelések is, melyek közé tartozik egy harang valamilyen formában történő elhelyezése a kápolna körül. Régi elképzelés, hogy ez megszólalna minden gyermek születésekor illetve minden kórházban elhunyt betegért.

Őszintén reméljük, hogy a Lovagrend nem lesz hűtlen kápolnánkhoz, kápolnájukhoz.

Számítunk Deák László segítségére, bár be kell látnunk, hogy életkora és egészségi állapota már nem teszi lehetővé azt az intenzív segítő munkát, amit ő a kápolnáért közel 20 éven keresztül tett.
Sajnálatos, hogy hiányolnunk kell Szontagh Csaba elkötelezettségét. Igazi motorja volt ő a kápolna újjáépítésének, és ha köztünk lenne, nem kéne tétovázva keresgélnünk, kiknek a segítségét kérjük az esedékessé vált renoválások elvégzésére.  Ugyanakkor neki köszönhetjük, hogy optimistán nézhetünk a kápolna történetének következő évtizedei felé. Nem véletlenül kerültek az ő javaslatára a kápolna oldalára Wass Albert verssorai:

„ A fundamentum Istentől való
és Istentől az akarat,
mely újra építi a falakat.”