BESZÉLGETÉS DR. MÁTAI KATALIN FŐORVOSNŐVEL

Kórházunkban 2007. március 8-val szűnt meg a nagy múltú Gyermek Osztály. Azóta a gyermekgyógyászati ellátás számos problémával küszködik Esztergomban. Dr. Mátai Katalinnal, a gyermekellátásért nemrég kinevezett felelős főorvossal beszélgetek az alábbiakban. Először egy rövid bemutatkozásra kértem meg:
 

-1986-ban végeztem a budapesti Orvosegyetemen. Ezt követően rövid ideig a Ggyógyszerkutató intézetben dolgoztam, majd az ágy melletti munka tapasztalatát a  Schöft-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ Koraszülött, PIC és Újszülött  Osztályán szereztem meg.   Az itt töltött 13 év alatt  szakvizsgáztam gyermekgyógyászatból  és  neonatológiából.   Ezután a SE II. sz Nőgyógyászati Klinikájának Koraszülött Intenzív Osztályán folytattam a pályámat, majd a Szent Imre Kórház Újszülött Osztályára kerültem, ahol közel 2 évig dolgoztam. Esztergomba 2011 márciusába jöttem dolgozni.
Menjünk vissza az időben, az egyetemi évek elé? Miért választotta az orvoslást?
-Az én történetem tipikus. Már gyermekkoromban is orvos akartam lenni. 4-5 évesen határoztam el, hogy gyermekorvos leszek.  Ennek megfelelően tudatosan készültem az orvosi pályára.  Az egyetem V. évében döntöttem el, hogy a gyermekgyógyászaton belül a neonatológiával szeretnék foglalkozni.
Családjában volt orvos, aki inspirálta?
-Nem, illetve volt, de csak távoli rokon.
Minden Budapesthez kötötte, mégis Esztergomot választotta?
-Elköltöztünk Budapestről a párommal Epölbe, ahová teljesen véletlenül kerültünk. Onnan a napi bejárás a fővárosba elég megterhelő volt, ezért választottam Esztergomot.
Megtudhatunk valamit a családjáról?
-3 gyermekem van. Nagyfiam idén lesz  28 éves, kisfiam idén tölti a 10. évét , kislányom  7 éves .  A kicsik még nem tudják, milyen szakmát szeretnének tanulni, a bátyjuk munka mellett villamosmérnöknek készül.
Beszéljünk egy kicsit az esztergomi gyermekgyógyászat helyzetéről.
-Mikor ideérkeztem, már nem volt Gyerek Osztály. Az újszülött ellátás mellett   általános ill. néhány szakambulancia működött és működik jelenleg is.  2013. április 1-től Dunai György főorvos szervezésében indult el a sürgősségi gyermekellátás. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy azokat a betegeket, akikről úgy gondoljuk, nem kell hosszabb ideig hospitalizálni, lefektessük, megfigyeljük és kezelni is tudjuk maximum 24 órán keresztül.  Ezt követően a kis beteg kezelése ambulanter is megoldható, vagy Budapestre irányítható. Ez jelentős dolog, mert így több gyermeket tudunk itt tartani és nem szükséges őket rögtön a fővárosba irányítani.
Hány beteget tudnak ellátni és hányat kell továbbküldeni?
-Nagyon változó és hullámzó a beteg létszám.  Napi szinten ez  5-15 gyermeket jelent.  A sürgősségi részlegünkre befektetett gyermekek száma heti  6-7 fő.
Az esztergomi Gyermek Osztály megszűnése nem egyedi, hanem országos probléma. Miben látja az osztályok megszüntetésének az okát, mi vezetett a sorozatos bezárásokhoz?
-Az első ok, hogy sajnos kevesebb gyermek születik. Változnak a protokollok is, tehát olyan gyerekeket, akiket régen felvettünk kórházba, most ambulanter illetve otthon is kezelhetjük. Úgy gondolom, hogy hazákban magas szintű a házi gyermekorvosi ellátás is. A védőoltásoknak köszönhetően számos súlyos betegség szűnt meg. Az okok közt szerepel az is, hogy kevesebb a szakember, a szakorvos, a gyermekápoló. Ugyanakkor célszerű a kórházi kezelést igénylő gyermekeket olyan centrumba küldeni, ahol minden adott az ő megfelelő és teljeskörü kezelésükhöz.
Hol fognak képződni a jövő szakorvosai, akik fenntartják a magas szintű alapellátást?
 -Egyetemi klinikákon és gyermekkórházakban.
Esztergomban tradicionálisan Patonay főorvostól kezdve magas szintű gyermekellátás folyt. nem véletlen, hogy a civil társadalom nehezen éli meg, hogy Szent István városában nincs Gyermek Osztály. Civil kezdeményezés indult a helyzet megváltoztatására.
-Ez a tiszteletre méltó összefogás számos pozitív eredményt hozott. Fekete Diana volt az elindítója, Nagyon sok rendezvényt, gyűjtést rendeztek és sikeresen próbálnak anyagi támogatást szerezni munkánkhoz.
Ezt nagyon meg kell becsülni, mert amikor oly kevés a szolidaritás, itt Esztergomban kialakult egy közösség, ami ha nem is biztos, hogy elérhető célt tűzött ki a Gyermek Osztály visszaállításával, de a gyermekellátást jelentősen tudja segíteni.
-Ez így van. Segítségükkel alakítottuk ki a gyógytornaszobát (festés, PVC padló, fejlesztőeszközök stb.) Kaptunk tőlük már pulzoximétert, inhalátort és más eszközök beszerzése miatt is napi kapcsolatban vagyunk. .
Mindenhol probléma a szakember hiány: Ilyen szempontból nálunk mi a helyzet?
- Nálunk is nehéz a helyzet. 2 állandó orvos látja el a feladatot, rajtam kívül dr. Balázs Regina szakorvos. . A napi munkát el tudjuk végezni, de az ügyeleti ellátásba már a házi orvosok is „beszállnak” . Mivel ök. sem fiatalodnak, egyre nehezebb az ügyeleti ellátás megszervezése.
A gyermekellátás a szülészet-nőgyógyászat épületében történik. A neonatológiai ellátás is az Önök feladata. Milyen a 2 osztály viszonya?
-Az utóbbi hónapokban teljesen megváltozott, lecserélődött a szülészeti gárda. Jó a viszonyunk, tudunk együtt dolgozni.
Köszönöm a beszélgetést!

Osvai László dr.