Petróczy Gyula

Az esztergomi Képviselő-testület újabb tagját szeretném bemutatni olvasóinknak. Petróczy Gyula a Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Mikor jártál először a tanácsházán, mert nyilván még a tanácsrendszerben mentél be Bottyán János egykori házába, ahol ma az önkormányzat működik.

Akkor még nem ilyen volt a tanácsháza. Az egykori megyeháza volt a Bottyán iskola kollégiuma, és oda jártam menzára. A tanácsházán diákkoromban jártam először munkavállalási engedély kiváltása miatt. Ezt akkor ott intézték. Az én korosztályom elég korán elkezdte a nyári munkát. Alig vártuk a szünidőt, hogy mehessünk dolgozni, ez jó buli volt, és egy kis zsebpénzre is szert tettünk.

Akkoriban szerintem nem hitted volna, hogy egyszer rendszeresen fogsz belépni ebbe az épületbe, mint képviselő.

Tíz éve vagyok képviselő, nem titkolom, hogy előtte négy évig tanácstag is voltam.

Esztergom melyik városrészét képviseled?

Tősgyökeres szentgyörgymezői vagyok, és ezen városrész lakosainak jóvoltából lettem képviselő. Nyolc évig Szentgyörgymező 2/3-ának, két éve pedig a teljes városrész érdekeinek képviselője vagyok a testületben.

Tagja vagy-e valamelyik pártnak?

Nem voltam, és remélhetőleg már nem is leszek. Minden alkalommal független képviselőként indultam, ez volt az igény. Volt, amikor egyesületek is felkértek, de sorra kaptam a telefonokat, hogy csak függetlenként tudnak támogatni. Most az utolsó választásokon elfogadtam a Fidesz-KDNP támogatását.

Rendkívüli ismeretséggel és elismertséggel rendelkezel lakóterületeden.

Abból is adódik, hogy születésem óta itt élek, a beköltözötteken kívül szinte mindenkit ismerek, de már a szentgyörgymezői lakóparkba települtekkel is keresem a kapcsolatot.

Hogy szántad rá magad, hogy elvállalj egy olyan nehéz feladatot, amit a Városfejlesztői Bizottság jelent?

Az első ciklusban felkértek a Városfejlesztési Bizottság tagságára, és négy évig ilyen minőségben dolgoztam. Igyekeztem ott is Szentgyörgymező érdekeit képviselni, de azt is megtanultam, hogy ez kevés. Egy képviselő feladata az is, hogy a teljes városban gondolkodjon. Abban az időben már másképp jártam a város utcáit, és nemcsak a lakóhelyek problémáit vettem észre. Beleszerettem ebbe a munkába. A következő választások után elnöknek kértek fel. A feladattól kicsit féltem, hiszen szakmailag más területen dolgoztam, de sikerült olyan társakat találni – elsősorban külsősöket – a bizottságban, akik igazi városszerető szakemberek. Ők minden esetben a segítségemre vannak.

10 évnyi helyi politizálás után kevesebben vannak a barátaid?

Barátaim száma, úgy hiszem, nem változott. Ha mégis csökkent, annak az oka, hogy abban a korban vagyok, amikor már fogynak a barátok és rokonok. Az ismeretségi köröm lényegesen nőtt, ez abból adódik, hogy sokan többféle problémával keresnek fel, és én is keresem az embereket.

Hogyan éled meg a munkádat ért kritikákat, észrevételeket?

Erről talán a családom, a feleségem tudna többet mondani. Ő látja rajtam, amikor idegesen megyek haza, hogy a legrosszabbkor csöngetnek a kapumon, és hívnak telefonhoz. Olyan problémák sokaságával is felkeresnek, ami nem rám tartozik, és megoldásukat sem tudom, mégis elvárják tőlem a segítséget. Azt hinné az ember, minden évben könnyebb lesz a képviselői munka, hisz folyamatosan oldunk meg komoly problémákat: utcákat aszfaltozunk, csatornákat, játszótereket építünk stb., de úgy tűnik, nem lesz könnyebb, mert az emberek ma már lényegesen többet várnak el egy képviselőtől, egy önkormányzattól, egy polgármestertől, mint 8-10 évvel ezelőtt.

A testületben a jobboldali frakció tagja vagy. Gyakran éri ezt a frakciót az a vád, hogy szürke, és csak a polgármester szócsöve. Mi erről a véleményed?

Valóban, az egész testületben, egyedüli függetlenként a jobboldali frakció tagja vagyok. Ha szorosan venném a függetlenséget, akkor nem tartozhatnék egyetlen frakcióhoz se. Nyilvánvaló azonban, hogy egyedül egy ember nem tud sem dönteni, sem információhoz jutni, muszáj volt tehát frakciót választanom. A neveltetésemből, életvitelemből következően nyilvánvaló volt a választásom. Hogy szürkék vagyunk és csak a szócsővet játsszuk - ez butaság! Ilyet csak olyan mondhat, aki nem tud, vagy nem akar belelátni a dolgokba, ill. hátsó szándéka van. Az igaz, hogy nem úgy működik ez a testület, mint a sok évvel ezelőtti. Akkor a képviselői munka abban merült ki, hogy interpelláltunk, előadtuk a lakosság panaszait. Ma a problémák a bizottsági ülésen kerülnek felvetésre, és sok közülük ott is oldódik meg. Azt elismerem, hogy ezek a megoldások gyorsabban is megtörténhetnének. Hosszú frakcióüléseink vannak, ahol részletesen átbeszéljük a testület elé kerülő kérdéseket.

Tíz év alatt melyek azok a megvalósult elképzelések, melyben neked is fontos szereped volt?

Elsősorban a körzetemről beszélnék. Szentgyörgymező volt mindig Esztergom legelmaradottabb városrésze, utoljára került ide a gáz, és a csatorna is. Munkám eredményeként is, 14 utcát aszfaltoztak le, és már csak 6 van hátra. Az olvasókörben számos felújítást sikerült kijárnom. A Hunyadi utcában grundot építettünk. Részem volt a temető kápolnájának felújításában, és a templom díszkivilágításában, és a Papnevelde utca megnyitásában, az új lakópark kialakításában. A kisebb dolgok felsorolása szinte lehetetlen.

Honnan az indíttatásod a közösségért való munkára?

Valószínű, örököltem. Az emberek régóta megbíznak bennem, sok olyan dolgot bíznak rám, amiben segítségre szorulnak. A munkahelyemen, ahol 25 évig dolgoztam, szakszervezeti vezető is voltam. Talán itt alakult ki bennem, hogy tenni kell az emberekért. Az ottani munkám eredményének, vagy ha úgy tetszik folytatásának is érzem, hogy az emberek képviselőnek választottak.

Hogyan éled meg a képviselő munkád során ért támadásokat?

Nem könnyű dolog, az a típusú ember vagyok, aki tudatosan nem bánt meg senkit, tehát ha valaki velem össze akar veszni, annak nincs könnyű dolga.

Van néhány olyan döntése az esztergomi Testületnek, ami vitákra adott okot a városban!

A szentgyörgymezői utcák egyirányúsírásáról szólnék. Ezt azért tettük, hogy kényelmesebb legyen az ott élők élete, kisebb legyen a forgalom, és biztonságosabb legyen a közlekedés. Sok ember ezt úgy éli meg, hogy neki kerülnie kell néhány száz métert, és ezzel ő meg van rövidítve. Ugyanez vonatkozik a közlekedésre is. Bevezettük Szentgyörgymezőn az autóbusz körjáratokat. Amikor a sofőr miatt, forgalmi dugó, vagy baleset miatt nem jön a helyi járat időben, én vagyok a hibás.

Hol töltötted a már említett 25 évet?

Volt Relégyár, EMG, Medicor majd Micromed. Egy munkaasztalnál töltöttem a 25 évet és mégis négy cégben dolgoztam. Bemérő technikus voltam, mi gyártottuk például az enkefalográfokat, de sok más ipari és mezőgazdasági műszert is.

Nyugdíjasként nem ülhetnél hátradőlve a karosszékben?

Ülhetnék. Adja Isten, hogy ez az időszak is eljöjjön, de én a civil szervezetekbe, közösségekbe akkor is el fogok járni.

A családod hogy viszonyul a képviselőségedhez?

Elviselik, de ha panaszkodom, azt mondják, ha elvállaltad, akkor ne panaszkodj. Két fiam van, az egyik már családos, ott háromszoros nagypapa vagyok. A másik gyermekem Németországban tanul és dolgozik. Feleségem is nyugdíjas.

Két év múlva újra megméretteted magad?

Nem! Ezt már eldöntöttem. Úgy gondolom, ennyi elég volt. Teret kell adni a fiataloknak, legfeljebb külsős bizottsági tagként vállalok feladatot, ha felkérnek.

Hogyan éled meg a politikában a jobb és baloldal polarizálódását, ami Esztergomban is megjelent?

Sajnos egyre rosszabb a helyzet. Azt szoktam mondani, jó célokat kell kitűzni, és akkor nem kell jobb és baloldal, hanem csak összefogás. Nehéz azokat az embereket megértenem, akik ahelyett, hogy ezzel foglalkoznának, a fehérre is azt mondják, fekete, és fordítva. Szomorúan látom, hogy ez a fajta gondolkodás nem csak a politikában, hanem a mindennapi élet területén is teret nyer.

Népszavazás lesz Esztergomban. Vannak, akik ezt pénzpazarlásnak, és vannak, akik a demokrácia diadalának tartják. Neked mi erről a véleményed?

Úgy gondolom, hogy ha az emberek igényt tartanak a demokrácia ezen eszközére, akkor ennek meg kell történnie. Tehát nem ítélem el, bár nem biztos, hogy az adott esetben szerencsésnek tartom. Nem a költségek miatt! Költünk ennél feleslegesebb dolgokra is, de másképp is el lehetett volna rendezni a dolgokat.

Köszönöm a beszélgetést. Képviselői munkádhoz további jó egészséget kívánok!

Osvai László dr.