További „botrányos események” Esztergomban

E címszó alatt olyan híreket közlünk, melyek vagy nem kaptak kellő figyelmet vagy egyáltalában nem jelentek meg a helyi médiákban. Ezúttal előzetes olvashatnak a 41. Nemzetközi Orvostörténeti Kongresszusról, hírt adunk az érsekújvári és az esztergomi Vaszary Kolos Kórház kapcsolatáról, valamint a 14. Holló Cserkészcsapatról.

 

 

 


2008. szeptember 8-18. között Mexikó fővárosában kerül megrendezésre a 41. Nemzetközi Orvostörténeti Kongresszus. Az Újvilágban ez még „csak” a harmadik. Az elsőt Kanadában rendezték meg 1976-ban, a másodikat 2000-ben az Egyesült Államokbeli Galveston városában.. Ez érthető, hiszen Észak-Amerikának az orvostörténete még igen fiatal, viszont annál eredményesebb. Manapság a fejlődés tempóját onnan diktálják. Szállási Árpád dr. mindhárom kongresszuson részt vett, mindannyiszor rokonai anyagi segítségével, és mindig előadást is tartott. Most is fog. Történelmi tény, hogy az osztrák-magyar kiegyezés, vagyis 1867 körül a mexikói császári trónra Ferenc József öccse, az igen rokonszenves Habsburg Miksa került. A mexikói előadás anyagát rövidesen olvashatják „A 19. századi Mexikó, egy magyar orvos szemével” címmel

 


Uniós ország lett hazánk és Szlovákia is. A Mária Valéria hídon szabadon közlekedhetünk. A mindennapi élet területén azonban nem értünk még el átütő sikert a közeledés tekintetében. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház elsőként próbált meg a határokon átnyúló kapcsolatokat teremteni és szerződést írt alá a Sideria szlovák biztosítóval még 2004. decemberében. A megkötött szerződést azonban nehéz tartalommal megtölteni. Kis lépésekkel haladunk előre. Ilyen kis lépést jelent az a levél, amit a kórház vezetése, Üveges Péterné ápolási igazgató kapott, melyben az érsekújvári Egészségügyi Középiskola vezetői „köszönetüket fejezik ki a készséges együttműködésért”, a „szívélyes fogadtatásért”, azért, hogy kórházunk lehetőséget biztosított egy szlovák uniós pályázat keretében, hogy a szlovákiai diákok, magyarországi tapasztalatokat szerezhessenek.

 


Nagy sikerrel zárult a 14. Holló Cserkészcsapat nyári tábora. A mostoha időjárás ellenére soha nem látott létszámban vettek rajta részt a fiatalok, egy életre szóló élményt szerezve. Mindenki azt reméli, hogy nem ez volt a csapat utolsó cserkésztáborozása. Mint ismeretes, a csapat otthonából - melyet német egyházi pénzekből, külön erre a célra építettek! – a fiataloknak távozniuk kellett! Kovács Tibor atya utóda eltanácsolta őket! A szülők Gaál Endre kanonok úrhoz fordultak segítségért. Minden érintett őszintén reméli, hogy a nagy múltú cserkészcsapat története nem ér véget, és akkor, amikor Erdő Péter bíboros úr arról beszél, hogy a plébániáknak „nyitott közösségekké kell válniuk” a cserkészek előtt nem zárulnak be a nekik épített kapuk!