IN MEMORIAM DR. ROMÁN JÓZSEF (1947 - 2013)

70 éves lenne! 16 éve ment nyugdíjba. Sajnálatos „hagyomány” Esztergomban, hogy a megérdemelt pihenést elkezdő kollegákat nem tudjuk tisztességgel elbúcsúztatni. Ő sem jött többé orvosként kórházunkba, de itt hunyt el 2013. május 12-én.
 
 

Édesapja Román Sándor is kollegánk volt. Szabolcsból származott 1903. május 29-én, tehát 110 éve, született Timáron, és 1929-ben Debrecenben szerzett diplomát. 40 évig volt bányaüzemi körzeti orvos Dorogon.4 gyermeke közül 3 lett orvos.

Román József is édesapja hivatását választotta. Budapesten született, 1971-ben Szegeden vette át orvosi diplomáját.
A következő évben került Esztergomba. Belgyógyász szeretett volna lenni, de a szemészeten kapott állást. Hamar megszerette az orvoslás eme területét.
Akkoriban a Szemészeti osztályt Halmai Ottó vezette. Munkatársai voltak: Fehér Gyula, Baghy Gizella és Pontyos Éva.
Román József rövid idő után 2. ember lett az osztályon. 10 évig volt Halmai Ottó helyettese, majd 1993-tól lett osztályvezető.

Az osztályon akkoriban már rutinszerűen végeztek műlencse beültetéseket, de az ő nevéhez köthető az u.n. hátsó csarnok beültetések elterjesztése, bevezette az envelope technikát Esztergomban.
Budapesten, Innsburgban, Münchenben a Phako emulzifikátorral végzett műtétek technikát is elsajátította, de a műszert beszereztetnie nem sikerült.
Nagy számban végeztek zöldhályog ellenes, kancsalság, könnytömlő és szemészeti plasztikai műtéteket-
A ritka, de nehéz szemhéjcsüngés elleni műtéteket is elvégezték. (Ennek kitalálása Blaskovics magyar professzor nevéhez fűződik)

Az osztályon elsőként foglalkozott elektroretinográfiával //ERG/. Erről országos szemészeti Nagygyűlésen is beszámolt.
Bevezette a hármastükör használatát és rendszeressé tette  a galaucóma kivizsgálásánál a differenciál tonometriát és tonografiát.
Foglalkozott a fundus kamera és a fluorescein angiográfiával is
1985-ben az Orvostovábbképző Szemészeti Vezetőképző tanfolyamának meghívott előadója volt, ahol a kettőslátás elemzésére kidolgozott számítógépes programot mutatta be.

Osztálya soha nem volt „veszteséges”.
2001. január 1-től Esztergomban megszüntették az önálló szemészetet és mátrix osztályként működtették tovább az ellátást.
Az új matrix osztály vezetésére már nem adta be pályázatát

Egy akkor készült beszélgetésünket a következő gondolattal zárta:
„ Én egy kicsit mindig idegenkedtem a vállalkozások előretörésétől az egészségügyben. Bennem erősen él a Németh László-i felfogás, hogy az orvosnak azért van szüksége a pénzre, hogy ne kelljen erre gondolnia, amikor gyógyít. Idegenkedem, hogy vállalkozásként tekintsek a hivatásomra, de elismerem valószínű ez a jövő útja. Azt mindenki jól láthatja, hogy az egészségügyünk egy nagy csődtömeg. Ebből a kiút lehet, hogy ez a felfogás lesz, de ebben benne van a kudarc lehetősége is.”…
Nyugodjék békében!
Osvai László dr.