Ismét „botrányos” események Esztergomban!

E címszó alatt olyan híreket szoktunk közölni, melyek nem jelentek meg a helyi médiákban, vagy nem kaptak igazán figyelmet. Természetesen nem botrányok, nem szenzációk, de talán érdemes tudni róluk. És bízzunk benne, hogy eljön majd egy olyan világ, amikor nem csak a deviancia, a botrány…...lesz a figyelemfelhívás legfőbb eszköze.

 

 

 

A digitális röntgenről

Az Esztergomból indult Babits hajó, megállt a fővárosban is. Sajtótájékoztató volt a Magyar Tudományos Akadémián a Babits év eseményeiről. A főváros I. kerületének alpolgármestere Sediánszki János a hajóra hozta a Budavári Önkormányzat kéthetente megjelenő újságát. Ebben olvashattuk, hogy a Maros utcai szakrendelőjükben „röntgenkép digitalizáló berendezést helyeztek üzembe.”Az írásból megtudható, hogy „a Budavári Önkormányzat a polgárok érdekeit szem előtt tartva, átvette a fővárostól az intézmény üzemeltetését.”Jelentős anyagi ráfordítással valósították meg a röntgen digitalizálását. A cikk hosszan ecseteli a digitális technika előnyeit, mely kétségtelen, és a jövő útját jelenti.

Halkan szeretném megjegyezni (!), tudja-e az olvasó, az esztergomi polgár, hogy a Vaszary Kolos Kórházban Önkormányzatunk támogatásával közel 5 éve megvalósult már a képalkotó eljárások digitalizálása a Röntgen Osztálytól a Tüdőgondozóig. Itt Esztergomban már 5 éve természetes az, aminek az I. kerületiek most örülnek!!!


 

Erdélyi emlékek

Egy kisbusznyi esztergomi, akik között önkormányzati képviselők is voltak, Erdélybe utazott. Az utazás a résztvevők számára óriási élményt jelentett. Most 2 eseményt szeretnék kiragadni, mely természetesen nem jelent meg a helyi médiákban. Szentmise után papi áldást kapott az a kő, mely Esztergomból került Székelydobóra. A kő az egykori Szent Adalbert templomból származik. Meghatódva álltunk sok száz kilométerre Esztergomtól azelőtt a megszentelt kő előtt, ami a távolság ellenére mégis összeköti a két települést! Hasonló élmény volt részt venni Csíksomlyón, azon a misén, melyen „Krisztussal ezer esztendeig” címszó jegyében megnyitották az 1000 éves ünnepségeket. Szent István király Erdélynek külön püspökséget alapított, s azt Szent Mihály védelme alá helyezte. A Vasárnap c. helyi katolikus hetilapból idézve: „István király nyomában lépve mi is eljöttünk a ritka évforduló megnyitására, hogy egy reményvesztett világban a reménység úrnőjénél keressünk oltalmat, s merjünk álmodni újabb ezredévet az utánunk következő nemzedéknek.”


 

A Várhegy klubról

A Várhegy klub vendége volt dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter. Dr. Tittmann János és Winkfein Csaba házigazdákkal a Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig program ismertetésére került sor. Az új miniszter már többször bizonyította, hogy elődeivel szemben, emberszámba veszi az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat. Ezt az elmúlt évek gyakorlatát figyelembe véve vívmányként kell értékelnünk! (!?) Székely Tamás egyes pontokban más prioritásokat fogalmaz meg, mint a liberális vezetés előtti társai. Összességében a jelenlevők egyetértettek vele, szimpatikus, okos, felelős politikus benyomását keltette. Mondanivalójának, elképzeléseinek megvalósításához azonban forrás is szükségeltetik. Anélkül vágyálmok gyűjteménye a program. A forrásokról akkor nem tudott nyilatkozni, mondván nincs még költségvetés! Azóta ismeretesek a sarokszámok, és tudható, hogy az egyik legnagyobb vesztes újra az egészségügy lesz 2009-ben. Tisztességes politikus (?!) ilyenkor vagy feláll, vagy gyarapítja a hiteltelenné vált politikusok nem rövid listáját.


 

Lelki gondozás a kórházunkban

Az októberi főorvosi értekezleten mutatkozott be a főorvosi kar előtt Pokriva László atya, akit Erdő Péter bíboros augusztus 1-i hatállyal bízott meg a kórházi betegek lelki gondozásával. Bemutatkozásakor elmondta, hogy munkájában továbbiakban is szeretne támaszkodni a Felföldi Éva főorvosnő által irányított beteglátogató csoportra. Kihangsúlyozta, hogy a kórházban megjelenve nem csak a betegek szentségének kiszolgálását tekinti feladatának. Januártól a gyászolók lelki gondozását is szeretnék megvalósítani. A szokásos vasárnapi szentmisét ezentúl is Árpád testvér celebrálja. A közeljövőben ügyeleti rendszert valósítanak meg, és minden kórházi osztály számára a hét minden napján elérhető lesz szükség esetén az ügyeletes atya.