Egy elfelejtett esztergomi olimpikon

Rövidesen az olimpia lázában ég az ország. Mindenki a pekingi eseményekre figyel. Kevesen tudják Esztergomban, hogy él közöttünk egy férfi, aki olimpikon volt. Kiss Ferenccel a görögországi olimpia előtt készítettem már interjút. A mostani beszélgetésben felidézem a 4 évvel ezelőtt elmondottakat is, és szót ejtünk ismét a sportról, esélyeinkről.

Hogyan telt el az elmúlt 4 év? 

Sajnos a betegségemmel. Volt egy súlyos balesetem is, mely combnyaktörést eredményezett. A mai napig nem tudok járni. 

Ezt az egykori sprinter hogyan tudja feldolgozni? 

Lelkileg sehogysem. 

Meglátogatják-e az egykori barátok? 

Meglátogatnak, rendszeresen telefonálnak, Jelenleg édesanyámnál lakom, ez maradt a luxuslakásokból. 

Elindultak sportolóink Pekingbe. Mit vár tőlük? 

A vizisportok viszik majd a főszerepet. Kolonics Gyuri  - aki nálam 16 évvel fiatalabb volt, de jó barátságban voltunk – halála, a kajak-kenusokat jó eredmények elérésére kötelezi. Úszásban Cseh László, aki egy halászteleki fiú, - jól ismerem - aranyra képes, és ott vannak a vízilabdázóink. Bár mindenki minket akar majd megverni, de én bízom a fiúkban. 

Mi a helyzet az atlétikával? 

Öröm számomra, hogy Fazekas Róbert visszatért. 2 évi eltiltás után gőzerővel készült. Pars Krisztián kalapácsvetésben 82 méter közelében dobott Zürichben, Pekingben akár nyerhet is. Kővágó Zoltán diszkoszban dobogós lesz, de hogy melyik fokán az nem tudhatjuk. A szombathelyi iskola méltán világhírű. 

Futóink viszont nincsenek az élvonalban! Mennyire vagyunk az élvonaltól?

100 méteren a világcsúcsot egy jamaikai futó Usain Bolt tartja 9.72-vel, mi ettől meglehetősen távol vagyunk.

Beszéljünk egy kicsit a múltról. Melyik olimpián vett részt? 

A moszkvai olimpián elődöntős voltam. Sajnos az 1-es pályát kaptam, szerintem azért, mert emlékeztek rám. 1 évvel előbb, a szovjet bajnokságot felemelt kézzel nyertem meg. Ez akkor sokaknak nem tetszett. A következő olimpiára nagyon készültem. A célom a 3.-6. hely elérése volt. 200 méteren a 6. helyet teljesíteni tudtam volna. Los Angeles helyett azonban újra Moszkvába versenyeztünk. A 4x100-as váltóban 4.-ek lettünk, de ez engem már nem érdekelt. 

Esztergomból indult a sportpályafutása és innen jutott el az olimpiáig? 

Én Mosómagyaróvárott születtem, de ½ éves koromtól Esztergomban éltem, itt nőttem fel. Baróti József testnevelő tanár fedezett fel. Tornaórákon gyorsan futottam. hetente 2x edzettünk. 

Sportoló akart lenni?  

Nem, de éreztem, hogy gyors vagyok. Versenyeken indítottak, és 17 évesen már megyei bajnok lettem. Egyszer a Csömöri úton odajött hozzám egy ember – Zsigmond Mátyás – és megkérdezte: honnan jöttem? Mondtam, hogy az Esztergomi 317-es Ipari Szakmunkástanulóból. Így kerültem Csepelre. Hetente jártam oda edzeni, és amikor befejeztem az iskolát a Csepelhez kerültem. 

7 év múlva Ön lett a leggyorsabb magyar. 

Közben bevonultam katonának, de ott engem abszolút nem érdekelt a sport, pedig 10.6-ot futottam 100 méteren. Amikor leszereltem visszamentem Csepelre. El kell, hogy ismerjem nagyon nehezen kezelhető vágtázó voltam. Az akkori magyar atlétikát nézve én kilógtam a sorból. Sok mindent megcsináltam, amit nem lett volna szabad. Állandóan büntettek, viszont nagyon gyors voltam. 

Mikor kapta a leggyorsabb magyar címet? 

1980-ban. Néhány héttel a moszkvai olimpia után az Országos Bajnokságon 10.33-al új magyar csúcsot futottam. 

Ez mire lett volna jó az olimpián? 

10.33-al 3. lett ott egy Petrov nevű bulgár srác. A győztes Wels lett a második pedig Silvio Leonard. 

Ha jól tudom 200 méteren Magyarországon Ön futott először 21-en belül. 

Elektromos időméréssel. 20.99-et már előtte is futottam Pozsonyban. Azzal 3. lettem.

A 20.99-et egyébként Nagy Pista 1 hét múlva megjavította. 200 méteren  Lausanneban futottam életem legjobbját. 20.85-el, ami hitelesítve is van. Elértem a 20.54-et is, de az vitatott lett a hátszél miatt. 

És 100 méteren? 

A 10.33 után futottam 10.26-t is. Az 1-es pályán, ott ahol senkire se kell figyelni, csak futni. 2x futottam magyar rekordot 10 és 2x 200 méteren, 4x100-as váltóban pedig 5-6 alkalommal futottunk országos rekordot. 

Most mennyi a magyar rekord? 

10.08, Németh Roland, egy soproni srác tartja. 200-on pedig 20.11-el Kovács Attila Miskolcról. 1987-ben futotta, akkor én 6. lettem. Ez azóta élő csúcs. 

A múltban mindig voltak jó futóink rövid és hosszú távon is. Mostanában azonban mintha híján lennénk belőlük. Én vagyok csak tájékozatlan vagy valóban így van? 

Igaza van. Nincsenek futóink. Sprintereinkről lesújtó a véleményem. A futókról pillanatnyilag el kell felejtkeznünk, viszont kitűnő dobó atlétáink vannak.  

Önnek sem sikerült átadnia a tapasztalatait a fiataloknak!? 

Én Csepelen voltam főállású edző, de a leépítések elértek engem is. 1992-ben jöttem el Csepelről. 

Esztergomban nem tudta folytatni? 

Edzősködtem itthon is 3 hónapig. Végül abbahagytam. Szerénytelenség nélkül mondhatom, nem kell ilyen ember ide. Ezt más is meg tudja csinálni. Jellemzőnek mondható, hogy 6-7 gyerek csámborog a pályán. Nyáron még annyi se. Nincs erre igény. Tisztelet a kivételnek, a testnevelő tanárok nem segítenek. Infrastruktúra nincs. 

Úgy érzem ez nem csak helyi probléma. 

Országos a probléma. 1-2 nagy klub csak a kivétel, gondolok itt a Honvédra, Debrecenre, Nyíregyházára vagy Szombathelyre. 2 kezemen fel tudnám sorolni, hány főállású edző van ma Magyarországon. 

Hova jutott el a sport révén a világba? Moszkvát már említette. 

Athénban 9-szer, Londonban 6-szor, Helsinkiben 4-szer voltam. Szinte minden nagyobb európai városba eljutottam, de jártam Cipruson, Tuniszba, Montreálba, Törökországba. 

A mai fogalmak szerint jól szponzorált sportoló volt. 

Volt olyan hét, hogy 2-szer voltam Londonban. 

Milyen címeket, érmeket tudott begyűjteni? 

Legszívesebben a szovjet bajnokságomra emlékszem 1979-ből, amikor megvertem fedettpályán az oroszokat. Nyertem Európa Kupát, Cipruson Makariosz emlékversenyt, a miniszterelnök adta át az érmet. Sok-sok versenyen álltam a dobogón. 31-szeres válogatott voltam. 

Mi a véleménye az esztergomi sportéletről? 

Lesújtó. 

Hogyan lehetne ezen változtatni, hisz az önkormányzat merész elképzeléseket hangoztat, sportcsarnokot, sportcentrumot szeretnének építeni. 

Van a városban 1-2 megfelelő ember: Heer Lajosra, Zrínyi Miklósra, ifj. Major Gyulára gondolok, de nincs összefogás. Esztergom több ezres diákváros. Nem igaz, hogy ennyi fiatalból ne lehetne összekovácsolni egy normális sportéletet. Én sportiskolai rendszerre gondolnék. El kell kezdeni 6-7 éves kortól úszással, tornával. Persze ennek anyagi feltétele is van.  

4 évvel ezelőtt pontos volt a tippelése az aranyak számát illetően. Nyilván ott fog ülni augusztusban a TV előtt. Mit vár a magyar csapattól? 

Most óvatos leszek! 9 aranyérem megszerzésére tippelek 

Úgy legyen! Köszönöm a beszélgetést. 

 

Osvai László dr.