BOLDOGGÁ AVATJÁK MESZLÉNYI ZOLTÁNT

XVI. Benedek pápa július 3-án hagyta jóvá azt a dekrétumot, amely elismeri többek között Meszlényi Zoltán vértanúságát. Boldoggá avatására október 31-én az esztergomi bazilikában kerül sor. A szentmisén jelen lesz Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa.

 

Meszlényi Zoltán Lajos 1892-ben született Hatvanban, Esztergomban a bencés gimnáziumban érettségizet, majd pártfogója, Vaszary Kolos bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek (1892–1912) Rómába küldte továbbtanulni, ahol teológia szakot végzett a Collegium Germanico-Hungaricumban.
1915. október 28-án szentelték pappá. Amikor visszatért Esztergomba, a Prímási Palotában kezdett el dolgozni. 1917-ben Csernoch János bíboros-hercegprímás (1912–1927) Meszlényi Zoltánt központi irodai szolgálatra irányította a Prímási Palotába. 1931-ben lett a főkáptalan tagja, nógrádi és honti főesperes, majd a káptalan helynöke. XI. Piusz pápa kinevezése nyomán, 1937. október 28-án Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímás, Breyer István győri megyéspüspök (1933–1940) és Kriston Endre püspök, az egri székesfőkáptalan nagyprépostja koncelebrálásával, Sinope címzetes püspökévé szentelte.
Ettől a pillanattól a mindenkori hercegprímás-esztergomi érsek segédpüspöke volt. Amikor az állambiztonsági szervek Mindszenty József bíboros-hercegprímást 1948. december 26-án letartóztatták, majd koncepciós perben elítélték, és ezzel együtt a kinevezett érseki helynököt, Drahos Jánost megölték, ő lett az esztergomi érseki helynök. Helynöki székfoglalójában szinte ígéretet tesz: „Krisztus hű pásztoraként a hitet és Egyházunk iránti hűséget nem tagadom soha! Isten engem úgy segéljen.”
 Meszlényi Zoltán püspököt 1950. június 29-én 17 óra 30 perckor hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internáló táborba került, ahol elkülönítve őrizték és kínozták, majd végkimerülés következtében, 1953. január 11-én halt meg. Legalábbis ezt a dátumot jegyezték fel elrablói és kínzói. Hamvait a rákoskeresztúri Új Köztemetőben temették el, ám 1966. június 24-én a földi maradványait exhumálták, átszállították Esztergomba, és az esztergomi bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Hídlap